Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

389 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Eskiler ne güzel söylemiş; “ya bu deveyi güdeceğiz, ya bu diyardan gideceğiz.” Biz ne deveyi güdebildik, ne bu diyardan gidebildik, kafamız yıldızlarda içine saplandığımız çamurun içinde battıkça battık... Dünya üzerinde en çok yıkıma sebep olan olaylardan biri şüphesiz 1. Dünya savaşı, gerek Hollywood yapımları olsun, gerek görsel basın, yayın olsun en çok aşina olduğumuz konulardan biri de aynı zamanda. Peki, sanki hep bir film karesiymiş gibi gelen bu savaşı olanca dehşetiyle yaşamış ve kaleme almış birinden dinlemeye ne dersiniz. Şolohov şüphesiz Rus edebiyatının en güçlü isimlerinden biri, hakkında pek bi bilgim olmasa da Durgun Don serisinin ilk kitabını okuduktan sonra bunu daha iyi idrak ettim. İnsana içinde bulunduğu anı unutturan bir dili var kitabın, günlerdir çarlık Rusya’sında yaşıyormuş gibi hissediyorum. Oya gibi ince ince işlenmiş, çoğu kez gerçekle, hayalin birbirine karıştığı, içinde aslında bir çok tarihi olayı da barındıran muazzam bir dönem kitabı. Kitabın 1.Cildi serinin bir girizgahı niteliğindeydi. Kazak’ların yaşayış biçimi, farklı etnik kökenli halkların bir arada oluşturduğu olumlu ve olumsuz ilişkiler, halkın gözünde Çar’ın nasıl ilahlaştırıldığı, yüzyıllardan beri süregelen Kazak-Rus yaşayış biçiminin yavaş yavaş son demlerini yaşayıp, sarsıntının 1. Dünya savaşıyla daha fazla hissedilip, Ekim Devrimine giden yolun kendini hissettirişi, Rusya’da sosyalist fikirlerin yavaş yavaş halk tabanına nasıl yayıldığı işleniyor. Savaşı anlattığı bölümlerde ismi geçen bir çok askeri karakter gerçek kişilerden oluşuyor, okurken karakterleri merak edenler olursa Google’layabilirler. Henüz ilk cildi okudum ama epey süredir böylesine güzel bir klasik eser okumamıştım, belki diğer ciltler için de bişeyler karalarım. Savaşın çarpıcılığı yazarın anlatımının güçlülüğüyle birlikte gerçekten okunmaya değer bir eser ortaya çıkarmış. Diğer ciltler için sabırsızım :) incelememi okuduğunuz için teşekkür ederim.
Ve Durgun Akardı Don - 1. Cilt
Ve Durgun Akardı Don - 1. CiltMihail Şolohov · Evrensel Basım Yayın · 20091,368 okunma
··
117 görüntüleme
Tayfun okurunun profil resmi
İncelemeni okuduk lütfen teşekkür et :) Çünkü okuyanlar okumayanlardan az... Şolohov hep duydum gördüm. Sanırım seri bir klasiğe sahip bir yazar, Osman abiden anladığım kadarıyla. Ne vakit Mihail ismini ve Don kelimesi gözüme çarpsa tuhaftır ki köyümdeki kış zamanlarında saçaklardan yere doğru akan sarkıklar ile daha çok hayvanların toynak izlerinin içerisine doluşmuş donmuş su birikintileri gelir. İnsan soğuktan yanar mı derseniz ise buna yanar diye cevap bile verebilirim; o soğukta eve döndüğümüzde bizleri sobaya yaklaştırmazlardı, soğukta ısınırdı önce el ve ayaklarımız. Hiçbir savaşın kazananı olmaz. Krallarda zaten dolaylı yoldan resmi hırsızlardır. Komşun evini soysa diğer komşun onun yüzüne tükürür ama komşu devletlerde iş böyle değildir. Müttefik olunur, pohlandırılır, ödül verilir. Halbuki en büyük kıyımları onlar yapmıştır. İşte bu yüzden büyük hırsızlara kolay kolay kimseler ne el ne de dil uzatabilir. Vakti zamanında İskender yıktığı bir şehrin kralına dilerse şehrini onarılabileceğini salık verir; kral ise gerek yok der başka bir İskender gelir yine yıkar cevabını verir. Demek ki düzen bu. Hepimiz istilacıyız ve kendimizden önce gelenleri savaşla, hileyle ya da hurdayla kovduk kendi topraklarından. Öyle de sahiplendik ki sanırsın vaadedilmiş topraklar. Yapabilseler güneşi, havayı dahi parayla satacaklar. Gerçi ödenen vergilerde dolaylı yoldan hava parası değil mi :)) Sanırım pek gevezelik ettim. Bende ileride bu seriyi okumak istiyorum. Umarım sen kadar etkilenirim. Teşekkürler.
1 önceki yanıtı göster
Ayşe* okurunun profil resmi
Ahahha teşekkür ederim 😅 Hepimiz istilacıyız kısmına kısmen katılıyorum, burda istila edilmekteki amaç da önemlidir, Sovyetler’de bu işçi sınıfının, toprak sahipleriyle, tüccarlarla, borsacılarla, memurlarla aynı düzeyde bir hayat standardında yaşaması ve bunun sonra bütün dünya ülkelerinde işçi sınıflarının yönetime geçtiği ve ülke sınırlarının kaldırıldığı, savaşlara lüzum kalmadığı sosyalizm ülküsü üzerinden gerçekleşiyor. Bir ülkeyi petrolüne el koymak için de ele geçirmek isteyebilirsiniz, sosyalizmi gerçekleştirmek için de, burda amaç önemlidir. Kitaba gelince, vallahi şahane bir anlatım, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir kurgu ( bir çoğu gerçek) dönemi anlamak adına bence çok güzel bi kaynak. Cumhuriyet dönemi eserleri nasıl ki o dönemde çıkan romanlarda bulmak mümkünse, çarlık Rusya’sının yıkılışı, Ekim devrimi ve sonrasında olanlar için de bize çok güzel bir eser bırakmış Şolohov, okursan mutlaka seversin. Yorumun için tekrar teşekkür 🤓✌🏻
3 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.