Allah için olmayan her şey dünyadır.. Dünyanın zıddı ise ahiretttir.
Reklam
Harama Yaklaşmamak, Helalde de Aşırıya Kaçmamak
Dünyevî hazlara duyulan arzu haram ve helal şeklinde ikiye ayrılır. Haramlara dalmak kişinin cehennemde azap çekmesine yol açarken helalde aşırıya kaçmak kişinin yüksek derecelere ermesine engel olur ve hesabının çok zor geçmesi anlamına gelir. (……) Zaten bu durumu ifade etmek üzere Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Dünyanın helalinde hesap, haramında ise azap vardır.” (Sf.88-89)
Sayfa 88 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Öncelikli Olanı Fark Edip Tercih Etmek…
. Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) ashabından birisinin böyle sağlam taşlardan bir ev yapmaya çalıştığını görmüş ve şöyle buyurmuştur: “Bana kalırsa bundan daha acil işler var.” Bu ifade, dünya hayatını çok güzel ve açık bir şekilde anlatmaktadır. Zira dünya hayatı bizi ahirete götüren bir geçiş güzergâhıdır. (……)
Sayfa 69 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
İki Servet
Hz. İsa (a.s) şöyle demiştir: “Siz dünyayı rab edinmeyin, ona taparcasına bağlanmayın. Yoksa o da sizi köleleştirir. Hazinelerinizi, bu hazineleri asla zayi etmeyecek olan zatın katında saklayın. Şunu iyi bilesiniz ki, dünyevî hazinelere sahip olan bir kimsenin bu servetinin yok olup gitmesinden korkulur ama Allah’ın hazinelerine mâlik olan bir kimsenin servetine felâket uğramaz.
Sayfa 16 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Bütün Endişesi Dünyadan İbaret Olunca …
Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Sabah gözlerini açtığında bütün endişesi dünyadan ibaret olan bir kimsenin Allah katında hiçbir değeri yoktur. Allah Teâlâ böyle bir kimsenin kalbine şu dört özelliği yerleştirir: — Ebediyen sürecek olan bir kaygı/tasa, — Hiç bitmeyecek ve kendisinden bir an bile ayrılmayacak bir meşgale/uğraş, — Hiçbir zaman zenginlikle sonuçlanmayacak bir yoksulluk, — Asla sonu gelmeyen boş kuruntular
Sayfa 18 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Reklam
Dünyevî Nimetlere Kalbi İle Sevin(me)mek ….
. Vehb İbn Münebbih (rh. a) şöyle demiştir: “Az da olsa dünyevî nimetler için sevinip şımaran ve bu sevincini kalpleriyle yaşayan kimseler hikmetten uzak olurlar. (…….)” .
Sayfa 44 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Kalp Temizliği ……… (üzerine)
. Kalbin dünyevî her türlü şehvet ve arzulardan arındırılıp temizlenmesi kulun kurtulmasını sağlayan en önemli özelliklerden (münciyât) birisidir. Çünkü kalp temizliği kul İle Allah’ın azabı arasında bir kalkan olur. .
Sayfa 86 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
İhtiyacından Daha Fazlasını Edinince …
. Tanâfisi şöyle demiştir: “Mescid-i Haram’da Benû Şeybe kapısında yedi gün ağzıma hiçbir şey almadan kaldım. Sekizinci gece uyku ile uyanıklık arası bir halde bana birisinin şöyle seslendiğini duydum; Allah ihtiyacından daha fazla dünya nimeti edinen kimsenin kalp gözünü kör eder.” .
Sayfa 100 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Dünya …….. (nedir, ne değildir?)
. Şunu söylemek mümkündür: Takva özelliğinin kazanılmasına yardımcı olan helaller dışında kalan dünyalık her şeyin azı da çoğu da, helali de haramı da kötüdür. Takva özelliğinin kazanılmasını sağlayan helaller ise, dünya kapsamında değildir. .
Sayfa 90 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Reklam
Zorunlunun Ötesini (fazla) Zorlamamak
Önemli bir insana ait koruluğun kenarında sürüsünü otlatan çobanın bu yasak bölgeye girmesi an meselesidir. Bu bakımdan kurtuluş yolu bunlardan sakınmak, takva özelliği ile bezenmek ve zorunlu ihtiyaçlar giderildikten sonra sınırı fazla zorlamamaktır.
Sayfa 94 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Dünya ……… (nedir?)
(…..) Öyleyse dünyayı şu şekilde tarif etmemiz mümkündür: Dünya, ahirete yönelik herhangi bir ihtiyacımız bulunmayan ve şu gelip geçici hayatta derhal elde ettiğimiz nefsî hazlardır. İşte bu dünyaya hevâ adı verilir.
Sayfa 92 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Dünya …….., Ahiret İse …..
Allah için olmayan her şey dünyadır. Dünyanın zıddı ise ahirettir. Ahiret de —Allah’ın istediği ölçüler içinde kalmak kaydıyla— Allah rızası gözetilerek yapılan veya elde edilen her şeydir. Bu bakımdan Allah’a daha güzel ibadet edebilmek, itaatler için güç sağlamak amacıyla olduğu sürece zorunlu ihtiyaçların karşılanması dünya kapsamında değerlendirilemez. (Sf.99-100)
Sayfa 99 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
……… Dünya Değildir!
. (…..) Bunlar kınanan ve yerilen dünya kategorisinde değildir. .
Sayfa 84 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
Dünya …….. (bir rüya)
. Hikmet ehli bir zata, dünyanın en çok neye benzediğini sordular, o da: “Uykuya dalan bir kimsenin gördüğü rüyalara” diye cevap verdi. .
Sayfa 65 - POLEN YAYINLARI, 2005, Çeviri: Mehmet OdabaşıKitabı okudu
195 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.