Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Ayaz

Mustafa Ayaz
@RealMustafaAyaz
Ey Türk istikbalinin evladı! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur..
Bilgisayar Mühendisi
Kadıköy, 29 Mayıs
13 okur puanı
Haziran 2020 tarihinde katıldı
Yaratıcılık mı, Problem Teşhis Etmek mi?
Cumhuriyet'e kadar bugünkü Türkiye toprakları içinde yaşayan insanların, insan bilgisine kalıcı katkıları kocaman bir sıfırdır. Yani, Osmanlı İmparatorluğu'nun tüm izleri tarihten tamamen silinse, bilim dünyasının en ufak bir kaybı olmaz. Halbuki aynı halk Cumhuriyet'ten sonra, bir Hulûsi Behçet, Cahit Arf, Ekrem Akurgal, İhsan Ketin, Sedat Alp ve daha nicelerini şahıslarında bilime pek önemli katkılar yapmış.
Reklam
Yine Bilim Yapmanın Üzerine
Konferans sonrasındaki tartışmada, bir doğa bilimci olarak, yaptığım işin yaşamıma bir anlam verdiğini sandığımı, bunun dışımda mesela politika gibi şeylerle uğraşanların yaşamlarını boş geçirdiklerine inandığım için onlara acıyarak baktığımı söyledim.
Mantıki Şüpheye (Reasonable doubt) Yobazın Bakışı
İşte sevgili okurlarım, bilim insanıyla, uygar insanla, yobaz burada ayrılır: Bilim insanı gerçekten bilmek ister ve bilimin tek kaynağının kendi aklı ve gözlemleri olduğunun farkındadır. Yobaz ise inanmak ister. Onun aklı ve gözleri gerçeğe kapalıdır. Onun derdi inanmaktır. Ama inanmak istediği şey ne kadar zırva olursa olsun fark etmez. Yobaz inanmaya programlıdır. Onun şüphesi, onun "acaba"sı yoktur. Hasan Âli Yücel'in bir yazısında belirttiği gibi, o "acaba" olmadan demokrat olmak, hatta insan olmak mümkün değildir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Cahilin Arkadaşı Olur mu?
1000 yıldır birileri ona "doğruyu" söylemiş, o da bunu ya baba dayağı korkusu ya cehennêm ateşi korkusu ya sultan hiddeti korkusu ya paşa cezası korkusu kabullenmiştir. Sormaya sormaya, bırakın soru üretmeyi, soru sormayı unutmuştur. Sık sık dile getirildiği gibi "icat çıkarma" gibi bir deyimı üretecek kadar salaklaşmış bir toplumun üyesidir. Türkiye insanı ayrıca herhangi bir problemini çözerken, bulduğu çözümün kendisine başka bir yerde zarar verip vermeyeceğini veya yapacağının toplumda bir yara oluşturup oluşturmayacağını düşünemez. Öğrenci kopya çeker, çünkü cahil kalmasının sonuçlarını düşünemez; öğretmen soruya tahammül edemez, zira cehaletinin ortaya çıkmasından veya sınıf disiplinini elden kaçıracağından korkar, ama düşünemez ki, soru sormayan öğrenciden adam değil, olsa olsa teyp makinesi olur. Teyp makinelerinin yöneteceği toplum ise kendisine ancak sürünebilecek kadar maaş veren, bir türlü kadro bulamayan, ders verdiği dershaneleri bir eğitim yuvasından çok bir hapishaneye benzeten, dünyayı ve kâinatı öğreterek daha rahat ve emin yaşamamızı sağlayan fen bilimleri yerine bizleri kul, köle etmeye planlanmış hurafe öğreten zırvalıkları ders programına koyan bir toplum olur. Gereksiz yere emniyet şeridine dalmaması için ikaz ettiğiniz şoför ya camı açıp size küfreder veya, fırsatını bulursa, üstünüze yürür.
Cahilin Arkadaşı Olur mu?
Uzun zamandır Türklerin niçin birbirlerinden bu kadar nefret ettiklerini düşünür dururum. Bu söylediğim sadece her gün televizyonlarda birbirlerine ağıza alınmayacak sözler söyleyen politikacılar veya aynı şeyi hem televizyonlar önünde hem de gazete sahifelerinde yapan gazeteciler için geçerli değildir: Sözüm ona ülkenin bilgi ve görgü düzeyi en
Reklam
Cahik ve Aptal "Uyanabilir" mi?
Tarih boyunca cehaletin ve aptallığın eline geçen toplumların kaderleri hep bizimki gibi olmuştur. Zira cahil, çevresiyle temasa geçemediği gibi bizzat kendisi hakkındaki bilgileri de değerlendıremez. Aptal ise bu veriler kendisine sunulsa bile bunlarla ne yapacağını düşünemez. Cahil ve aptal her türlü eleştiriden korkar, zira bellediği yolun dışında bir yolun varlığını bilmez, olabileceğini düşünemez ve kendisine gösterilse bile değerlendiremez. Bu durumda yapabileceği tek şey, bugün Türkiye'de olduğu gibi, toplumsal terör, yani korku yaratmaktan ibaret olur. Yaratılan korku ortamını kontrol edebileceğini sanır. Ama korkuya eğilen başlar, en ufak sarsıntıyla tekrar dikilebilir ve bilgi düşünce geleneğinden yoksun oldukları için ortaya tam bir kaos çıkabilir.
Aptalı Tanımak
Akıllı insan problemin çözümüyle ilgilenir, aptal ise kendi kafasındaki herhangi bir fikri çözüm diye dayatmak ister.
288 syf.
·
Puan vermedi
·
57 günde okudu
Baya hoşuma gitti yoğunluk sebebiyle uzun sürede bitirdim ama öyle birbiriyle alakalı değil zaten sanayi tarım bilim gibi 6-7 ayrı başlıkta işin uzmanı kişilerin yazıları var tek seferde okumak zorunda değilsiniz merak ettiğiniz başlıkları ya da kişileri okuyabilirsiniz. Her alanda eksiklerimiz anlatılıyor ama eksikleri gidermenin de bi o kadar kolay olduğu söyleniyor normalde pozitif birisiyim ama benim çıkarımlarım kadarıyla o eksikler uzun süre daha gitmeyecek gibi duruyor dünya bir an dursa ve biz çalışsak 50 sene çalışsak yine yetişeceğimize öne geçeceğimize emin olamıyorum..
Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım?
Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım?Gökhan Şen · KRONİK KİTAP · 2021120 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
57 günde okudu
Mustafa Ayaz

Mustafa Ayaz

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Yapay Zeka
Yapay ZekaCan Hikmet Değirmenci
7.5/10 · 82 okunma
Reklam
Mustafa Ayaz

Mustafa Ayaz

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Beyin Sizsiniz 2
Beyin Sizsiniz 2İsmail Hakkı Aydın
8.4/10 · 71 okunma
Evren genişliyorsa felsefe neden yerinde saysın? Dünya dönecek. Bizler değişeceğiz. Bilim, hiç şüphesiz bır bırikim; üstelik tüm insanlığın ortak birikimi. Ne var ki, kimi zaman bir gecede, kimi zamansa çokça zorlayıcı bir şekilde cereyan ederek vuku buluyor bu değişim.
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Celal Şengör'ün Habertürk gazetesinde 2018 de yazdığı bilim metinlerinin birleşmiş halidir. Keşke bazı başlıkları daha uzun tutsaymış dediğim kitaptı belki o başlıklar ayrı ayrı kitap konusu dahi olabilirdi. Okuması çok büyük keyif veriyor insanda merak uyandırıyor, araştırmaya sevk ediyor Celal Şengör gibi bilim insanları keşke ülkemizde daha çok olsa. Ayrıca bu bilgilerin yazılıp yayınlanmasında büyük emeği geçen gerçek gazeteci Fatih Altaylı'yı da tebrik etmek lazım bu sayede birçok insanın bilim merakının uyanmasına sebep oldu, pek çok kişinin zırva bilgilerden ve saçma inançlardan arınmasını sağladı ve onları okumaya teşvik etti. Okul eğitiminin yerlerde süründüğü, üniveriste eğitiminin neredeyse dört yıllık bir vakit kaybı haline geldiği ve gazeteciliğin hemen tamamen tefessüh ettiği ülkemizde kendisine şükran borçlu olduğumuz kanaatindeyim.
Bilimin Büyüsü
Bilimin BüyüsüCelal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2019545 okunma
66 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.