Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

512 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
İnsanın kök arayışı
Kapı kapı imza toplamaya çalışan bir adam, bir Fransız üstelik, Fransız sömürgesi altında olan Afrika'da. 'Filler öldürülmesin!' diyor. Köpekler öldürülmesin! Balinalar öldürülmesin! Mayıs böcekleri.. Yani doğa, tüm çerçeve oluyor. Esas öz... 'İnsanlar açlıktan kırılırken canı cehenneme fillerin. Köle ticareti ile insanlık onuru, yerle yeksan edilirken.. Sadece filler (fazla delice!)' Karşı gelenlerin tepkisi bu şekilde. Hantal kocaman, geniş cüsseleriyle 'özgürlük bileti' diye bağırıyor, başkarakter Morel. Alnında biriken ter damlalarına aldırmadan amacına yoğunlaşmış. Evrak çantasında bir dolu dilekçe ve istatistiki veriler var. Kapı kapı dolaşıp imza istiyor. Tüm doğa için. 'Sadece' yok. 'Her şey'.. diyor. İnsanın alnındaki kara izi silmek için insana uzatılan tek kullanımlık bir bilet : 'Doğanın korunması'. İşte bunun için grev, soylu bir eylemdir. "Köpekler bize yetmiyor. Daha büyük, daha hantal bir dostluğa ihtiyacımız var." İnsanın içine dokunan bu sözler, hem mağdur hem sanık durumunda olduğumuzu bir kez daha gösteriyor. Kafes altına alınan tüm canlılar için 'leş kokulu bir lekeye' bulanmış insanlık onurumuzu yeniden sağlamak için mücadeleye çağırıyor, Morel. Ulusların, kimliklerin, kıtaların, dinlerin ötesinde. Can taşıyan herbir canlının kendi doğal alanında yaşaması gerektiğini haykırmak ve mücadele etmek... İnsana rağmen bir mücadele yine de insandan yana umutla.. Savaşı gören birinin 'insanın yaşama mücadelesine', 'doğal mücadelesine' bu denli katkıda bulunması hayranlık uyandırıcı. Bakmayın 'Morel, Morel' dediğime. Sembolik bir karakter sonuçta. Asıl tehlike alârmını çalan insanlığın köklerine dair tüm izlerin siliniyor olması. Kapitalizm ile birlikte canlı yaşamına duyulması gereken saygının bulunmayışıdır. Ulus mücadelesinin üstünde, ama onu da kapsayan bir değerdir, doğayı savunmak. Kimlik, dil, din, siyasi görüş farklılığı, kıtaların ayrı oluşu.. Tüm bunları kaplayan bir çerçeve oluyor: 'Doğanın korunması'. Her yıl dişleri için öldürülen binlerce fil var. Her yıl kürkleri için öldürülen bir o kadar tavşanlar, köpekler... Her yıl derisi için öldürülen timsahlar, yılanlar... Yine de insandan yana ümidini kesmiyor yazar, insana karşı insanca bir mücadele sunuyor. Esas derdi bu zaten. Kelimelerle kirletilmeden anlaşılabilmeli mesaj.
Cennetin Kökleri
Cennetin KökleriRomain Gary (Emile Ajar) · Agora Kitaplığı · 2012101 okunma
··
120 görüntüleme
Yamtar okurunun profil resmi
Şuan Afrika'dayım ve bahsettiğiniz timsah ve yılan derili birçok ürüne heryerde denk gelebiliyorum. Düşündükçe yaşam alanlarına girilmediğinde kendi halinde olan bu canlıları nasıl da kolay katledebiliyoruz.... Emeklerinize sağlık, güzel bir inceleme.
Aimée okurunun profil resmi
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için. İnsana rağmen insanca yaşamak umuduyla..
5 sonraki yanıtı göster
Şilan Okay okurunun profil resmi
İncelemeni bu zamana kadar nasıl oldu da gözden kaçırdım bilmiyorum.(Sanırım okuyacağım deyip erteledim ve sonra unuttum:(( ) Burdaki okuyucuların yapmış oldukları incelemeleri,alıntıları tekrar tekrar paylaşıyor olmalarının altında yatan nedeni şimdi daha iyi anlıyorum. Incelikle, duyarlılıkla yazılmış böylesi güzel bir incelemeyi tekrar paylaştığın böylelikle okumama vesile olduğun için çok teşekkür ederim. Kalemine yüreğine sağlık.
Aimée okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim Şilan can. Çok mutlu oldum gerçekten. Mutlaka oku Gary'i. Cennetin köklerinin yeri bende ayrıdır. Tekrar tekrar okuyacağım bir kitap:) sevgiyle kal can dost
mehmet temiz okurunun profil resmi
Kitabın amacına uygun bir inceleme olmuş. Elinize, emeğinize, kaleminize sağlık Aimee hanım. Selamlar.
Aimée okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim hocam sizin tarafınızdan böylesi güzel bir yorumda bulunmanız beni onure etti. Şükürle, huzurla kalın
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.