Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

83 syf.
10/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
BİR TUTAM KAFKA
"İNANÇ" VE "UMUTSUZLUK" Kafka inançlı mıydı ? Bence evet ama sorgulayan bir inancı vardı. Kafka umutsuz muydu ? Bence evet ama umutlu olmaya çalışan bir umutsuzluğu vardı. Kafka pek çok benzeri gibi aslında vatansız veya vatanına hasret bir Yahudiydi. Bir inanca sahipken , bunun ne kadarının kendi isteğiyle ne kadarının aile ve toplum tarafından şekillendirilerek oluştuğunu düşünüyordu , her aklı başında insan gibi.. Varoluşçu bakış açısıyla zaten düşünmemesi imkansızdı. Aforizmalarına ve günlüklerine baktığımız zaman da , Tanrı , cennet , cehennem , sevap , günah gibi kavramlarla ne kadar ilgili olduğunu görebiliriz. "Yaşam baştan kaybedilmiş bir savaştır." demişti Kafka. Yani her şeye rağmen savaşmak gerektiğini söylemişti , galiptir bu yolda mağlup misali.. Kitabın girişi şöyle , "Kafka'nın yapıtlarında inancın temellerini sarsan bir sürü kuşku var ; öyleyken Kafka bir inançsızlık ve umutsuzluğun değil ,daha çok bir inanç sınavının , inanç içinde sınanmanın sanatçısıdır." Ve hemen devamında ise şöyle diyor yakın dostu Max Brod , "Kuşkunun taşlaşıp bir tanrıtanımazlığın çarpıtılmış suratına dönüştüğü kimselerden biri değildir Kafka. Daha çok , anlatılmaz zahmetlere katlanıp inancı arayan , sevgiden yoksun zamanımızın umutsuzluğu ortasında umudun o cılız alevi üzerine titreyen , bu alevin ikide bir söndüğünü gören , ama yine de kendilerine bazen, inayet anları ve yüceltilme dönemlerinde bir kurtuluş sezisinin bağışlandığı kişilerden biridir." Pek çoğumuzun geçtiği yollardan geçmiştir Kafka. Biz bugün niye kitap okuyup kitaplara koşuyorsak , bu sebeplerle birlikte onun için de durum farklı değildi. Çocukluk yaraları , gençlik sancıları , dünyada yer edinme telaşı , varoluş düşüncesi , bitmeyen arayışlar , vesaire.. Kafka'nın sağlığında yayımlanan Dönüşüm öyküsünü saymazsak , hemen hemen bütün eserlerini okuyabilmemizi arkadaşı Max Brod'a borçluyuz. Kafka bir bakıma öldükten sonra Kafka olmuştur. Edebiyata tutunmuştur Kafka , hayal kırıklıklarına edebiyatta teselli aramıştır. Metafor kullanarak anlatımı bazı açılardan belki de ilk defa kullanan yazardır. Dönüşüm , Dava , Şato , Ceza Sömürgesi , Açlık Sanatçısı ve diğerleri , hep bir meseleyi başka türlü anlatabilme arayışının ürünleridir , öylesine kapalı anlatmıştır ki kimi zaman adeta kendinden bile saklamıştır olayları. Fakat bir bakıma da düpedüz hayatın gerçeği olup çıkmıştır bu hikayeler.. Kafka'yı daha iyi anlayabilmek adına , birinci elden hayatına şahitlik eden dostunun hatıra ve tespit niteğilindeki bu kitabını özellikle Kafka sevenlerin okuması gerektiğini düşünüyorum. İyi okumalar dilerim.
Kafka'da İnanç ve  Umutsuzluk
Kafka'da İnanç ve UmutsuzlukMax Brod · Cem Yayınevi · 200062 okunma
··
281 görüntüleme
Necip G. okurunun profil resmi
Kafka her konuda kafası karışık bir insandı ve bu tamamen onun tercihiydi. Kafka’yı besleyen şeyin bu karmaşa olduğunu düşünüyorum. Netlik ona göre değil. Böyle bir çabası yok. Gel-gitleri var ama çok fazla. Kafka yolculuğun Max Brod kitaplarına kadar gelmiş:) Tebrikler... Ben de birkaç defa niyetlenmiştim, olmadı. Ellerine sağlık değerli dostum. Benim kendimce faydalandığım bir incelemeydi... Selam ve sevgiler...
Osman Y. okurunun profil resmi
Kesinlikle kafası karışıktı :) İşte bunlar hep çocukluktan gelme ya da bir bakıma ergen kalmakla ilgili :) Teşekkürler Necip yorumun için , Kafka hakkında yazılan çok kitap var ama 2 tanesi istisna , biri Max Brod bir diğeri de yine hayatında yer alan genç arkadaşı Gustav , onun Kafka ile Konuşmalar kitabını da öneririm. İyi geceler olsun.
Çetin Öcalan okurunun profil resmi
Max Brod’un bizi Kafka ile tanıştırması tarihin en güzel dost kazığı olabilir:) ikisine de selam olsun. Sizin de elinize sağlık.
Osman Y. okurunun profil resmi
Aslında yazdıklarını yakmak istese muhtemelen bunu kendisi yapardı , yani bence kazık yok :) Teşekkür ederim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.