Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

270 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sevgili Boethius yunan ve Helenistik dönem felsefe tarihini çok iyi bir şekilde öğrenmiş ve içselleştirmiş. Uğradığı haksızlık sonucu hiç bir yargılanma içerisine girmeden tutsak edilmiş. Bu adaletsizlik sonucu kafayı yememek uğruna felsefeden arkadaşlarımıza yaptığımızı toz pembe şeklindeki teselliyi yaptırmasını sağlamıştır. Bu kadar okumuş, aklı kullanmayı ön plana koymuş insanların bu şekilde düşünüyor olabilmesi beni şaşkınlığa uğratıyor. Onların düşüncelerinin bana çok saçma gelmesi onları yanlışlamaz aslında. onların bağlamında böyle düşünmek normaldi diyerek ılımlı bir yaklaşım sergileyelim. Ortaçağ felsefesinin genel karakteristik problematiğini ortaya koymaktadır kitap. Felsefe ve din ilişkisini bağdaştırma yani akıl ve Hristiyan düşüncesini uzlaştırmaya çalışır. Platon tekniğinde bir yazım şekli güdülmüş fakat edebi olarak şiirsel dil eklemlenmesi gerçekten hoş olmuştur. Platon'un yazımı dışında düşünceleri de oldukça hakim. İyi ideası ve her şeyin ondan pay alması her şeyin ona doğru yönelmesi düşüncesini tanrı ile özdeşleştirerek dine yedirmeye çalışılmış. Tabii yeni platonculukta Platinos' un BİR, bütün olmasına da göndermeler yaparak tanrıdan sözde gelmeyen kötülüğün aslında olmadığını göstermeye çalışır. Orta çağ ve klasik din felsefelerinin ana sorunlarından biridir tanrının iyiyse kötülük nereden geliyor mevzusu. Burada kötülüğü insanların iyiliğe giderken seçtikleri yolda kötü olan yolu seçmelerine vermiştir. Yani herkes iyi olana yönelir fakat bu iyiye giderken bazı insanlar iyi yolu seçerken bazıları güçsüz olduğu zayıf olduğu için kötülüğü seçer. En can alıcısı ve sinir olduğum noktası da adalet konusunda ki düşünceleri oldu. Yeryüzündeki adaleti sağlama durumunu kötüleyerek bunu diğer tarafa bırakmanın daha doğru olduğunu çünkü kötülere burada ceza verirsen onları mutsuzluğundan edeceğimizi söylemektedir. İyi olanlar kötü olanlara adil olma adına ceza vermemeliymişiz. Bir de bu tür düşünceleri hep siz yüce tanrının düşünemeyeceği kulvardasınız anlamazsınız şeklinde bir savunma güdülmesine iyice sinir oluyorum. Din Hume’un dediği gibi insanların onun istediği gibi düşünmeye iterek fobi yaratıyor insanlarda ve elini ayağını kesiyor işlevsiz bir hale getiriyor. Boethius kendisine sağlanmayan adaleti bu şekilde yorumlayarak içine su serpmeye çalıştı sanırım. Son olarak diğer bir orta çağ problemi olan tanrı her şeyi öngörmüşse kaderimiz böyleyse özgür iradeden bahsedebilir miyiz üzerine yazmış yazarımız. Burada da tutarlı mantıklı bir sonuca varamamıştır maalesef... Kendisi de farkındadır aslında bunun çözümlenmediğinin. Bana Augustinus'un çok sevdiğim zaman düşüncesinin üzerinden yorumlanmaya çalışılmış gibi geldi. Sonuç olarak o dönemi anlamak ve edebi dile doyumlanmak adına okunması güzeldi.
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022601 okunma
·
1.410 görüntüleme
Hai okurunun profil resmi
Size çokça katılmıyorum. Vardığı sonuçların bir kısmına ben de katılmıyorum veya sorunu tam olarak çözümleyemediğini düşünüyorum ancak felsefi bir etkinlik açısından fevkâlede iyi bir kitap. Problemleri en başta belirleyişi ve çözüme ulaştırmasındaki süreci bence çok iyi bir şekilde aktarmış. İnsanın nerede olduğunu kaybetmeyeceği ve etkinliğin içerisinde sizi sürükleyen bir yapısı var. Bu bence felsefi kitapların genellikle başaramadığı bir konu. Platon'un diyaloglarında kaybolmak bence çok kolay veya Aristo'nun metafiziğinde ipin ucunu kaçırmak. Bunun yanında din felsefesinde çokça öne sürülen problemlerin yine çokça öne sürülen çözümlerini içeriyor. En başta birçok yerde tanrısal başka şekilde bilir, o yüzden aslında özgürüz ama biz anlamyız şeklinde yavan bir şekilde sunulan önermeyi baştan inşa ediyor. Temellerini sağlamca atıyor. Sonucunda çok başarılı bir çözüme ulaşamasa da argümanın ardını öğrenmiş oluyorsun ki bence tanrı ve insan perspektifini ayırmasından yola çıkarak farklı şekilde problem kurtarılmaya açık.
Nuşin Esra Kaya okurunun profil resmi
Kitabı okumamın üzerinden epey vakit geçmesi sebebiyle argümanlarını tam olarak hatırlayamıyorum. Bu nedenle size şu argümanında bu çıkarımı yaptı, yanlıştı diyemiyorum. Fakat kendi yazdığım şeylere baktığımda sizinle çelişik düşecek bir şey göremedim. Kitabın kötü olduğunu söylemiyorum. Ortaçağın genel düşünce yapısı bana saçma geliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.