İzmler Serisi - 1

Agnostisizm

Volkan Gümüş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir agnostik şöyle düşünür: "Ben nefes aldığımı, düşündüğümü, yaşadığımı ya da bu kâğıdın beyaz olduğunu biliyorum. Ama Tanrı böyle bir bilme biçimiyle bilinemez. Benim de başka bir bilme biçimim olmadığına göre Tanrı'yı bilemem.
Tanrı'nın bilinemez bir varlık olduğunu söylemek yani hem bir varlığın var olduğunu,hem de onun bilinemeyeceğini söylemek çelişki değil midir?
Sayfa 45 - Siyah Beyaz YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Örneğin Protagoras agnostisizmin temel yaklaşımını belirgin biçimde ortaya koyan bir filozoftur. O, tanrıların varlıığı ve mahiyeti konusunda bilgi edinmenin insanın gücünü aştığını söylemekte, Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun hiçbir şekilde bilinemeyeceğini iddia etmektedir. Protagoras'a göre, tanrılara gelince, ne onların var oldukları, ne var olmadıkları, ne de ne şekilde olduklarını bilemeyiz, çünkü bu konuda bilgi edinmeyi engelleyen çok şey vardır. İlahi varlık alanı, insanın idrak veya bilgi alanının dışındadır."
Sayfa 19 - Siyah Beyaz Yayınları - Protagoras ve Agnostisizm'i
“Gnostiklerin Tanrı’yı tasvir ederken kullandıkları sıfatlara gelince onları şu şekilde gruplandırmak mümkündür: Mükemmel bir oluşunu ifade eden sıfatları: Teklik, bölünemezlik, mükemmellik, bozulmazlık, en üstünlük, iyilik, kusursuzluk, mutlaklık. Kavranamazlığını gösteren sıfatlar: Ebedilik, sonsuzluk, sınırsızlık, ölçülemezlik, araştırılamazlık, kavranamazlık, tanımlamazlık. Bilinemezliğini belirten sıfatlar: Tanımlanamazlık, gizlilik, görünmezlik, bilinmezlik, isimlendirilemezlik. Kendi kendine varoluşunu açıklayan sıfatları: Yaratılmamışlık, doğmamışlık, kendi kendine varoluşluk, her şeyden önce varoluşluk, vücuda getirilmemişlik, başlangıçsızlık. Değişmezliğini ortaya koyan sıfatları: Değişmezlik, sabitlik, hareketsizlik, değiştirilemezlik, yorulmazlık. Duyu algısının ötesinde var oluşunu simgeleyen sıfatlar: Dokunulmazlık, taklit edilemezlik, görülemezlik, farklılaşmamışlık, mükemmellik, ölümsüzlük, şekilsizlik.. Bu açıklamalardan da görülmektedir ki gnostikler Tanrı'yı tamamıyla insanla bağlantısız ve duyu tecrübesiyle algılanması mümkün olmayan soyut ve aşkın bir yapıda takdim etmektedir. Tanrı ile iliski kurmanın yolu onun oğlu olan logostur. Kutsal ile insanlık arasında köprü vazifesi görecek, insana asıl yeri olan uzakta bulunan mükemmel dünyayı hatırlatacak ikincil bir nedene ihtiyaç vardır.”
Siyah Beyaz Yayınları - Gnostisizm
...din güçlüdür, etkilidir,vergiden muaftır ve kendini korumaktan aciz küçük çocuklara sistematik biçimde aşılanır.
Sayfa 29 - Siyah Beyaz YayınlarıKitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.