Faruk Şimşek

O devirde halk arasında Mısır ve Şam cündilerinin süvarilikte kapıkulu sipahilerini, Anadolu'da sekbanların da yeniçerileri tüfek atmakta geçtikleri ileri sürülüyor; kulların Hotin Seferi'nde (1621) başarısız oldukları hatırlatılıyor; kapıkulları maaşlı ''derinti, madrabaz'' diye kötüleniyordu (gerçekten de bu tarihte Yeniçeri Ocağı'na dışarıdan birçok ''şehir oğlanı'' alınıyordu).
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
Niğbolu önünde Haçlı bozgunu akabinde Tuna yoluyla Karadeniz'e kaçabilen İmparator Sigismund, orada bekleyen bir Rodos gemisine sığınmış, İstanbul'da bir Venedik gemisine binmiş. Rodos-Modon üzerinden Zara'da karaya çıkmış ve yurduna kavuşmuştu. Boğaz'ı esir edilmeden geçmesi Bayezid'in Boğaz'ı tam kontrolü altına alamadığını gösteriyor. Gelibolu önünden geçerken Bayezid kıyıya Hristiyan esirleri dizmiş ve esirler, krala ''kendilerini gelip kurtarmasını'' haykırmışlar.
Sayfa 151Kitabı okudu
Tarihte büyük Haçlı Seferleri'nin başlaması Süleymanşah, Ebu'l Kasım ve Çaka gibi önderler kumandasında Türkmenlerin genel saldırısıyla doğrudan ilişkilidir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çaka'nın katli üzerine Kılıç Arslan imparatorla ileride barış içerisinde yaşamak üzere anlaşma yapmak istese de, imparator Çaka'dan kurtulduğu gibi Sultan Kılıç Arslan'ı da İznik'ten çıkarma çabasındadır. Bir Türk sultanın İstanbul karşısında hakim olmasını daimi bir tehlike görüyordu. İmparator, İznik'i kurtarmak, Türkmen saldırılarını püskürtmek için Avrupa Hristiyan alemini harekete geçirdi. 1096'da Kudüs için yola çıkan halktan ilk Haçlılar ordusu harekete geçecek, arkasından feodal Avrupalı şövalyeler ordusu, İznik'e gelip şehri ele geçirerek Bizans'a teslim edecektir (1097). Böylelikle Bizans, İstanbul kapılarına dayanan Türklerden kurtulur.
Bizans donanması Çaka'ya karşı gelmişken, Sultan da ordusunu harekete geçirir. Çaka, Sultan ile görüşme talep eder. Onun imparatorla ittifak halinde olduğundan haberi yoktur. Çaka'yı merasimle karşılayan Kılıç Arslan sonrasındaki ziyafette kılıcını çekip onu bizzat katleder.
Reklam
İmparator, Çaka'dan ciddi bir şekilde korkuyordu. Çaka'ya karşı Konya Sultanı Kılıç Arslan'la diplomatik ilişki kurdu. Uc Türkmen beylerini hükmü altına almaya çalışan Kılıç Arslan, İznik'e yerleşerek Çaka gibi ileri bölgelerde savaşan beyleri kendisine bağımlı kılmak istiyordu. Çaka'yı ortadan kaldırmalıydı. Selçuk Sultanı olumlu davrandı. İki taraf arasında Çaka'ya karşı ittifak kararı alınır. Böylece Bizans diplomasisi, Selçuklu Sultanını Çaka aleyhine çevirmeyi başarır.
Çaka, 1091 ilkbaharında Peçeneklerle iş birliği yapıp Konstantinopolis'i kuşatmayı düşünüyordu. Kumanlar 1091 baharında Meriç üzerindeyken Peçenekler'e saldırıp, onları kılıçtan geçirdi. Böylece, Peçeneklerden kurtulan imparator hemen sonrasında Çaka'ya karşı, İznik'te tahta geçen Selçuk Sultanı I. Kılıç Arslan ile ilişki kurdu. Öte yandan Çaka da sultanla kızını evlendirmiş, ilişki kurmuştu.
Bizans'ın güç durumundan yararlanan Çaka, Anadolu'da egemenlik alanını genişletmekte, donanmasını güçlendirip adaların teslimini düşünmemekteydi. Anna Komnena ilave ediyor: ''Çaka, imparatora karşı meydan okuyor, kendisini imparator ilan ediyor, imparatorluğun elbise ve nişanlarını taşıyordu.'' Bu kayıt son derece önemli. 1081'de Bizans'ta yeni hanedanı kuran Alexios Komnenos tahta geçmişti. Bizans'ı iyi tanıyan Çaka, ciddi olarak Bizans tahtına oturmayı düşünmüş olmalı.
Bizans kumandanı Dalassenos ile buluşan Çaka barış koşullarını görüştü. Çaka, kendisine imparator tarafından Bizans ünvanları verilip imparatoru bir kızıyla evlenmesi kabul edilirse barışa hazır olduğunu ve adaları teslim edeceğini bildirir. Bizans'a karşı düşman durumunda düşmesini açıklarken imparator Alexios Komnenos'un kendisini bütün rütbelerinden azlettiğini söylerek, bu rütbelerin iadesini ister. Çaka adaları geri vereceğini söylerse de Ege kıyılarında ele geçirdiği şehirleri pazarlık konusu yapmaz. Çaka, Dalassenos ile konuşmasının sonunda Homeros'un ''Gece Yaklaşıyor'' şiirini okuyarak ayrılır. Buradan, Bizans'ta bulunduğu uzun yıllar sırasında Grek kültürünü derinliğine benimsemiş bir Türkmen beyi olduğunu anlıyoruz.
Midilli'den ayrılan Çaka, zengin Sakız adasını işgal etti. Bizans kuvvetlerini yenip gemilerini zapt etti. İmparator, Konstantin Dalassenos kumandasındaki donanmayı Sakız üzerine gönderdi. Kaleyi kuşattılar. Çaka İzmir'den donanmasıyla yetişti. Sakız'daki karşılaşmalarda saf halinde Çaka'yı karşılayan Bizans askeri arasında Flandr'dan (Flaman ovası-bugünkü Belçika) gelen zırhlı şövalyeler vardı. Burada Anna Komnena'nın verdiği ilginç ayrıntılara göz atalım: Atlarını hedef alan Türk okçular onları yaya bırakıp kılıçtan geçirdi (1396'da Yıldırım Bayezid de Batı şövalyelerine karşı aynı taktiği kullanmıştı).
Reklam
Anna Komnena'ya göre Çaka, Anadolu'yu baştan başa savaş yaparak geçmiştir. 1078 sıralarında Türkmenlere karşı savaşan Bizanslılar tarafından genç yaşta esir edilip Konstantinopolis'e götürülmüş, başka seçkin Türk esirler gibi sarayda iyi bir mevkiye yükselmiş, Rumcayı mükemmel öğrenmiş, Bizans sarayında yeni bir hanedan, Alexios Komnenos (1081) hakim olunca saraydaki ayrıcalıklarını kaybetmiştir. Saraydan kaçan Çaka, Anadolu'da Türkmenler arasına, belki kendi oruğu Çavuldurların yanına dönmüştür.
320 syf.
·
Puan vermedi
Türklerin Altın Çağı
Türklerin Altın Çağıİlber Ortaylı
8.5/10 · 2.292 okunma
Geri157
868 öğeden 856 ile 868 arasındakiler gösteriliyor.