Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
56 syf.
7/10 puan verdi
Yazar eristik diyalektik adını verdiği haklı çıkma tartışma sanatı kitabında haklılıktan bağımsız olarak sadece haklı çıkma yöntemlerini inceliyor. Herhangi bir fikrin ya da konunun doğru olsun veya olmasın mutlak doğru gibi görünmesini sağlayacak 38 hile ile bu durumu açıklıyor. İnsanın doğasında bulunan kötülük, kibir ve sahtekarlıktan haklı çıkma arzusunu hem karşı tarafı hem de dinleyicileri ikna ederek gerçekleştirmenin yollarını aramış ve buna ek olarak bu hileleri bize karşı kullananlara karşı kendimizi nasıl savunacağımızı gösteriyor. Yazarın bu kitabını kendi açımdan değerlendirecek olursam yanlış olan bi tezi,bir konuyu, tartışmayı hile yöntemleri ile savunacak olmak bence etik olarak çok yanlış buluyorum. Aslında belki de bazı meslekler için özellikle savunma konusunda öne çıkan hukuk mensupları ve öğrencileri için okunması gereken iyi bir kitap olabilir.
Haklı Çıkma Sanatı
Haklı Çıkma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 20232,375 okunma
İlim hususunda kibir olmaz.
Reklam
Kibir ve Gurur
Sufi psikolojisinde kibir, Hakikat Yolu'nda en büyük engeldir. Kibir ve gurur; husumet, önyargı ve uyumsuzluğu besler. Sufi biyografileri, kibir ve gururla mücadelenin eşsiz örnekleriyle doludur.
Sayfa 34 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Aramızda gerçek ya da değil,meziyetlerinden dolayı kibir duygusu taşımayan pek az kimse vardır. Gurur ve kibir kelimeleri çoğunlukla birbirine karistirilsa da gerçekte başka şeylerdir. Bir insan kibirli olmadan da gururlu olabilir. Gurur daha çok nefsimize karşı duyduğumuz saygı ile ilgilidir; kibir ise baskalarinin bize duymasını istediğimiz saygıyla...
Haydi, seyre duralım hep birlikte. Ne kadar da küçükmüş meğer. Sığamadık yeryüzü sofrasına. Kibir denizinde boğulmuşuz da haberimiz yok. Değirmenimiz susmuş, unumuz bitmiş. Fırınlarımız da kararmış, kalplerimiz gibi. Artık burnumuzda sıcak ekmek kokusu yerine kan kokusu var... İyi o zaman. Ne diyelim? Afiyet olsun...
Kötü hasletler hiçbir zaman insana oldukları gibi görünmezler. Riyanın içinden riya, kibrin içinden kibir çıkıyordu. Kibirden kaçıp tevazua sığınırken bu defa da tevazu sahibi olduğun için kibre kapılıyordun.
Reklam
Kibir, insanoğlunun kaderinin tosladığı engeldir. Kibre hiçbir mantıkla karşı konulamaz; çünkü kibirli insan tabiatı gereği, o mantıklı sözlere kulak tıkar.
Akılsız kafaya bir de boş kibir eklenirse, her türlü münasebetsizlik beklenebilir.
Derdini anlatmak için açlıkla terbiye olup ölüme yatmak günleri bitti zannetmiştim. Yanılmışım. Meğer bitmemiş. Öyle ya, zulüm ve düşmanlık bitmedi ki. Ne çabuk unut­muşum Habil ve Kabil'i. Mermer sunaklar yeni kurbanlarını bekliyor. Haydi, seyre duralım hep birlikte. Ne kadar da kü­çükmüş meğer. Sığamadık yeryüzü sofrasına. Kibir denizin­ de boğulmuşuz da haberimiz yok. Değirmenimiz susmuş, unumuz bitmiş. Fırınlarımız da kararmış, kalplerimiz gibi. Artık burnumuzda sıcak ekmek kokusu yerine kan koku­ su var... lyi o zaman. Ne diyelim? Afiyet olsun...
Kader bilgisi insana öncelikle ilmî değil, ahlaki bir problemi çözmek için, insanı kibir gibi hastalıklardan uzak tutmak ve kötülük yapan insanın sorumluluktan kaçmasını engellemek için bildirilmiştir. İnsanın, kusurlu nefsini temize çıkarıp Allah'tan şikâyet etme hastalığından şifa bulması için insana ulaştırılmıştır.
Reklam
Ben ona kötü olan,dünyalık olan ne varsa onu emrediyordum. "Nefs'i emmâre" diyordu insanlar benim bu halime. Kötülüğü emreden nefs... Kötü olanı hoş gösteren, onu yapman için arzu,heves,gurur,kibir,nefret her ne varsa telkin eden.
Kibir ve güven arasında ince bir çizgi vardır. Kibir, kendinle övünmektir. Güven ise eline aldığın işi halledebileceğine olan inanç anlamına gelir. Johnny Unitas
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.