Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Kuantum Fiziği Alegorisi

Alice Kuantum Diyarında

Robert Gilmore

Alice Kuantum Diyarında Gönderileri

Alice Kuantum Diyarında kitaplarını, Alice Kuantum Diyarında sözleri ve alıntılarını, Alice Kuantum Diyarında yazarlarını, Alice Kuantum Diyarında yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
236 syf.
3/10 puan verdi
·
34 günde okudu
Atom fiziği ve kuantum mekanizması gibi bazı bilimsel kavram konularını açıklayan bir kitap ancak bunu çok çocuksu bir üslupla yaptığı için son 20 sayfaya kadar çok sıkıcı geliyor çünkü kolay anlaşılmasını sağlamaya çalışırlarken fazlasıyla masalvari bir hâle indirgemişler.
Alice Kuantum Diyarında
Alice Kuantum DiyarındaRobert Gilmore · Çınar Yayıncılık · 2018125 okunma
Kuantum mekaniği gerçekten, alışılagelmiş klasik anlamda belirli parçacıklarla ilgili değildir, onun yerine durumlar ve genliklerden söz edilir.
Reklam
Kuantum mekaniği, bir yandan üzerine gerçekten gözlem yapılıp yapılamayacağı tartışılırken, yapılan bütün deneylere uygunluk gösteren garip bir konumdadır. GALİBA DÜNYA DÜŞLEDİĞİMİZDEN, HATTA DÜŞLEYEBİLECEĞİMİZDEN COK DAHA GARİP.
221 syf.
9/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Kuantum, bu kadar sık kullanılan bir kelime olmasına karşın çok çok azınlıktaki bir kesimin ne olduğu hakkında bir fikri var. Kuantumu, Alice harikalar diyarındaki versiyonuyla ele alarak açıklamaya çalışmış. Alanım olduğundan, hiçbir fikri olmayanlar ve merak edenler için oldukça başarılı bir giriş olabileceğini söyleyebilirim.
Alice Kuantum Diyarında
Alice Kuantum DiyarındaRobert Gilmore · Çınar Yayıncılık · 2018125 okunma
Denemeden neyi yapıp neyi yapamayacağınızı bilemezsiniz.İlerlemeyi durduran işte hep bu olumsuz düşünüş biçimidir.Burada herhangi bir yere varmak istiyorsanız aynı anda yapabileceğiniz her şeyi yapmalısınız.Sonunda ulaşacağınız noktanın ne olacağı konusunda kaygılanmamalısınız.Girişim bunun bir çaresine bakacaktır!
İmparator'un kuramı (aklın maddeye üstünlüğü) ne alice'in sorusu
Diyorsunuz ki dünya alışılmış biçimiyle bu tuhaf farklı durumlar karışımın içindedir, ama rastlantı eseri ona bilinçli bir zihin olarak baktığınızda tek bir benzersiz duruma indirgenir. Sanırım bu yolla herhangi bir insan bir şeyin gerçek olmasını sağlayabilir, o zaman öteki insanların zihinlerine ne olur?
Sayfa 79
Reklam
Kuantumun dünya tasviri beklentilerimize pek karşılık vermez. Ona inanmamızın nedeni öngörülerinin deneysel sonuçlarla uyuşmasıdır. Kuantumu kuramı, atomlar ölçüsünde, maddenin davranışına bir çeşit açıklama getirebilen tek kuramdır. Bunu da oldukça iyi becerir.
Sayfa 220Kitabı okudu
Parçacıklar zamanı bile tersine çevirebilir. Fizikçi Richard Feynman anti-parçacıkları "Zamanda geriye doğru yolculuk eden parçacıklar" olarak açıklar. Bu anti-parçacıkların niteliklerinin, parçacıklarınkinin nasıl tersi olduğunu açıklıyor: Zamanda geriye doğru taşınan bir negatif elektrik yükü zamanda ileriye doğru hareket eden bir pozitif yüke eşittir. Her iki durumda da gelecekteki pozitif yük artar ve zamanda geriye doğru hareket eden bir negatif yüklü elektron onun anti-parçacığı olan bir pozitif yüklü pozitron olarak görülür. Bütün parçacıklar, aslında farklı biçimde hareket eden aynı parçacık olduklarından, bekleneceği üzere, kendi anti-parçacıklarına sahiptirler.
Sayfa 146Kitabı okudu
Elektronlar uyarılmış emilme ve uyarılmış salınım yaratarak iki yönlü geçişler yapacak biçimde fotonlarca harekete geçirilebilir. Daha yüksek bir enerji durumuna uyarılmış elektronlar eninde sonunda yeniden, eğer varsa, daha düşük bir duruma düşer; görünürde tek bir foton bulunmasa bile. Buna kendiliğinden tozunma denir. Kuantumu mekaniğine göre her geçişin bir başlatıcısı vardır, kendiliğinden geçiş olmaz. Görünüşte kendiliğinden gibi görünme düşüşlere aslında fotonlar neden olur, ama gerçek fotonlar değil. Bunlar, sanal fotonlarca, yani boşluktaki düzensiz kuantum dalgalanmalarınca uyarılır. Her elektrik yükünün çevresinde bir sanal foton bulutu vardır. Sanal foton bulutlarının öteki yüklü parçacıklarla etkileşimi, bir elektrik alanı oluşturur. Sanal fotonlar elektrik alanını oluşturduklarından her zaman bir atomun içinde mevcuttur ve elektron durumlarının bu görünüşte kendiliğinden bozunmalarına yol açabilir.
Sayfa 128Kitabı okudu
İşte tezimiz bu. Bütün maddesel dünya gerçekten kuantumu mekaniğinin yasaları tarafından yönetilmektedir, ama insan zihni maddesel dünyanın dışındadır ve bu yüzden de sınırlandırılmamıştır. Nesneleri benzersiz biçimde görme yetisine sahibiz. Ne göreceğimizi biz seçemeyiz ama gördüklerimiz dünyadaki gerçeklik durumuna gelir, en azından onu gözlemlediğimiz an için. Gözlemimizi bitirir bitirmez elbette dünya kendi alışılmış karışık durumlar dizisine girmeye başlayabilir.
Reklam
Denemeden neyi yapıp neyi yapamayacağınızı bilemezsiniz. İlerlemeyi durduran işte hep bu olumsuz düşünüş biçimidir. Burada herhangi bir yere varmak istiyorsanız aynı anda yapabileceğiniz her şeyi yapmalısınız. Sonunda ulaşacağınız noktanın ne olacağı konusunda kaygılanmamalısınız.
78 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.