Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gül Yıldız

… Yine biz ateşlemeyi bir “hastalık belirtisi” olarak görmeye alışmışızdır, sanki hiçbir şey hiçbir işlevi olmadan kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyormuş gibi. Ama vücut sıcaklığımızın düzenlenmesi genlerimizin denetimindedir, rastgele olan bir şey değildir. Birkaç mikrop vardır, onlar ısıya vücudumuzdan daha duyarlıdır. Biz vücut sıcaklığımızı yükselterek kendimiz yanıp kül olmadan önce mikropları yakıp kül etmeye çalışırız.
Sayfa 233Kitabı okudu
Reklam
…Hastalıklar insanı ölüm nedenlerinin başında geldiği için tarihi biçimlendirmede önemli rol oynamışlardır. İkinci Dünya Savaşı’na kadar savaşlarda ölenlerin çoğu savaş yaralarından değil savaşta taşınan hastalıklardan ölüyordu...
Sayfa 229Kitabı okudu
Anna Karenina İlkesi
“Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer, mutsuz ailelerin mutsuzluğuysa kendine özgüdür.”
Sayfa 182 - TolstoyKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun)
8.4/10 · 52,8bin okunma
… Ölümden korkmak, kişinin bilgi olmadığı halde kendisini bilgi göstermesidir. Bir insanın bir şeyi bilmediği halde biliyor görünmesidir. Hiç kimse ölümünü insanın başına gelen en büyük iyilik olup olmadığını bilemez, ancak herkes sanki en büyük kötülükmiş gibi ölümden korkar…
Reklam
“bildiğim tek bir şey var, o da hiçbir şey bilmediğim”
… Politikacıların, ozanların ve zanaatkârların sahip olmadıkları, fakat sadece Sokrates’in sahip olduğu, onu insanların en bilgesi yapan beşeri bilgelik, biraz da en önemli şeylerle ilgili bilgelikten, moral hikmetten yoksunluğun bilincinde olmaktan oluşan bir bilgeliktir. Bu ahlâki bilgelik, hayatta gerçekten neyin iyi neyin kötü olduğuna veya en önemli şeye, bizi gerçekten iyi olana götüren moral yol ya da erdemlere dair bir bilgeliktir…
Platon’un çağdaş politikada teşhis ettiği ikinci bir kusur, devletin kurum ve hizmetlerinin kendi bencil çıkarlarının peşinde koşanlar tarafından doldurulmasına yol açan azgın bireycilik ruhuydu. Özel olarak oligarşinin kendine özgü yanlışını veya olumsuzluğunu ifade eden söz konusu bireycilik, ona göre, kent devletinin zengin ve fakir tahakküm edenler ve bastıranlar olarak ikiye bölünmesi ile sonuçlanıyordu…
Sayfa 11 - HayatıKitabı okudu
… Çağdaş politikada mevcudiyetinin tespit ettiği iki büyük kusurun, Yunan uygarlığının daha önceki dönemlerde yükselişinde etkili olan demokrasinin sonunu hazırlamasının kaçınılmaz olduğunu düşünmesine yol açmıştı. Her şeyden önce, güya bilgi kılıfı altında ortaya çıkan cehaletin demokraside uzman profesyonelliğin değil de, vasatî ve amatör olanın hakim olmasıyla sonuçlandığını savunan Platon açısından demokrasi, Atina’da sadece cahilin hatalı yönetme hakkı anlamına geliyordu.
Sayfa 11 - HayatıKitabı okudu
144 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Enformasyon Bombası
Enformasyon BombasıPaul Virilio
8.5/10 · 56 okunma
… Dün nitel olanın, atom bombasının kütle ve gücünün egemen olduğu bütünsel savaş vardı. Yarın ise nicel olanın enformasyon bombası sayesinde jeofizik ve demografik büyüklüklere egemen olduğu küresel savaş olacaktır. Burada sıfır ölümlü “temiz savaş” deği,l sıfır doğumlu “saf savaş” olacak, canlıların biyolojik çeşitliliğinden atılan bazı kayıp türler bir daha geri gelmeyecektir…
Sayfa 128Kitabı okudu
Reklam
Albert Einstein tarafından 60’lı yılların başında dile getirilen üç tarihsel patlama, atom, enformasyon, demografi bombaları üçüncü binyılın gündeminde olacaktır her zaman…
Sayfa 120Kitabı okudu
Köleliğin sona ermesi ya da insan haklarının savunulması gibi ağırbaşlı kutlamalar bile artık tekinsiz maskaralıklardır. Bütün bunlar 1900 kırklı yıllardan itibaren sömürgeci bir bilgi ve becerinin iç-sömürgeci nitelikte, dünya genelinde bir projeye doğru kaydığını gözden saklamaktadır. Oysa sadece bakmak yetecektir: İşsizlik ve kültürlenmenin yükselişi, besleyici taşranın terk edilip aşırı yoğun ve üretkenlikten uzak gettolara yerleştirilmesi ve yoksullaşmanın hızla artmasıyla birlikte, içinde yaşadığımız sanayi-sonrası dünya eski sömürge dünyasına ikiz kardeş kadar benziyor…
“Olgunluk yoksunluğu çağdaş insanları tanımlayan en etkili koşuldur… İnorganik hale gelmiş bir kültür bizlerde olgunluktan yoksun bu hali kışkırtmakta ve açığa çıkarmaktadır.”
Sayfa 42 - Witold GombrowiczKitabı okudu
“İnsanlık, insanın elinden dokunulabilen ve görülebilen her şey alındıktan sonra geriye kalan şeydir.”
Sayfa 36 - Mart 1997 Nobel ödüllü Fransız genetikçisi, etik komite üyesiKitabı okudu
…Hiçbir şey gerçekleşmemekte, her şey geçmektedir.
1.524 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.