Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Milet Okulu
Felsefe ile ilk defa ilgileneceklerin, nereden başlamalıyım sorusu için pek çok kitap tavsiye edilir, en başta da çok yalın bir dille yazılmış “Sofi’nin Dünyası” ya da “Diogenes Laertius” gelecektir. Bu mükemmel kaynaklar gerçekten de felsefe tarihi için bir temel oluşturacaktır ve düşüncenin gelişmesini, ilerlemesini takip etmek isteyenler için de bir başlangıç niteliğindedir. Felsefe nin ya da o zamanki anlayışla bilimin ilk defa doğduğu kabul edilen ülkemiz topraklarında yer alan Milet’de yaşamış Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes’in ortaya koyduğu düşünceler ya da onların referans aldığı eski Babil, Mısır ve cevabını asla öğrenemeyeceğimiz başka medeniyetler bugünki bilimin ve felsefenin de temellerini oluşturmuştur. Pinhan yayınları bu güzel eserde Fragmanlar şeklinde bu ilk filozofların kişilikleri, öğretileri ya da farklı kaynaklardaki alıntılarını bir araya toplayarak bu gizemli filozofların hayatlarına ve düşüncelerine ışık tutmuştur. Bence felsefeye başlamak isteyen herkesin ilk kaynak olarak okuması ve kitaplığında mutlaka bulunması gereken bir eserdir. Bugün ortaya konan ve tartışılan tüm somut bilimlerin ve soyut düşüncelerin bundan 2500 yıl önce, etrafında olup bitenleri incelemek isteyen Doğa filozoflarının düşüncelerinden ortaya çıkmış olması gerçekten de ilgi çekidir. Sordukları bazı soruların cevaplarını insanlık olarak bugün hala aramaya devam ediyoruz. Bazı çocukca bulanabilecek düşünceleri ise zamanın koşullarında değerlendirildiğinde oldukça cesaretli ve devrim niteliğinde olduğu görülecektir. Bu kitap sizlere neler vaat ediyor : İlk Madde, Arkhe, Apeiron, Geometri, İlk Harita, Politika, Güneş Tutulmaları, İlk Gök Haritası, İlk Madde, Töz, Öncül bir Evrim teorisi (İnsanların denizden ve balıklarla ilişkili olarak evrilmeleri), Zeytin Hasadı, Gökyüzünü gözlemlerken kuyuya düşen Thales, Suda gemi gibi yüzen Dünya, tekerlek şeklindeki ateş topu yıldızlar, evrenin merkezinde bulunan dünya, Antik Çağda şaşırtıcı Karanlık Madde Tanımı ve çok daha fazlası. Umarım bu kitap sizi de en az benim kadar heyecanlandırır.
Fragmanlar
FragmanlarThales · Pinhan Yayıncılık · 2019273 okunma
·
258 görüntüleme
Niçeda okurunun profil resmi
Felsefe ve bilim eskisi gibi birlikte olmalı ama şu an maalesef felsefeciler eski zaman filozofları gibi değiller. Bu da hem bilim hem felsefe adına büyük bir açık bana kalırsa. İncelemeniz için de teşekkürler. 😊👏🏼
OceanWaves okurunun profil resmi
Kesinlikle katılıyorum , felsefenin bilimle birlikte ilerlemesi ütopik ama harika olurdu. Ama muhtemelen günümüzde pek çok filozof en iyi ben bilirim diyerek otorite olmaya çalışacaktı. Bu da sanıyorum bizim şansımız otokratların olduğu bir dönemde yaşamak , güzel yorumun için de ben teşekkür ederim. :)
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.