"10 yıllık Demokrat Parti iktidarının başbakanı Adnan Menderes duruşmalarda büyük bir nezaket ve centilmenlik sergileyerek hâkim ya da savcının sorularını yanıtladı. Acaba akıbetinin idam olacağını bilseydi, bu centilmenlik ya da nezaket sınırlarını aşıp, "Ne diyorsunuz, ben millet iradesi ile bu göreve geldim. Beni millet buradan alır" diyebilir miydi.."
Adnan Menderesin Fener Patriği Athenagorasın Ayağına Kadar Gitmesi
Papa Eftim'in oğlu ve Türk Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Turgut Erenerol, Demokrat Parti ve Menderes Hükümeti dönemine ilişkin görüşlerini şöyle dile getirmektedir: "Demokrat Parti dönemi bizim açımızdan en berbat dönemlerden biri oldu. Adnan Menderes o dönemde Athenagoras'ın ayağına kadar gidip elini öptü. Athenagoras'ın kılıcının her iki tarafı kesiyordu. O zamanlar Menderes, Athenagoras'ın elini öperek Amerika'dan hep dolarları alacağını zannetti. O dönemde bütün olup bitenler, idaredekilerin yanlarına bile yaklaşılmazdı."
Reklam
"Demokrat Parti, CHP'nin çocuğudur. Celal Bayar, Atatürk'ün sevdiği iktisat vekili ve son başvekildi.Adnan Menderes 1930 Serbest Fırka deneyimi sırasında Aydın il başkanıydı. En başta Atatürk'ün hiddetini celbetmişti. Ama Atatürk onun sözlü ve yazılı raporlarından çok etkilenmiş ve onu CHP listesine aday koymuştu. "
Sayfa 123
Demokrat Parti ve Laiklik
Adnan Menderes, bilhassa seçim kampanyaları sırasında, İslami duygu ve düşüncelere hitap ediyordu. DP’nin 1958 deki parti kongresinde şöyle demişti: “İnkılap softalarının yaygaralarına ehemmiyet vermeyerek ezan-ı Muhammediyeyi Arapçalaştırdık. Mekteplere din derslerini kabul ettik. Radyoda Kur’an okuttuk. Türkiye devleti Müslümandır ve Müslüman kalacaktır.” Oysa aynı DP, ülkenin yönetiminde ya da yasalarının çıkartılmasında İslama daha büyük bir rol vermeye çalışmıyordu.
Sayfa 269
İlk Sesler, DP
"Ne var ki 1 Haziran 1945'te parti içindeki eleştirmenler, açıkça kendilerini gösterip ilk kez iktidar sorununu gündeme getirdiler. Gelecekteki Demokrat Parti'nin 4 kurucusu (Celâl Bayar, Refik Koraltan, Fuat Köprülü ve Adnan Menderes), anayasada belirtilen milli egemenlik ilkesinin tam olarak uygulanmasını ve Parti işleyişinin demokrasinin temel ilkelerine göre yürütülmesini isteyen bir öneriyi parti meclis grubuna sundular. Parti örgütü ılımlı tepki gösterdi; dördünü CHP'den ihraç etme önerisi bile gelmedi, Aksine, parti içinde, eleştirmenlerin CHP'den ayrılıp kendi partilerini kurmaları gerektiğini düşünen bir grup bile vardi ve İnönü'nün bu görüşü teşvik ettiği söylenir. 2 Ne var ki yeni bir siyasi parti kurma girişimi, CHPli bir muhaliften değil, Nuri Demirag adlı bir istanbullu sanayiciden geldii, 7 Temmuz 1945'te Demirağ, Milli Kalkınma Partisi'ni kurmak için hükümete başvurdu ve ağustosta izin verildi."
Celal Bayar, Refik Koraltan, Adnan Menderes ve Emin Sazak 7 Ocak 1946'da Demokrat Parti'yi kurdular.
Sayfa 221Kitabı okudu
Reklam
Recep ağa sana bir soru soracağım. Sen akıllı adamsın. Fakat Demokrat Parti'lisin bu nasıl oluyor, bunların nesini beğeniyorsun? "Bak oğlum" dedi. "Ben doğma büyüme İzmirliyim. Benim çocukluğumdan, gençliğimden beri İsmet Paşa buraya en az on kere gelmiştir. Uzaktan bile yüzünü görmedim. Fakat Adnan Menderes ilk geldiğinde elini sıktım," dedi.
Sayfa 59 - İletişim Yayınları, Röportaj; Mete Kaan KaynarKitabı okudu
Hepimiz Zübükzadeyiz!
Zübük’ kelimesi Aziz Nesin’in icadı. Romandan önce ne sözlü ne de yazılı kültürde kullanımda olan bir kelime değil. ‘Kendi çıkarları için her yolu mübah sayan kişi, sözünde durmayan, üçkağıtçı, egoist, düzenbaz, palavracı, dönek…’ anlamına geliyor. ‘Zeybek’ kelimesinden bozma. Bu isim üzerinden Demokrat Parti dönemine göndermeler var. Roman 60’lı
204 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Normalde ben incelemeleri söyleşi şeklinde yorumlarım fakat bu kitabı direkt olduğu gibi bütünüyle yorumlayacağım. Mehmet Ali Birand'ın liderliğiyle, Can Dündar ve Bülent Çaplı'nın yardımlarıyla hazırlanan müthiş bir başyapıt. Türkiye'nin 1940-1960 yıllarındaki siyasal ve içtimaî yaşamını bütünüyle bizlere sunuyor. Okurken aşırı
Demirkırat
DemirkıratMehmet Ali Birand · Doğan Kitap · 2007312 okunma
Dört partinin analizi ve Adnan Menderes'e uyarılar
Nursi; DP'den (demokrat parti) dini, siyasi propaganda malzemesi olarak görmemesini, Türkçü ırkçılıkla arasına belirgin bir mesafe koymasını, devleti hukuk ve hizmet üreten bir aygıta dönüştürmesini ve demokratlığın anlamını "bir kavmin reisi onlara hizmet edendir" hadisine dayandırmasını istemektedir. Menderes'e yazdığı mektupta ise, devletin hukuk devleti olarak yeniden dizayn edilmesi gereğini vurgularken bireysel suçlara kolektif cezalarla karşılık veren cebri devlet uygulamalarına sert eleştiriler yöneltir
Sayfa 393 - Nûbihar
Reklam
Demokrat Parti'nin Kuruluşu
... Türkiye idaresi, Max Thornburg başkanlığında bir ABD'li heyet tarafından tepeden tırnağa didik didik edildi, kirli çamaşırları elden geçirildi ve sonuçta mevcut halimizle Batı bloğuna giremeyeceğimiz, dolayısıyla siyasi yapımızı hızla reformdan geçirmemiz gerektiği usulünce 'tavsiye edildi. Bu usturuplu uyarı üzerine İnönü, CHP dışında bir partinin kurulmasına engel bulunmadığını söyleyerek çok partili hayata giden yolu açtı ve ardından, daha önce istifa eden veya ihraç edilen 4 eski CHP'li tarafından (Celal Bayar, Refik Koraltan, Adnan Menderes ve Fuat Köprülü) Demokrat Parti kuruldu.
Sayfa 92 - Timaș Yayınları, 1. Baskı, Eylül 2007Kitabı okudu
7 Haziran 1945'te Celal Bayar ile üç parti üyesi - o tarihte pek tanınmayan Adnan Menderes, milliyetçi tarihçi Fuat Köprülü ve Atatürk' e yaltaklanışı mecliste adeta atasözü biçimini almış olan Refik Koraltan, serbest parti politikası isteyen bir önerge verdiler. Halk Partisinden atılınca, 1946 Ocağında Demokrat Parti'yi kurdular. 1944 yılında Genelkurmay Başkanlığından emekli olan sert ve disiplinci Mareşal Fevzi Çakmak ile Atatürk'ün eski Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras kısa bir süre için onlara katıldı. Çakmak, Aras ile birlikte karakterine hiç uymayacak biçimde İnsan Hakları Derneği kurucuları arasında yer almıştı
Adnan Menderes hükümetinin askeri bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılması, Demokrat Parti sempatizanı olarak bilinen Çatlı ailesinde üzüntü yarattı.
1960 darbesi sonrası yargılanan sanıklar:
Sanıklar 592 kişiydi. Bu beş yüz doksan iki kişi için-de eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, eski Başbakan Adnan Menderes, eski Meclis Başkanı Refik Koraltan, biri hariç bütün Demokrat Parti Meclis Grubu, bütün kabine, birçok eski vali, eski Kara Kuvvetleri Kurmay Baş­kanı, bazı memurlar, hürriyeti kısıtlayıcı olaylarla üniversitelerde ateş açılması olaylarına karışan bazı polisler ve suistimallere adı karışan bazı iş adamları bulunuyordu. Bunların büyük kısmı, Haziran başından beri adada tutuluyordu.
İslamcı gençlik, acaba, Necip Fazıl'ın Demokrat Parti döneminde Başbakan Adnan Menderes' in emri ile örtülü ödenekten para aldığını bilir mi? Nereden bilecek? Bilmez.
Resim