Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

264 syf.
6/10 puan verdi
Sindrella Kompleksi, psikoloji literatüründe “genç kızların yaşadıkları dünyanın zorluklarından, sorumluluklarından kurtulmak için karşılarına çıkan ilk erkekle evlenmeleri” olarak tanımlanıyor. Kadınların bir kahraman tarafından kurtarılmayı bekleyen ve hayallerini bu kahramana bağlayan canlılar olduğundan bahsediliyor. Kompleksin tanımına baktığımda çok daha farklı bir içerik bekliyordum. Kitap kesinlikle çok eksik ve yüzeysel yazılmış. Kadın yaşamının dramatize edilmesi ve erkeklerin yarattığı sistemde savrulup durduğunu ispatlama çabasına gidilmesi irrite edici. Kendi yaşamını ve yaşadıklarının psikolojik etkilerini genellerken çok fazla çelişkiye düştüğünü düşünüyorum yazarın. Ayrıca bahsedilen konuların çözümlenememesi de kopukluk oluşturuyor. Yazar kitapta daha çok kadının ekonomik bağımlılığı üzerinde duruyor. Yazdığı şeylerin daha çok kendi döneminin sıkıntıları olması ve bunu aktarırken kullandığı dil öylesine ataerkil ki, yazar belki de “feminist” olarak adlandırılırken bunun çok daha aksini hissettim okurken. -Ya da feminizm gerçekten böyle bir şey.- Kompleksin ekonomik özgürlük ve bağımsızlıktan kaynaklandığını aktarırken, erkek düzeninin kadında yarattığı bütün sorunların sebebi kadınlarmış gibi yansıtılmış. Kadınlar sisteme ayak uyduramıyor ve sonunda çalışmak istemiyor. Başarısızlıklarının ve özgürlükten vazgeçişlerinin sebebi yine kadınlarmış gibi aktarılıyor. Sistem içinde kadına yer açılmaması da bu açılmayan yerde kadının kariyerinden vazgeçmek zorunda kalması da kadını suçuymuş gibi. Kapitalist sistemin beslediği özgürlük, bireysellik, bağımsızlık gibi kavramları pohpohluyor yazarımız. Her şeyden önce ne kadın ne de erkek bireysel kimliğini oluştururken birbirleriyle etkileşim kurmadan bunu gerçekleştiremez. Burada kadını kapitalist bireyciliğe sıkıştırarak amaç özgürleştirmek mi yoksa yalnızlaştırmak mı? Kapital sistem kadının ilgi alanlarını pazarlama aracı olarak kullandığı gibi, bağımsız olma istediğini de "feminizm" adı altında kullanmaktadır. Benim bu kitapta okuduğum bu. Eğer gerçekten "sindrella kompleksi" kavramı ele alınacaksa, bu tek yönlü bir bakış açısıyla ve sorun sadece bir taraftan geliyormuşçasına ele alınabilir görünmüyor. Yazarın değindiği konular verdiği örnekler oldukça çarpıcı olsa da çözümleme konusundaki tutumu beni rahatsız etti. İyi okumalar.
Sindrella Kompleksi
Sindrella KompleksiColette Dowling · Afrika Yayınları · 2020672 okunma
·
583 görüntüleme
Peyami okurunun profil resmi
Olaylara sağlıklı ve dışardan adil bir gözle bakmak yerine taraf olmanın ve hisleri işin içine katmanın ne kadar sıkıntılı olabileceğini çok güzel bir şekilde aktarmışsın. Gerçekten tadında bir inceleme olmuş,kalemine sağlık.
eda okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Peyami 💐
eda okurunun profil resmi
"Kadınların baskı altında olduğu görüşü beni büyülüyordu. Ne yazık ki feminist hareketin bazı yanları, kendi kişisel felçli durumumla kaynaşmış, bunu pekiştirmişti. Feminizmi, olduğum yerde saymam için bir kılıf (ussallaştırma) olarak kullanıyordum. Kendi gelişimim üzerinde yoğunlaşmak yerine, onların [erkeklerin] üzerinde odaklaşıyordum. Beni "onlar" engelliyordu. Bu, "kadınlar yapamaz, çünkü erkekler yapmalarına izin vermez" dönemiydi."
Ivan Fyodoroviç Karamazov okurunun profil resmi
Çok güzel inceleme olmuş, tebrik ederim 💯👏
eda okurunun profil resmi
teşekkürler 🌸
Barcem Karco okurunun profil resmi
Sindrella kompleksine binaen farklı bir bakış; #220111563
eda okurunun profil resmi
Bu sindrella kompleksi değil de çok daha ayrı bir durum sanırım..
2 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.