Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antikçağ Felsefesi

Çiğdem Dürüşken

Antikçağ Felsefesi Gönderileri

Antikçağ Felsefesi kitaplarını, Antikçağ Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Antikçağ Felsefesi yazarlarını, Antikçağ Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Empedokles'in Evrim Kuramı
Canlı türlerinin kökenini açıklama girişiminde, Empedokles'in en uygun olanın yaşamını sürdürmeye devam edeceğini belirtmesi aslında bir evrim kuramını dile getirmesidir ki, bu önemli bir açıklamadır. Ona göre öğelerin kimyasal karışımından ilkin et ve kan oluşur. Bunlar ateş, hava ve suyun dengeli bir bileşimi sonucunda meydana gelmiştir; kemikse bu dört öğenin farklı oranlardaki karışımından. Tüm uzuvlar ve organlar işte bu asla sarsılmaz , bozulmaz oluşumlardan ya da bileşenlerden meydana gelir; henüz yuvası olmayan gözler, omuzsuz kollar ve boyunsuz başlar, hepsi bu temel bileşenlerin ürünüdür. Her biri kendine uygun olanı bulana kadar dolanır durur. Bu ilk aşamada genelde hep uygun olmayan bileşimler meydana gelir. Örneğin çeşit çeşit canavarlar bu şekilde vücut bulur ve bunun sonucunda insan başlı öküzler, öküz başlı insanlar, önünde ve arkasında yüzü, göğsü olan çift cinsiyetli yaratıklar vb. Ama bu rastlantısal canlılar oldukça kırılgan ve kısır ya da verimsiz oluşumlardır. En uygun çatı insan ve bilindik hayvan türlerinde mevcuttur. Onların bu uygunluğu da belirli bir tasarımın sonucu değildir, tamamen rastlantı ürünüdür.
Sayfa 114 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Empedokles
Ölüm, evrensel ritim içindeki bir ana insanların verdiği addan başka bir şey değildir.
Sayfa 114 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Zevkler gelir geçer, şeref baki kalır." Korinthoslu Periandros
ALFA KİTAP
Tanrısal öngörü, gelecekteki her olaydan önce gelir ve onu kendine özgü bilgisinin şimdisine götürür.
Sayfa 362Kitabı okudu
Şeyler tanrısal sezgiyle bağlantılı olarak düşünüldüğünde tanrısal bilgi koşuluna bağlı olarak zorunlu olarak olurlar, ama kendi başlarına düşünüldüklerinde kendi doğalarının mutlak özgürlüğünü yitirmezler.
Sayfa 362Kitabı okudu
Gelecekte olacak olan bir olay, tanrısal gözle bakıldığında zorunludur, ama kendi doğasına göre değerlendirildiğinde tamamen özgür ve bağımsızdır.
Sayfa 362Kitabı okudu
Reklam
"Tek şey kesin, sonsuz yasayla belirlenmiş: Doğan her şey bir gün ölür."
Sayfa 356 - Alfa|Felsefe, Boethius, Philosophiae Consolatio, 2.3.15Kitabı okudu
Sen kim olduğunu tanımaktan vazgeçmişsin
Sayfa 352 - Alfa|Felsefe, Felsefe'den Boethius'a zindandaKitabı okudu
1.000 öğeden 791 ile 800 arasındakiler gösteriliyor.