Altı Çağdaş Nô Oyunu

Yukio Mişima

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
147 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Nô Oyunları 14. yüzyılda Şogun yönetimi sırasında ortaya çıkmış.Kan'ami Kiyotsugu ve oğlu Seami Motokiyo tarafından geliştirilen Nô Oyunları hasat bayramlarında, diğer tören günlerinde tapınaklarda ve kutsal yerlerde sergilenirmiş.Tek perdeden oluşan oyunlar, dört ya da beş oyuncu tarafından oynanırmış.Ölüm ile yaşam arasındaki keskin çizgi belirtilirmiş oyunlarda sıklıkla.16. yüzyılda kukla tiyatrosu ve Kabuki oyunları ilgi görmeye başlayınca çok dar bir çevrede oynanır olmuş Nô Oyunları.1868 yılında Şogun yönetimine son verilince, eski rejime ait Nô Oyunları da âdeta yok sayılmış. Yukio Mişima, Şogunluğun yüksek değerlerini savunup, modernleşmenin Japon kültür değerlerini yok ettiğine inandığı için de olsa gerek, Şogun yönetiminin desteklediği "Nô Oyunları"nı çağdaş bir yapıya kavuşturmuş.Tema ve yapı olarak da çekici bulmuş elbette.Kitapta yer alan altı oyun, 1950-1955 yıllarında yazılmış. Ben bu oyunları okurken çok büyük keyif aldım.Keşke sahnede görebilseydim diye düşündüm.Kitabım bir sahaftan geldiği için, içinde bol bol not vardı.Kitabın önceki sahibi sanırım bazı oyunları sahneye koymuş.Roller dağıtılmış.Sahneler için açıklamalar yapılmış.Oyunların sahneye konuluş serüvenine de kitaptaki notlar sayesinde ortak olmuş oldum.
Altı Çağdaş Nô Oyunu
Altı Çağdaş Nô OyunuYukio Mişima · Can Yayınları · 199142 okunma
Reklam
147 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
* "No oyunları" 14. yy'da Japonya'da Şogun yönetimine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Şogun yönetimi 1868'de çökünce No Oyunlarıda eski rejimin düşmanları tarafından yok sayılmıştır. ** ilk No Oyunları semt sakinlerinin bir araya gelmesiyle tapınaklarda kutsal yerlerde sergilenirdi. Kiyotsugu ve Motokiyo adlı kişiler tarafından en önemli dramatik tür olarak geliştirildi. *** Mişima No Oyunları alanında en iyi ve hayat bulmasında büyük role sahiptir. **** Kitap altı oyundan oluşmaktadır. Yüzüncü Gece, Bez Davul, Düş Yastığı, Bayan Aio, Değişen Yelpazeler, Aynadaki Surat oyunlarıdır. Bütün oyunlar birbirinden bağımsız ve farklı karakterlerden oluşmaktadır. ***** Oyunlar 1950-1955 yılları arasında ortaya konmuş ve "Bez Davul" oyunu Tokyo Tiyatrosunda sergilenmiştir ****** Geleneksel bir Japon sanatı olan No oyunları aynı zamanda Mişima'nın gelenek ve modern arasındaki çizgiyi teşkil eder. ******* Bir yandan tarih boyunca Japonların modern kimlikleri diğer yandan her yanıyla geleneğe sarılan Mişima... ******** Özellikle modern siyaset ve kimliğin Japonlarda bütün alanları işgal ettiği sıralarda geleneği tercih eden ve No oyunlarının tutunmasında, hayatta kalmasında önemli rol oynayan Mişima adeta Japonlara özüne dönmesinde uyarıcı bir kişi olarak sahneye çıkmıştır...
Altı Çağdaş Nô Oyunu
Altı Çağdaş Nô OyunuYukio Mişima · Can Yayınları · 199142 okunma
147 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Japonların geleneksel no oyunlari tarzında 1950'li yıllarda Misima tarafından yazılmış 6 adet tiyatro oyunu. Kitap altı oyundan oluşmaktadır. Yüzüncü Gece, Bez Davul, Düş Yastığı, Bayan Aio, Değişen Yelpazeler, Aynadaki Surat oyunlarıdır. Bütün oyunlar birbirinden bağımsız ve farklı karakterlerden oluşmaktadır.
Altı Çağdaş Nô Oyunu
Altı Çağdaş Nô OyunuYukio Mişima · Can Yayınları · 199142 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.