Gönderi

96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Bu kitap hakkında pek ne diyeceğimi bilemiyorum.Öncelikle popüler kültürün günümüzde ne kadar etkili olduğunu birkez daha gördüm.Üniversiteye başladığımdan beri her kitap okuyandan dönüşümü okudun mu?Bir ortama girdiğinde ilk dönüşüm konuşulur diye tepkiler aldım.Neymiş bu dönüşüm diye kütüphanede dört ay aradım.Bulamadım satın aldım.Bitirdiğimde aklımda tek olan kitabın neresinin insana birşey kattığıydı.Bunu tam anlayamadım.Kitabın konusu ve anlatılışı gerçekten çok iyi ama yazardan daha etkili psikolojik analizler beklerdim.Bunu pek göremedim.Ayrıca bundan sonra ısrarla tavsiye edilen kitapları okumama kararı aldım.Bunların başında kürk mantolu madonna var.Bu tür kitapların sürü psikolojisi yarattığını ve iyi bir reklamın ürünleri olduğunu düşünüyorum.Franz Kafka'nın ceza sömürgesi bu kitaba göre daha derin.Bu kitabı tavsiye edeyim mi pek bilemiyorum okuyun ama çok fazla beklenti içine girmeyin derim.(Bu arada döneminin çalışma şartlarını çok iyi gözler önüne sermiş)
Dönüşüm
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022221,7bin okunma
·
13 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
semih okurunun profil resmi
Modern döneme kadar edebiyat pozitif bir kahraman anlatısı üzerine kuruldu. Hikayeler aşk, macera, faziletler üzerine konumlanıyordu. Burada tabi ki istisnalarda var mesela Cervantes'in beceriksiz kahramanı Don Quixote gibi. Özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra şehirlerin kalabalıklaşması, endüstrileşme, aristokrasinin çöküşü, edebiyatla uğraşan çevrenin farklılaşması ve daha genişlemesi, eğitimin daha yaygınlaşması ve daha pek çok neden neticesinde edebiyat daha farklı konulara eğildi ve zenginleşti. Mesela polisiye/cinayet romanları bu dönemde ortaya çıktı. Kimileri de daha simgesel anlatıma yöneldi. Edebiyat tarihinde bir insanı böceğe dönüştüren ilk adam bu oldu. Kafka antisemitist, yeni filizlenen Çek milliyetçiliği içinde Almanca konuşan bir Yahudi olarak oldukça yalnız, karakter ve sağlık bakımından epey sorunluydu. Sigorta şirketindeki sıkıcı ve bürokratik işinde kendi hayatının küçüklüğünü, tek düzeliğine karşı bir tepkiyle beraber onu yansıtmaya yöneldiğini söyleyebiliriz(Bitmez tükenmez davayı konu alan romanı veya ulaşılmaz şatosu). Samsa'yı ailesinin borçları ödeme ve onları memnun etme üzerine kurulu yaşamına karşı bir kurtuluş olarak böcek yapmış olabilir veya kendi hayatını anlamsız görmenin bir çeşit anlatısı olabilir. Romanın insana çevresindekilerin ne zamana kadar yanımda duracağına, ondan vazgeçmeyeceğine dair soru sordurtan bir tarafı da var. Ayrıca böceğe dönüşen Samsa'ya acıma duyamıyorum nedense öyle bir anlatı ki insanda eş duygulanım sağlamıyor. Bu bence epey ilginç. Her ne olursa olsun hikayenin sıradan olmayışı ve yorum çeşitlemesine imkan vermesi bugün hala metni tartışılır kıldığı açık. Klasik bir romanın yüzeyini kazıyınca düz, anlaşılır, çatışmaların daha belirgin olduğu bir dünya ortaya çıkıyor ancak Kafka metninin yüzeyini kazıdıkça daha çok yüzeyle karşılaşıyorum.İnsanı rahatsız eden o atmosferi, o takıntılı anlatısı o kadar hoşuma gidiyor ki...
Mustafa okurunun profil resmi
"Kürk mantolu madonna" nın yeri çok ayrı okumamakla haksızlık etmiş olursunuz. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Beytullah Ömer DUMLU okurunun profil resmi
Okumayı tabiki düşünüyorum ama şu reklam olayının bitmesini ortalığın durulmasını bekliyorum.
Bekir İstanbul okurunun profil resmi
Bu kitap için bir de benim yazdığım yorumu okuyun derim... Ayrıca Kürk Mantolu Madonna da şahanedir.
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
İnşallah bitmez. Elinden kötü çocuk, 4n1k gibi kitapları düşürmeyenler edebiyatı tadar en azından. Buna çok satanların yanından ayrılmayan sürü de dahil.
Yasin YALÇIN okurunun profil resmi
Dediklerine harfi harfine katılıyorum Beytullah Ömer. Bir kitabın adının çokça anılması her zaman güzel olduğuna işaret etmiyor. Güzel ya da değerli bir eser olsa bile bazen de bize hitap etmiyor.
Beytullah Ömer DUMLU okurunun profil resmi
Sezen hanım dediklerinize katılıyorum.Kitapta çok boş bir anlatım var.Yazar bazı bölümlerde boşlukları okuyucuya bırakmış.Bilmiyorum yine de hikaye beni pek tatmin etmedi.Ceza sömürgesinde dokunuşlar çok iyidi.
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
Okumadım ama diğer kitaplarda karşılaşıyorum. Edebi güzellik gözetmeksizin, yalın, az tasvirli hayat dersi veren kitaplar var. Boş zannediyorsunuz ama işlediği konuyu düşündüğünüz vakit bazı değiştirmeniz gerekenlerin olduğunu farkediyorsunuz, fikir edinmiş oluyorsunuz. Kitap sadece hatırlatan bir araç niteliği taşıyor o zaman. Hatırlattığı için yazara teşekür edilmesi lazımken, ben kendim bu sonuca varabildim, kitap çok boş demek biraz nankörlük galiba. Sizin için söylemiyorum. Kendimi değerlendiriyorum.
Bekir İstanbul okurunun profil resmi
Yok uzatmamışsınız Sezen hanım güzel yorum olmuş
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.