Gönderi

288 syf.
8/10 puan verdi
"İnsan ne zaman ölür, gülünün solduğu akşam." İşte böyle güzel bir sözle başlıyor kitap ve bu giriş bile ne kadar iyi bir kitabın sizi beklediğini gösteriyor. 1970 lı yıllar. Fikirlere tahammülün olmadığı, insanların sırf inandığı görüşler yüzünden hunharca öldürülüp, asit kuyularında faili meçhul edildiği, gencecik fidanların hapislere tıkılıp işkence gördüğü, asıldığı yıllar...Yazar Erdal Öz' de bu dönemi yaşamış biri olarak yazıyor Gülünün Solduğu Akşam ' ı. İçeride tanıyor Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan ve daha nicelerini. Deniz Gezmiş ' e söz veriyor onların hikayesini yazacak ve gelecek nesillere okutacak. Kitabı hapishanede yazmaya başlıyor. Ama erken tahliye olması kitabı orada tamamlanmasına engel olmuş. Mahkumların ağzından dinliyor hikayelerini ve yazıyor. Olayların bizzat içinde olduğu için kitap oldukça samimi ve gerçekçi. Deniz Gezmiş' e verdiği sözünü tutuyor böyle başarılı bir kitap yazarak. Onların davalarının arkasındaki sağlam duruşları, ölüme giderken bile bunu haykırmaları, yüreklerinin büyüklüğü gerçekten okunmaya değer. Her kesimden insanın içini acıtacak, vicdanı varsa hüngür hüngür ağlatacak, belgesel şeklinde yazılmış bir anı kitabı. İnsanların görüşleri yüzünden bunları yaşamaları, gördükleri işkenceler o kadar ağırki gerçekten sistemi, adaleti sorgulamamak mümkün değil. Daha yazmak isteğim çok şey var ama uzatmanın da anlamı yok. Uzun lafın kısası okunmaya kesinlikle değer bir kitap...
Gülünün Solduğu Akşam
Gülünün Solduğu AkşamErdal Öz · Can Yayınları · 20216,5bin okunma
··
289 görüntüleme
Sarıgül okurunun profil resmi
Ben de az önce bitirdim. Birkaç gün önce de Yaralısın'ı okumuştum. Birbirini takiple okuduğumdan olsa gerek, hem çok etkilendim hem de okurken,tüm sahneler inanılmaz netti kafamda... Hep bildiğimiz ama tekrar tekrar anımsamamız gereken gerçekler var kitapta. Arada gençlerimize, yetişen yeni nesile de hatırlatmalı, onların da yapılanları unutmamasını sağlamalıyız. Sevgiler.
Mert Can Çavuş okurunun profil resmi
Yorumunuz çok güzel ama düzeltme ihtiyacı duydum: 1960'lı yıllar yerine 1970'li yıllar deseniz daha doğru olur çünkü Türkiye'nin en özgürlükçü anayasası 1961 anayasasıydı ki bu anayasanın oluşturduğu siyasi ve kültürel ortam 68 kuşağının oluşmasının en büyük etkeniydi diyebiliriz.
Elif okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Evet, orada bir dikkatsizlik yapmışım, Erdal Öz 70 li yılların başında hapsedilmiştir çünkü.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.