520 syf.
·
Puan vermedi
"Türk kültüründe siyasetnâme anlayışının merkezinde yer alan Kutadgu Bilig’in bulunan üç nüshasından Herat’da yazılan birincisi Uygur alfabesi ile Mısır ve Fergana’daki diğer nüshaları Arap alfabesiyle yazıldıkları için yazarın eserini önce hangi alfabe ile yazdığı hususunda halen temel bir tartışma vardır." "Türkler, X.
Kutadgu Bilig
Kutadgu BiligYusuf Has Hacip · İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,515 okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
CENGİZ HAN TÜRK MÜYDÜ?
13.y.y. başlarında(1206) Moğolistan’da Cengiz Han birçok kavmi bünyesinde birleştirir, toplanan kurultay’da han seçilir. Cengiz Han Türk müdür Moğollar Türk müdür bu sorulara aslına bakarsanız net bir cevap verilemiyor. Çünkü kültüre sınır çizemezsiniz .Savaş, ticaret , göç gibi sebeplerle kavimler birbirini etkiler benzer yanlar farklı yanlar
Moğolistan Seyahatnamesi
Moğolistan SeyahatnamesiJohann De Plano Carpini · Kronik Kitap · 2018194 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
280 günde okudu
Üniversitede hocamiz kaynak kitap olarak sunmuştu. Mogollar ile ilgili güzel bir kaynak arayan herkesin yararlanacağı bir eser. Zevkli bir kitap. Seyaheyneme özelliği taşıyor olması ise ayrı bir heyecan kalmıştı okumama. Keyifli okumalar
Moğolistan Seyahatnamesi
Moğolistan SeyahatnamesiJohann De Plano Carpini · Kronik Kitap · 2018194 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
Muhteşem bir zaman yolculuğu!
Kronik markası altında Ergin Ayan'ın tercümesi ve notlarıyla raflara sunulan "Moğolistan Seyahatnamesi" ile yeni bir yolculuk kapımı çaldı. Kitabımızın içeriği 13. Yüzyılda J. De Plano Carpini'nin Moğolistan'a seyahatinde aldığı son derece detaylı seyahat notlardan oluşuyor. Hazırsanız keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz...
Moğolistan Seyahatnamesi
Moğolistan SeyahatnamesiJohann De Plano Carpini · Kronik Kitap · 2018194 okunma
142 syf.
·
Puan vermedi
Rubrucklu William ya da Willem van Rubroeck Felemenk bir Fransisken-misyoner ve kaşifti. 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu da dahil olmak üzere Orta Doğu, İdil-Ural ve Türkistan'ın çeşitli bölgelerine yaptığı seyahatlerle tanınıyor. O belki de Moğollara seyahat ettiği bilinen Avrupalıların en az bilinenidir, Marco Polo ve Carpini'nin gölgesinde kaldığını söylemek mümkün görünüyor. O bize Fransız kralının emriyle 1253 yılında başladığı seyahatle o günün bozkır imparatorluğunu çok fazla tasvire girişmeden anlatıp gösteriyor. Okuduğum seyahatnamenin tercümesine gelince, Rahmetli Aydın Sayılı Hoca'nın 1964 yılında kullanmış olduğu Wilhelm von Rubruk'un seyahatine dair notlardan 2001 yılında bütün nüshalar tetkik edilerek Sayın Ergin Ayan beyefendi tarafından Türkiye Türkçesine tercüme edilmiş. Okuduğum eser bu tercümedir. (Bunun dışında başkaca bir tercümanı yok sanıyorum) Yalnız eserin dilinden mi, tercümeden mi bilmiyorum bazı yerleri anlamakta güçlük çektim. Öyle yerleri dönüp dönüp tekrar okumak biraz can sıkıcı oldu. Eser genişletilmeliydi, izahatlar ve dipnotlar daha fazla olmalıydı diye düşünüyorum. Eser bir seyahatname olduğu için isimler o günün isimlerini muhteva ediyor. Farzı muhal adı geçen şehir bugünkü şu vilayettir, yahut adı geçen şehir şu tarihlerde terk edilmiştir gibi açıklamalar daha çok olmalı ve görsel olarak zenginleştirilmeliydi. Bu haliyle eser yalnızca bir tercüme olmuş, gerçi benim istediğim şeyler de maliyet demek farkındayım ama gönül öyle istiyor işte. Okumalı ama Carpini ve Marco Polo'dan sonra, çerez niyetine.
Moğolların Büyük Hanına Seyahat 1253 - 1255
Moğolların Büyük Hanına Seyahat 1253 - 1255Wilhelm Von Rubruk · Ayışığı Kitapları · 01 okunma
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Papa tarafından Mogolistan'a elçi olarak gönderilen bir grup din adamının uzun seyehatleri boyunca görüp duyduklarını rapor halinde yazılması ile ortaya çıkan bir kitap. Çok değerli ve objektif bilgiler ile dolu. Güyük Han'ın tahta çıkışı , moğol askeri ve kültürel faaliyetleri, Cengiz Han yasaları, fetihler ve baskınlar dahil bir çok konuya değiniyor kitap.
Moğolistan Seyahatnamesi
Moğolistan SeyahatnamesiJohann De Plano Carpini · Kronik Kitap · 2018194 okunma
Reklam
Bir ara açtığım ama kullanmadığım blog sayfamdan
Çoğunu okumadım sağdan soldan derledim: Aşkın Şehidi - Ahmet TURGUT (Bozkırın Sırrı Türk Peygamber romanını öneririm) Aşkın Elçisi - Ahmet TURGUT Aşkın Secdesi - Ahmet TURGUT
Kraliçe Thamara, kendisine gelen raporu inceleyince Tokat Meliki Rükneddin Süleyman şah'a meftûn olmuştur. İbn Bibî'ye göre Rükneddin Süleyman şah, Kılıç Arslan'ın evlatları hatta Selçuklu torunları arasında selvi boyu ve yakışıklılığı ile emsalsizdi. Kraliçe, II. Kılıç Arslan'a elçiler gönderip Süleymanşah ile evlenmek istediğini belirtmişse de, Süleymanşah bu izdivaç teklifini reddetmiştir. Gerçekten Gürcü kaynakları tarafından da teyit edilen hadise biraz tahrif edilerek anlatılmaktadır. Gürcü kraliçe Thamara'nın güzelliğini duyan Süleymanşah'ın ona âşık olduğu, ancak Kılıç Arslan'ın onu güçlükle zapt ettiği belirtilmektedir.
Sultan Tuğrul Bey
Tuğrul Bey'in elçisi, Bizans'in başkenti İstanbul (Konstantiniyye) Cami-i nde cuma namazı kılıp, el Kaim Biemrillâh ve Tuğrul Bey adına hutbe okunmasına izin verilmeosnd dair sultanın mektubunu Theodora'ya ulaşmıştır.
Sayfa 170
592 syf.
·
Puan vermedi
Doğunun ve Batının Sultanı
Kitap aslında bir biyografi/monografi değil de daha çok Selçuklu Tarihi'ne giriş kitabı tadındaydı. Çok sürükleyici bulamadığım bir kitap oldu. Kitapta Tuğrul Bey'in siyasi mücadeleleri, fetihleri, kardeşler arasındaki çatışmalar, Anadolu Harekâtı... Birçok unsur bir arada işlenmiş. Okumayı düşünenlere bir not düşmek isterim: Kitap çok ayrıntılı şekilde hazırlanmış. Dönemin siyasi koşullarını, öne çıkan kişileri çok iyi bilmiyorsanız kitabı okumakta zorlanabilirsiniz. Onun dışında Eğer Selçuklu tarihine oldukça tafsilatlı bir giriş yapmak istiyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Kitapta sadece Tuğrul Beyin biyografisi ile karşılaşmıyorsunuz. Dönemin yaşam koşulları, Eski Türk Gelenekleri, siyasi manevralar kitabı oluşturan konular arasında yer alıyor. Kitabın içeriğine değinecek olursam: 1230'larda Selçukluların Horasan'a yerleşmesiyle başlıyor her şey. Önce Sultan Mahmud, ardından Sultan Mesud ile yaşanan mücadeleler anlatılıyor kitapta. Ve tarihin dönüm noktası Dandanakan meydana geliyor. Gaznelilerin yenilmesi ile birlikte Tuğrul ve Çağrı kardeşler Selçuklu Devleti'nin temelini atıyorlar ve ülkeyi aralarında paylaşıyorlar. Ülkenin kardeşler arasında paylaşılması, kılıç hakkı ve en son da Anadolu'daki karışıklıklar Türk'lerin akın akın Anadoluya yönelmesinin önünü açıyor. Anadolu'ya yapılan akınlar, Abbasi Halifesinin şii baskısından kurtarılmasi gibi birçok önemli olay bir araya gelerek Orta Doğu'nun tarihini değistiriyor. Selçuklular, elde ettikleri bu gücü yani İslam'ın sancaktarlığını önce Türkiye Selçuklularına ardından ise Osmanlılara bırakacaklardır.
Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu
Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun KurucusuErgin Ayan · Kronik Kitap · 202118 okunma
Reklam
Tuğrul Bey’in kurmuş olduğu Devlet, zamanının en büyük ve en güçlü devleti idi. İran’ı, Irak’ı, Azerbaycan’ı, Ermenistan’ı, Horasan’ı, bütün Afganistân’ı, Türkmenistan'ı, Karakalpakistan’ı ve Kızılkum çölünü içine alıyor ve 3.600.000 kilometrekareye erişiyordu.
Sayfa 532Kitabı okudu
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.