Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

118 syf.
7/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
“Kitaplar Pahalı Mı?” Kitabı yazarken yazarın çıkış noktası kitap okuma oranını düşük olması olmuş. Ta o zamanlardan günümüze kadar gelen bir hakikat, kitap okuma oranın düşük olması. Tabi toplumda azımsanmayacak derece belli bir kesim kitapların çok pahalı olduğunu söylüyor. Yazar bu gibi fikirlerden yola çıkarak kitap fiyatlarının yüksek olmadığını anlatmaya çalışmış. Bunu yaparken o zamanın şartlarında kitap fiyatları ile sigara fiyatlarını karşılaştırarak bir sonuca ulaşmış. Fakat o zamandan bu zamana çok şey değiştiği için yazarın anlattıkları çok anlamlı olmuyor. Peki, aynı şeyi günümüz Türkiye’si için yaparsak bir anlam kazanabilir mi? Deneyelim… Bir kişinin günde bir paket sigara içtiğini düşünelim. Sigaranın Türkiye’de ortalama fiyatı 10 lira. Kişi günde bir pakete 10 lira vererek, ayda 300 liralık bir bütçe sigaraya ayırmış olmaktadır. Buda bir kişinin yıllık sigaraya ayırdığı bütçenin 3.600 lira olduğunu gösterir. Sigarayla beraber harcadığı masrafları da düşünürsek. Türkiye’de sigara içen biri yıllık olarak 4.000 lira sigaraya vermektedir. Yaklaşık olarak bu kişinin 10 yıl sigara içtiğini düşünürsek önümüze 40.000 gibi devasa bir rakam çıkmaktadır. Şimdi aynı şeyi kitaplar için uygulayalım. Ülkemizde iyi okuyan bir okur yaklaşık olarak senede 100 kitap okur. Buna göre kişinin ayda okuduğu kitap sayısı yaklaşık olarak 10 tane diyebiliriz. ( Ki bu rakam gayet iyimser bir rakamdır.) Kitap fiyatının ortalamasını 15 lira olarak alırsak kişinin kitaba harcadığı aylık ücret 150 liradır. Bunu da bir sene için hesaplarsak iyi bir kitap okuru bir senede kitap için ayıracağı bütçe 1.800 lira olur. Bununda 10 yıllık maliyeti 18.000 liradır. Yani 10 sene içinde sigarayı bırakıp kitap okumaya başlarsanız. 22.000 lira kar elde etmiş olursunuz. Rakamlar bizlere bunları söylerken peki kitabın pahalı olduğunu söyleyebilir miyiz? Konuşmamız gereken konu şu: “Kitaplar Pahalı Mı?” Not: Kitap hakkında birkaç söylemek gerekirse kitap birkaç bölümden oluşmakta. Bir bölümde sözünü ettiğimiz konu işlenirken diğer bölümlerinde ise yazarın kendi hayatıyla ve o dönemin şartları ile ilgili düşüncelerini aktardığı yazılarından oluşmakta. Bana göre yayınevi yazarın ismini kullanarak kitap satmaya çalışmış ve bu amaçla kitabı basmış. Ayrıca para ve vakit ayrılacak bir kitap olduğunu düşünmüyorum…
Kitaplar ve Sigaralar
Kitaplar ve SigaralarGeorge Orwell · Sel Yayıncılık · 20133,273 okunma
··
317 görüntüleme
Adar Koç okurunun profil resmi
Maalesef ki Türkiyemiz de kitapların fiyatları pahalı. Özelikle de Tıp kitapları, 480 Tl'ye aldığım kitaplar oldu. Kitapların daha çok okunması için kitapların fiyatlarını da düşürmeyi düşünürler. İnşAllah Bu konuyla ilgili çalışma ve planlar da yaparlar. İncelemeniz için de teşekkürler Hocam, emeğinize sağlık.
Mete Özgür okurunun profil resmi
Yayınevleri, yazarlardan daha çok kazandığı sürece bu durum değişmeyecek malesef.
Hüseyin DEMİR okurunun profil resmi
Tabi birde olayın bu yönü var.
Hüseyin DEMİR okurunun profil resmi
Benim şahsi fikrimde kitap fiyatlarının pahallı olduğu yönünde malesef durum böyle...
Büşra Nur okurunun profil resmi
Benim şahsi fikrim sadece ders kitaplarının ve test kitaplarının pahalı olduğu yönünde. Bir kitaba verdiğimiz 20 tl nin hem kitapçıya, hem taşımacıya, hem sponsora, hem yayınevine, hem yazara, hem matbaaya kar sağladığını düşününce kitaplar pek de pahalı gibi görünmüyor. Evet pahalı olan kitaplar var. Mesela Oğuz Atay. Ama bence o da o parayı hakeden bir kitap. Benim fikrim budur. (:
Hüseyin DEMİR okurunun profil resmi
Bir öğretmen olarak söyleyeceksem test kitaplarının fiyatı aşırı pahallı. Bir Teog öğrencimizin ıyi bir liseyi kazanması için her dersten 2 soru bankası çözmesi gerekir. 6 tane dersten sınava giriyor. Kitapların tanesi 30 lira.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.