Kulun ilminin kemâl derecede olması, ismi aziz olan Allah’ın ilminin yanında cahillikten başka bir şey değildir. Hiçbir şey bilmediğini bilmen İçin çok şey öğrenmen gerekmektedir.. Bu mânada olmak üzere birisi şu şiiri söylemiştir: “idrakin derkinden ve kavranmasından aciz kalmak, idrakin ta kendisidir.
İlim ve Amel
Bayezid Bistâmî (r.a.) diyor ki: “Mücahede İçinde otuz sene çalıştım. Benim İçin ilimden ve ilme tabi olmaktan daha çetin olan bir şey görmedim”. Kısaca, tabiat ve nefs İçin ateş üzerinde yürümek, (şeriat) ilmine uygun bir şekilde hareket etmekten daha kolaydır. Bir cahil İçin, sırat köprüsünden bir kere geçmek ilimden bir mesele öğrenmekten daha rahattır. Bir fasık İçin, Cehennemde çadır kurup içinde oturmak, ilimden bir meselenin gereğine göre hareket etmekten daha fazla arzu edilen bir husustur. Şu halde ilim öğrenmekten ve (şer’î) ilimde kemâl derecesini taleb etmekten sakin şaşma!
Reklam
"Şunu iyi belleyin! Bir Müslüman, düşmana karşı verdiği cenk içre vurulup düşmekle zahiren yenilmiş görünebilir; değişmez hakikat ise șehadetinin nuruyla ebedi zaferini taçlandırdığıdır.."
"Kutsal olan hakikat değil, kişinin kendi hakikatini aramasıdır.
Felsefe birçok fikir verebilir, birçok hakikat, ama belli bir anda, belli bir düzeyde felsefenin cevabı yoktur, söyleyecek... hiçbir hakikati yoktur.
Sayfa 39 - pdfKitabı okuyor
"Hakikat şuydu; sevgi, insanın ulaşabileceği en yüksek ve en büyük hedefti. "
Reklam
Birbirimizden habersiz aynı göğe bakmışız yıllarca
Hakikat da şudur ki, ben, bilmeyerek bu kadınla senelerden beri dost yaşamışım; aynı heyecanları aynı günde beraber geçirmişiz.
Bütün bu özellikler Kudüsü yaşamak kadar ölmek için de gelinen bir şehir yapmaktadır. Kim bilir kaç kuşak Hristiyan, Yahudi ve Müslüman birbirine karışmış olarak bu vadinin beyaz taşları altında uyumakta, hayatları boyunca elde edemedikleri barışı ölümde bulmaktadırlar.
Sanat ve hayat, sanat ve hakikat üzerinde fikri olmayan, fikir tasası çekmeyen şair, bence, kuyruğu kıstırılınca ağlayan bir hayvancıktan farksız... Birbirine aykırı çift başlı bir mahlûk olan şairde, biri süflî ve mahkum, öbürü ulvi ve hakim, iki kutup var... Bunların biriyle şair, insanoğlunun en altında; öbürüyle de nebiler ve veliler ayrı, en üstünde...
Ve ben inanıyorum, ona kendimi veriyorum, teslim oluyorum, ben ki her şeyden şüphe ederim, onun hiçbir sözünden şüphe etmiyorum, hayatının muhayyel romanını bir hatıra defteri sanıyorum, bir roman kahramanı gibi kendi kendisinden çıkardığı yeni hüviyetini hakikat gibi kabul ediyorum...
Reklam
60 syf.
·
Puan vermedi
Adalet Makinesi Kafka'nın Karanlık Cezalandırma Sistemi
"Ceza Sömürgesi"ne. Kafka bizi bu eserinde, isimsiz bir adada geçen ve dehşetengiz bir infaz makinesiyle tanıştırıyor. Hikayenin kahramanı ise bu makineyle idam edilecek olan talihsiz mahkum. Kafka, okuru ustalıkla yarattığı kasvetli atmosferin içine çekiyor. Betimlemeler o kadar canlı ki, sanki biz de o adadaymışız gibi hissediyoruz. Karmaşık infaz makinesi ve mahkumun yaşadığı korku tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seriliyor. Hikayede otoritenin gölgesi her yerde hissediliyor. Komutan, sorgusuz sualsiz itaat bekleyen mutlak güce sahip bir figür. Makine ise bu otoritenin somut bir temsili olarak karşımıza çıkıyor ve adaletin ne kadar mekanik ve insanlıktan uzak olabileceğini gösteriyor. Peki ya mahkum? O bu acımasız sistemin zavallı kurbanı. Suçu ne olduğu belirsiz olsa da, makine tarafından acımasızca cezalandırılmaya mahkum. Kafka, mahkumun kimliğini ve geçmişini bilinmezliğe bırakarak okuru evrensel bir sorgulamaya itiyor: Adalet nedir? Hakikat nedir? Birey, otorite karşısında ne kadar güçsüzdür? "Ceza Sömürgesi" basit bir infaz hikayesinden çok daha fazlası. Kafka, bu eserinde totaliter rejimlerin vahşetini, bürokrasinin çarklarını ve bireyin nasıl ezildiğini ustalıkla eleştiriyor. Hikayenin sonu ise umutsuzluk ve karamsarlığa sürüklerken, okuru adaletin ve insanlığın geleceği hakkında derin düşüncelere sevk ediyor. "Ceza Sömürgesi", Kafka'nın en etkileyici ve sarsıcı eserlerinden biri. Okuru karanlığın kalbine sürükleyen ve adaletin çarpıtılmış yüzünü gözler önüne seren bu eser, okuru derinden etkileyecek ve uzun süre zihninde yer edecek bir başyapıt.
Ceza Sömürgesi
Ceza SömürgesiFranz Kafka · Kırmızı Kedi Yayınları · 20188,5bin okunma
"Hakikat kendini sevgide açığa çıkarır."
Ey dünya; Dönsende bana dönmesende fark etmez. Artık kalbim sana bağlı değil çünkü. Bitti deliler gibi âşık olduğum zamanlar. Anladımki sen hakikat değil,bitecek bir hayalsin. Kessinlikle sonu gelecek bir hayal ...
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.