444 syf.
·
Puan vermedi
Oldukça istifade ettiğim bir kitap oldu. Zaten İsmail Yakıt Hoca'nın meselelere bakışını ve anlattıklarını ilgiyle takip ediyor, beğeniyordum. Kitaptan bazı alıntılar yaptım zaten. Genel olaraksa şunu söyleyebilirim, Hoca burada İslam'ın Evrenselliği, İnanç İlkeleri ve Kader, Kıyamet Alametleri, Hilafet, Mezhepler ve Tarikatlar, İslam ve
İslam'ı Anlamak
İslam'ı Anlamakİsmail Yakıt · Ötüken Neşriyat · 201049 okunma
1-Kürt'lerde Oğuzca'nın İzlerinden Beş Özellik:
A- Kaşgarlı Mahmud'un belirttiği gibi,Türk dilindeki dokuz sesli ve öteki sessiz harflerin değerlerini Kürt'lerde de görmekteyiz.Türkçede olmayan sesler,Kürtçede de yoktur.Arapçadaki:''ayn,dat,th,zel'' gibi boğazdan gelen kalın''H'' gibi sesler bulunmaz.
Sayfa 179 - HamleKitabı okudu
Reklam
Şerefhan'a Göre:
Şerefname'de Cezire,Hakkari,Çölemerik Beylerinin Abbasi kökenli olduğu,Bitlis Beylerinin Türkmen Kara Yusuf(Soane) soyundan geldiği,Çemişgezek Beylerinin Melikşah'tan gelen Türkler ayrıntıları ile yazar.
Sayfa 168 - HamleKitabı okudu
Dağıstan-Macar Kürtleri
''İki ayrı kabilenin birleşmesinden vücuda gelmiş Kürt-Gyarmat(Yarmat) kabilesi'',Türk soyundandır.''bunların ikisinin adı da Türkçedir ve birincisi (Kürt),Türkçede çığ,kar yığını anlamında olup,Macarların(yukarıda anılan) Yenisey'deki bir Türk kavmi ile münasebetlerinin hatırasıdır.(Doğu Macaristan'ın Erdel / Transilvanya bölgesindeki,Türk ''Çiğil''lerle adaş kavimden kalma) Sekel oyma yazısının harfleri de,Yenisey bölgesindeki Türk yazısından çıkmıştır.İkincisi olan Gyarmat ise,Türkçede yorulmak bilmez(yorulmaz,yılmaz)demektir.''
Sayfa 129 - HamleKitabı okudu
359 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitabın ilgi çeken kısmı II.bölümün başlangıcı ve bu bölümün orta kısımlarına kadar ki bilgiler idi.Başlangıcı Doğu Anadolu'nun İslamiyet öncesi durumu ve sonrası durumu ele alınarak burada kurulan devlet hakkında devletin büyüklüğü derecesinde bilgiler verilmiş. II.Bölümün ortasından sonraki kısımda ise Kürtlüğün siyasallaşması ve dış güçler tarafından maşa haline getirilmesi konularından bahsediyor. Fakat II. bölüm başlangıcı ve orta kısmı ciddi manada harika idi.Bu kısımda Kürtlerin ayrı bir ırkı olmadığını,Türkler gibi Turani olduklarını yaşayışları,diller üzerinden örnek verilerek anlatılmış.Bu konuda hakkında eminim ki çok yetersiz bir derleme kaynak fakat içerisinde geçen derleme yaptığı kişilerin isimleri mevcut bu konuda merak edenler veya araştırma yapacaklar için o kaynakların edinilmesi ile bu meselenin günümüzde ki halinin tam tersi bir durum olduğunu,açılım vs gibi durumların Kürtlerin farklı bir ırkmış gibi lanse edilmelerini destekler şeyler olduğunu rahatlıkla görebiliriz.
Türk Tarihinde Kürtler
Türk Tarihinde KürtlerHanefi Çatal · Hamle Yayınevi · 20161 okunma