Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Batuhan Özgül

192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Doğan Cüceloğlu bu kitabında anne-baba-çocuk arasındaki ilişkiyi tüm yönleriyle, bilgilerle ve yaşamdan örneklerle harmanlayarak okuyucuya sunmuş. İnsan yaşamının en önemli zamanları olan çocukluğun nasıl şekillendiği, anne-baba davranışlarının ve tutumlarının neleri etkilediği, çocuk için en doğru olanın neler olduğunu, çocuğun potansiyeline göre hareket etmenin olumlu yönlerini, aile içi toplantıların ve çocukların da gerçek bir birey gibi hissettirilmesinin önemi ısrarla vurgulanmış. Sohbet tadında, çok kısa bir zamanda bitirilebilecek bir kitap. Bu vesileyle bir kez daha sevgili Doğan Hocamızı da rahmetle ve minnetle anıyorum.
Geliştiren Anne - Baba
Geliştiren Anne - BabaDoğan Cüceloğlu · Kronik Kitap · 20217,2bin okunma
Reklam
Aile Toplantılarının Kazandırdıkları • Dinleme becerileri. • Bir konuda fikir üretme becerileri. • Sorun çözme becerileri. • Karşılıklı saygı içinde ilişkileri sürdürme becerileri. • Kızgınlık ve öfkeyi karıştırmadan sorunları çözmek için konuşma becerileri. • İnsanlara değer verme duygusu. • İşbirliği davranışı. • Sorumluluk duygusu: Zaman, para ve mekân yönetimi. • Biz bilinci içinde liderlik becerileri. • Aileye ait olma ve önemli olma duygusu. • Sosyal sorumluluk.
Hata yapmayan insan gelişmek için risk almamış insandır; hata yapmayan insanın hayatı aslında yaşanmamış bir hayattır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Geliştiren Anne - Baba
Geliştiren Anne - BabaDoğan Cüceloğlu
8.9/10 · 7,2bin okunma
Reklam
Değerler bilgi değildir; “değerler” büyük resim içinde olaylar, nesneler, kavramlar arasında nasıl ilişki kurulacağını belirten inançlardır. Dünyanın en iyi doktoru olabilirsiniz, ama bu bilginizi Nazi Almanya’sında olduğu gibi insanları gaz odalarında en etkili biçimde öldürmek için de kullanabilirsiniz, Albert Schweitzer gibi Afrika’da hastane açıp fakir halkı tedavi etmek için de. Bilgi araçtır, değerler ise niyeti ifade eden inançlardır ve bilginin nasıl, nerede, hangi amaçla kullanılacağını belirlerler.
Kendinizi geliştirmezseniz çocuğunuzu da geliştiremezsiniz. Önceliğiniz kendinizi keşfetme ve geliştirme olmalıdır. Çocuğunuzun hayatındaki en güçlü rol model, en güçlü tanıksınız. Güçlü bir tanık olarak siz çocuğunuza inanırsanız çocuğunuz kendisine inanır, çocuğunuz kendisine inanırsa zaman içinde herkes çocuğunuza inanır.
Uygar toplum kanun değişikliğiyle, silah zoruyla değil, her bir anne-babanın bilinçli gayretiyle zaman içinde inşa edilir.
İnsanın bedenen gelişmiş olması onun olgun olduğu anlamına gelmez. Yaşamın dokusu ilişkilerle örülür; iletişim ve ilişki içinde olduğunun farkında olmayan insan bedenen gelişmiş olabilir, ama akıl ve ruh olarak olgunlaşamamıştır.
Çocukluğunun farkında olan, bugün nasıl bir yetişkin olduğunu daha iyi anlar. Bugün nasıl bir yetişkin olduğunu anlayan insan daha bilinçli ve daha etkili bir anne-baba olma olanağına sahiptir.
Reklam
Korkutularak büyütülen çocuk, sinsiliği ve kurnazca aldatmayı öğrenir.
Öğrenen insan öğrenmekten gelen bir güven içindedir. Güven duyan insan kaygılanmaz; doğru yer ve zamanda doğru davranışı yapacağını bilir.
Demek ki biz gelişmiş bir toplum değiliz!..
Gelişmiş toplumların kültürlerinde birey olma baskındır, ait olma pek o kadar önemsenmemiştir; insanlar birinin oğlu, kızı, torunu ya da yeğeni olarak bilinmeyi pek istemez. Bu toplumların bilim, felsefe, sanat ve teknolojide gelişmeleri hızlıdır. Bu toplumlarda yeni düşünce, yöntem ve yaklaşımlar, “Başımıza yeni icat çıkarma,” denilerek bastırılmaz; aksine ödüller verilerek teşvik edilir.
Vernon Benjamin Mountcastle, 1918’de doğmuş ve hayatını nörobilim dalının gelişimine adayarak 2O15’te doksan altı yaşında ölmüş, alanında tanınmış bir Amerikalı bilim insanıdır. Birçok bilimsel ödülünün arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli bilimsel ödülü olan NAS Aıvard in the Neurosciences ödülünü 1998’de kazanmıştır. John Hopkins Üniversitesi’nde bir öğrencisi Vernon’a, “Amerika’da üç binin üzerinde nörobilim profesörü var, neden onlardan biri değil de siz aldınız bu ödülü?” diye sorduğunda, “Araştırmalarımı öncü buldukları için bu ödülü verdiler,” cevabını veriyor. “Sizin araştırmalarınız niçin öncü?” sorusuna da gülerek, “Annem nedeniyle!” diyor ve anlatıyor; “Okuldan döndüğümde arkadaşlarımın anneleri, ‘Öğretmenin anlattıklarını öğrendin mi?’ diye sorarken benim annem, ‘Vernon, bugün öğretmene iyi bir soru sordun mu?’ derdi. Ben soru sormanın önemli olduğunu ve sürekli soru sormam gerektiğini annemden öğrendim.”
ABD’de yapılan bir çalışmada anne-babalara şu soru soruluyor; “Çocuğunuzun büyüdüğünü nasıl anlarsınız?” Verilen cevaplar şu dört başlık altında toplanıyor: 1. Davranışlarının sonuçlarından sorumluluk aldığında, 2. Anne ve babasıyla yetişkin tavrı içinde sohbet edebildiğinde, 3. Kendi parasını yönetebilecek bilgi ve becerilere sahip olduğunda, 4. Hayatına yön verecek inanç ve değerlere başkasının etkisi altında kalmadan kendisi karar verdiğinde.
1.495 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.