Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

57 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Mitler, mitolojik kahramanlar, felsefe, komedya ve trajedya. İnsanlık tarihinin altın dönemlerinden birisidir Antik Yunan dönemi. Sophokles de bu altın dönemde zengin bir silah tüccarının oğlu olarak Atina yakınlarından doğmuştur. Döneminin en iyi eğitimlerini almış, müzik ve resim gibi konularda çalışmalar yapmış. Önemli devlet görevlerinde bulunmuş. Ünlü Devlet adımı Perikles’in arkadaşı olarak orduya komuta eden 10 strategos tan birisi seçilmiş. 88 yaşına kadar oyunlarını sahneye koymuş ve 90 yaşında da ölmüştür. Bilindiği kadarı ile 123 oyunla tiyatro şenliklerine katılmış. 30 kez katıldığı yarışmaların 24 ünde birincilik kazanmış ve bu oyunlardan günümüze sadece 7 tanesi kalmış. Tiyatro da devrim niteliğinde oyunlara bir üçüncü aktörü ilk defa Sophokles eklemiş ve böylece oyun kurguları daha karmaşık hale gelmiş. Ayrıca sahnede resim ve boyalı dekorlar kullanarak oyun atmosferini yaratıyor. Elektra yazardan geriye kalan 7 oyundan birisi. Elektra hikayesi Sophokles dışında Aiskhylos ve Euripides tarafından da oyunlaştırılmış. Karakterlerin çoğunun hayat hikayesi sanki doğumlarından itibaren kendi trajedyalarına doğru yol alıyor. Elektra, Oidipus gibi lanetli bir soydan gelen Pelops oğullarının efsanesini konu alıyor. Argos’ta hüküm süren Pelops’un iki oğlu arasında başlayan kavga kuşaklar boyunca devam ediyor. Kendi oğlunu öldürüp babasına yedirme, idam ettiği kişinin kendi oğlu çıkması gibi iğrenç cinayetler Tanrıların da lanetini çekiyor. Kuşaklar boyu devam eden cinayetlerden sonra Atreus’un Agamemnon ve Menelaos isimli 2 oğlu oluyor. Paris’in Menelaos’un eşi Helena’yı Troia’ya kaçırmasıyla, Agamemnon Troia’ya saldırma kararı alıyor, ancak Troia’ya gideceği sırada rüzgarlar gemilerin hareketine izin vermiyor o da kızı İphigeneia’yı gemilerin hareket etmesi için Tanrılara kurban ediyor. Agamemnon’un eşi Klytaimnestra aşığı ile birlikte kocasından öç almak için onu öldürürüyor ve Elektra trajedyası da başlıyor. Sophokles trajedyanın tamamını Elektra’nın üzerinden anlatıyor. Bütün olay onun etrafında gelişiyor, olayın tüm boyutlarını Elektra’nın ruhunda izliyoruz. Olaydan ziyade bir insanı ve o insanın içindeki trajedyayı tasvir ediyor Sophokles. Diğer herşey aslında Elektra’nın trajedyasını göstermek için bir araç gibi görünüyor. Asıl trajedya Elektra’nın ruhunda gerçekleşiyor. Bu nedenle de aslında tam bir trajedya içinde trajedya okuyoruz. Elektra aynı zamanda psikiyatri biliminin kurucularından Jung ve Freud a ilham veriyor ve “Elektra Kompleksi” karşıtı “Oidipus Kompleksi” isimli karşıt iki önerme yapıyorlar insan psikolojisi ile ilgili. Bu eserde sizleri Delphoi kehanetleri, Tanrılar, katillerin peşine düşen Eriynsler, İntikam, Ölüm, Erdem, Soyluluk, Sevgi, Ahlak, Cesaret, Ümit, Ümitsizlik ve Adalet gibi düşünceler bekliyor.
Elektra
ElektraSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,856 okunma
·
221 görüntüleme
juniperina okurunun profil resmi
üniversite yıllarından sonra karşımda görünce bu kitabı yüzümde bir gülümseme belirmedi değil. açıklayıcı güzel bir inceleme kaleme almışsınız.
Burhan ÖZALP okurunun profil resmi
Elektra demişken Jung ile ilgili Soul Keeper filmini öneririm. Filmdeki Tumbalalaika müziğini seveceğinizi umuyorum. İzlediyip dinlediyseniz de ne mutlu 🤗🙋‍♂️ Bu arada Tragedya ve komedyanın tarihte nasıl ortaya çıktığını ve hangi kelimelere dayandığını anlattım. Video Linki: youtu.be/ZGQC2x7tcJ4
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.