144 syf.
·
Puan vermedi
Eğitim Tarihi
Eğitim kavramı literatürde, "bireyi topluma yararlı hale getirme süreci", "bireyde davranış değiştirme süreci" veya "bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ksıtlı ve istendik davranış değişikliği oluşturma süreci" olarak açıklanabilmektedir. Fakat öğretmen ve adaylarının düşünce ve görüşlerine uygun olarak
Özgür Eğitim
Özgür EğitimJoel Spring · Ayrıntı Yayınları · 2010221 okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
ingiltere, fransa, abd ve almanya üzerine
dört devlet üzerine detaylı bilgi edinmek isteyenler için oldukça güzel bir kaynak olduğunu söyleyebilirim. cem hocanın dili oldukça akıcı, ben aldığım ders kapsamı gereği okudum fakat ilgisi olan kişilerin de rahatlıkla okuyabileceği bir kitap. anatüzeye giriş kitabını da okumuştum yine aynı düzeydeydi.
Çağdaş Devlet Düzenleri
Çağdaş Devlet DüzenleriCem Eroğul · İmaj Yayıncılık · 201632 okunma
Reklam
Tarihe bakarsak cesur bir karar
İngiliz tarihinin en ünlü yargıcı olan Edward Coke, 1604'te, Semayne davasında verdiği kararda, "herkesin evi kendi kalesidir" diyerek, keyfi arama ve elkoymalara karşı konut dokunulmazlığı ilkesini getiriyor.
Sayfa 4 - İmaj Yayınevi
272 syf.
·
Puan vermedi
Çağdaş Devlet Düzenleri - Cem Eroğul
Eroğul eserinde, İngiltere, Fransa, Amerika ve Almanya'nın yasama, yürütme, yargı düzenini, bu ülkelerin seçim sistemini, baskı gruplarını, hukuk sistemini az ve öz bir biçimde bilimsel bir dille anlatır. Eleştiri konusu olabilecek tek yer olarak şunu diyeyim: öztürkçe kullanırken uydurukça dediğimiz dil tipine kayıyor üslubu. Mesela "mali işler" deyimi varken niçin "akçal" terimi kullanılır? Daha bunun gibi kavramların kullanılması absürd duruyor metinlerde. Bunu yazarın kendisi de anlamış olacak ki, kitabın sonuna sözlükçe eklemiş. Türkçe'yi Türkçe'ye çeviriyor. Tuhaf doğrusu. Bunun dışında kitap siyasal sistemleri iyi anlatıyor. İlgi duyanların okumasında yarar var.
Çağdaş Devlet Düzenleri
Çağdaş Devlet DüzenleriCem Eroğul · İmaj Yayıncılık · 201632 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya'nın Cumhuriyete giden kısa tarihleri, yasama-yürütme-yargı sistemleri, parti ve seçim yapıları ile baskı grupları hakkında özet bilgiler içeren oldukça akıcı ve açıklayıcı bir kitap. Hükûmet ve seçim sistemleri konularına ilgi duyan herkese tavsiye ederim.
Çağdaş Devlet Düzenleri
Çağdaş Devlet DüzenleriCem Eroğul · İmaj Yayıncılık · 201632 okunma
İNCELEMEEEEEE! “Alimin uykusu cahilin ibadetinden hayırlıdır.” “Bilginler peygamberin mirasçılarıdırlar.” “İlim Çin’de bile olsa gidip alınız.” Atatürk’ümüzün unutturulmuş projelerinden birisidir “Dinde öze dönüş” projesi. İşgal edilmiş, yıkılmak üzere, kula kulluk eden bir ümmet imparatorluğundan tam bağımsız, çağdaş bir ulusal devlete giden
Reklam
Millet Vekillerinin dokunulmazlığı yok. Cezai kovuşturmalar bakımından her hangi bir yurttaştan farksızlar. Buna karşılık kamarada sınırsız konuşma özgürlükleri var Hakaretle, ulusal gizleri açığa vurmakla suçlanamıyorlar. Bu konuşmaları dışarıda yaymak da serbest. İngiltere de milletvekilliğinin başka bir ilginç özelliği çekilme kurumunun bulunmamasıdır. Bu olanaksızlık karşısında şöyle bir çözüm bulunmuştur. Üyelikten ayrılmak isteyen milletvekili, maliye bakanından gelir getiren bir kamu görevine atanmasını ister. (Bu amaçla daima hazırda bir iki boş kadro bulundurulur.) Maliye Bakanı bu türden bir istemi geri çevirmez. Milletvekilliği böyle bir görevle birleşmeyeceği için de, ilgilinin üyeliği kendiliğinden düşmüş olur.
Millet Vekilleri 1911 den beri maaş alıyor. Maaşlar yıllık olarak belirleniyor.2016-2017 toplantı yılı için, yıllık maaş 74.962 sterlin 1965 ten beri millet vekillerinin emekli hakları da var. emekli keseneği olarak maaşlarının belli bir oranında pirim ödüyorlar. büyük bir çoğunluğunun pirim oranı maaşlarının %13.75 ü kadardır.
Avam kamarası için 650 seçim çevresi var. (Her çevreden bir kişi seçildiğine göre, kamaranın toplam üye sayısı da o kadar) Buna karşılık Avam Kamarasında yalnızca 437 oturma yeri var. Ötekiler , ya arkadaşlarını sıkıştırıyorlar, ya basamaklarda oturuyorlar ya da ayakta kalıyor.
1832 ye dek Avam kamarasının temsili niteliği son derece kısıtlıydı. 1831' de yetişkinlerin ancak %5 i seçmendi 1832 de devrim tehdidiyle,, lordların 18 aylık direnişi kırıldı ve geleneksel seçim esasları değiştirilmeye başlandı. Seçim çevresi yeniden düzenlendi. seçmen oranı % 7 ye yükseldi. sonra adım adım bu yolda ilerlendi. 1867 de, 1872 de, 1884 te seçim kurallarında büyük atılımlar gerçekleştirildi. Nihayet 1918 de bütün yetişkinlere ve 30 yaşını dolduran kadınlara oy hakkı tanındı. 1928 de seçmen yaşı herkes için 21 oldu. 1969 da 18 yaş kuralı getirildi.
Reklam
İngiltere'de yasama gücü parlamentoya ait. Parlamento üç öğeden oluşuyor: Taç, Lortlar Kamarası, Avam kamarası Bunların içinde en güçlüsü sonuncusu. Ancak bunun nedeni, ulus egemenliği ya da halk egemenliği öğretileri değil. İngiliz anatüzesinde öyle kavramlar yok. Tarihsel gelişim, kağıt üzerinde bütün yetkilerin Avam Kamarası'nın eline geçmesiyle sonuçlanmış bulunuyor. Avam Kamarası, isterse, krallığı da Lortlar Kamarasını da ortadan kaldırabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, Avam Kamarasının kendisi de bin yıllık bir geleneğin sıkı çemberidir.
İngiliz tarihinin en ünlü yargıcı Edvard COKE, 1604' te Sermaye davasında verdiği kararda, "HERKESİN EVİ KALESİDİR" diyerek, keyfi arama ve el koymalara karşı konut dokunulmazlığı ilkesini getirmiştir.
Sayfa 4 - İMAJ YayınlarıKitabı okuyacak
Resim