Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

M.Salih Şimşek

KUR’AN-I KERİM’İN BELAGAT MUCİZESİ İslam öncesi Araplarda şairler önemli bir sosyal statüye sahipti. Şairler yılın belli zamanlarında bir araya gelir, kalabalıkların önünde şiirlerini okur ve yarışırlardı. Arap edebiyatının başköşesinde şair otururdu. Kur’an’ın indirilmesinden itibaren, şiirin önemli şehri Mekke’de insanlar art arda şaşkınlık dalgası yaşadılar. Mekkeliler ümmî bir adamın söylemesine imkân olmayan bu sözler karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Hayret içindeydiler çünkü Hz. Muhammed’in (sas) söylediği sözler sıradan şeylere benzemiyordu! Devrin mevcut şiir ve nesirlerinden çok ötede, harika bir dizayn ve üsluba sahipti. Kur’an Arap dili ve üslubuyla konuşuyor, muhataplarının anlaması için hükümlerini sadelik içinde izah ediyor, itiraz edeceklerin itirazlarını daha başından çürütüyor, kâinattan misaller veriyor, insan psikolojisine dair çarpıcı tespitlerde bulunuyor ama daha da ilginç olanı, bütün bunları o güne kadar görülmemiş bir ifade sanatı ve belagat kudretiyle gerçekleştiriyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı
Reklam
Cuma Günü
Cumanın hayır ve bereketi üzerinize olsun...
Gazze
"Bütün dünya seslerini duysun diye Sessizce çalışıyorlardı."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dua
“(Allah’ım!) Cehennemden ve beni cehenneme yaklaştıracak olan sözlerden ve işlerden sana sığınıyorum. (Hâkim, Deavât, 1914)
Hikmet
Allah, hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse, şüphesiz ona çokça hayır verilmiş demektir. Bunu ise, ancak derin kavrayış sahibi olanlar düşünüp anlarlar. (Bakara 2/269)
Reklam
Hikmet
MÜMİNİN YİTİĞİ: HİKMET Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde yer alan hikmet kavramı çok geniş bir anlama sahiptir. Söz ve fiilde isabet etmek, işleri en doğru ve en uygun biçimde yapmak, eşyada gizli ilahi sırlar ve gayeler, faydalı ilim ve salih amel gibi birçok anlamı içerir. Bir anlamıyla da hikmet, insanı iyi ve güzel olana yönlendiren, çirkin ve kötü olandan sakındıran sözdür. Bu anlamda en büyük hikmet yüce kitabımız Kur’an’dır. “Allah sana kitabı ve hikmeti indirdi…” (Nisa, 4/113) ayetinde Hz. Peygamber’e verilen hikmet, vahyi anlama ve uygulama kabiliyeti olan sünnettir. Hikmet kelimesi, günlük hayatta ise olayların hikmet gözüyle değerlendirilmesi şeklinde kullanılır. Bununla kastedilen mana, zahirin yanı sıra batına bakmak, görünenin ardındaki görünmeyen tarafa dikkat çekmektir. Hikmet evrenseldir. Nerede ve ne zaman, hangi kaynaktan bulunursa hemen alınmalıdır. Nitekim Hz. Peygamber; “Hikmet müminin yitiğidir, onu nerede bulursa alır.” (İbn Mâce, Zühd, 15) buyurarak buna işaret etmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı
Boykot Hayattır
KFC, boykot sebebiyle Malezya'daki 100'den fazla şubesini kapatıyor... Demek ki boykot çok işe yarıyor. Boykot, düşmanın için ölüm Senin için hayattır.
Dua
“Rabbimiz! Peygamberlerin aracılığıyla va’dettiklerini ver bize; kıyamet gününde bizi rezil etme. Sen asla sözünden dönmezsin.” (Âl-i İmrân, 3/194)
Ölümden Önce İnfak
Herhangi birinize ölüm gelip de, “Rabbim! Beni yakın bir süreye kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!” demesinden önce, size verdiğimiz rızıktan harcayın. (Münâfikûn, 63/10)
infak
YARDIMLAŞMA VE İNFAK İslam, özellikle “sadaka” ve “infak” kavramlarıyla bireyin başkalarına yapabileceği her türlü yardımı teşvik eder. Bu, gülümseme gibi külfetsiz bir yar- dım da olabilir; malından, zamanından ve enerjisinden fedakârlık yaparak insanların ihtiyaçlarını giderme şeklinde daha külfetli bir yardım da olabilir. “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz…” (Âl-i İmrân, 3/92) ayetini düstur edinen her bir Müslüman, toplumsal iyilik bilincini özümsemiştir. Kazandıklarımızdan tasadduk edebilmek şahsiyetimizin kemal bulmasıdır. Verirken içimiz acımadan aşkla, şevkle verebilmemiz, maddeye esaretten kurtuluşumuzun bir ifadesidir. Veren insan eşyaya bağımlılıktan, bencillikten, kendi için yaşamaktan kurtulmuş demektir. Eli açık olmak, gönlü açık olmak, infak kültürüne sahip olmak, sofrasında ekmeği yenilebilir olmak kazancın bereketindendir. Allah’ın bize, başkalarına yardım gücünü ve verebilme cömertliğini lütfetmesi şükredilecek en güzel kazanımdır. Diyanet İşleri Başkanlığı
Reklam
Direniş
Gazze bu savaşı çoktan kazandı elhamdülillah... Her yer Gazze Her yer direniş...
Ben dünyada ve ahirette Meryem oğlu İsa’ya insanların en yakın olanıyım. Peygamberler, ataları bir, anneleri ayrı kardeştirler. Dinleri ise tektir. (Buhârî, Enbiyâ, 48)
PEYGAMBERLERİN SIFATLARI Peygamberler, Allah’ın mesajlarını Allah’ın kullarına bildiren kutlu elçilerdir. Dünya ve ahiret hayatında mutluluk yollarını kendilerinden öğrendiğimiz peygamberler, bizim gibi insandırlar; ilahlık sıfatları taşımazlar. Şu kadarı var ki peygamberler, Allah tarafından seçilmişlerdir. Peygamberler, kendi iradelerinin dışında ve diğer insanlar tarafından tecrübe edilmesi mümkün olmayan bir şekilde Allah’tan vahiy almış ve aldığı vahyi eksiksiz bir şekilde insanlara ulaştırmıştır. Tebliğ ettiği ilahi emirlere uymak hususunda örnek olmakla görevlendirilen peygamberler, günah işlemekten korunmuşlardır. Her konuda doğru ve her alanda insanlara güven vericidirler. İlahi emaneti ulaştırmakla görevli olan peygamberlerin doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlikleri, onları her türlü ihanet, yalan ve zulümden uzak tutmuş; onların davranışlarına ölçü, hükümlerine adalet getirmiştir. Ayrıca peygamberler akli yetenekleri bakımından toplumlarının önde gelen şahsiyetlerindendir, çok zeki kimselerdir. Diyanet İşleri Başkanlığı
Allah'ın nimetini saymaya kalksanız başa çıkamazsınız. Allah gerçekten bağışlayıcıdır, merhametlidir. (Nahl, 16/18)
Mümin kimdir?
Mümin; insanların, canına ve malına zarar vermeyeceğinden emin oldukları kişidir. (Nesâî, "Îmân", 8)
1.709 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.