Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Ömrün Öteki Hikâyesi

Atatürk ile Allah Arasında

Sinan Meydan

Atatürk ile Allah Arasında Gönderileri

Atatürk ile Allah Arasında kitaplarını, Atatürk ile Allah Arasında sözleri ve alıntılarını, Atatürk ile Allah Arasında yazarlarını, Atatürk ile Allah Arasında yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
%65 (631/968)
·
Puan vermedi
Yeterince objektif olmayan bir kitap
Sinan Meydan keşke "Atatürk ile Allah Arasında" kitabını yazarken tamamen objektif olabilseydi. Kitap Atatürk'ün Ateist olmadığını ikna etmeye çalışmaktan başka bir şey yapmamakla beraber, yine de okunabilir...
Atatürk ile Allah Arasında
Atatürk ile Allah ArasındaSinan Meydan · İnkılâp Kitabevi · 2016267 okunma
Aile ve akraba etkileri:
Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım oldukça dindardır. Atalarının geleneksel dini inançlarına sonuna kadar bağlı, beş vakit namazını kılan sofu bir Müslüman Türk kadınıdır. Zübeyde Hanım’ın dindarlığı, babası Sofuzade Feyzullah Efendi’ye dayanmaktadır. Özellikle çocukluk ve ilk gençlik yıllarında Mustafa Kemal annesinin etkisinde kalmıştır. Mustafa Kemal’in akrabaları arasında tarikat şeyhlerinin olması, onun iyi Kur’an okuyacak kadar din eğitimi alması, yaz tatillerinde başta Mevlevi ve Bektaşi ayinleri olmak üzere bazı tarikat toplantılarına katılması çocukluk ve ilk gençlik yıllarında dinle haşır neşir olduğunu göstermektedir. Kısaca Mustafa Kemal, aile ve akraba çevresinin etkisiyle az çok geleneksel bir din kültürüyle büyümüştür.
“Bir Ömrün Öteki Hikâyesi” - SANSÜRSÜZ - 11. BASKI
Reklam
Doğduğu yerin etkileri:
Mustafa Kemal’in Osmanlı Devleti’nin Batı’ya açılan kapısı konumundaki Selanik’te doğması, rasyonel Batı kültürünün ilk etkileriyle daha çocukluk yıllarında tanışmasına neden olmuştur. Ayrıca Selanik’in tekke, tarikat, cami, kilise, havra ve sinagoglarla dolu, adeta dinsel bir mozaiği andıran yapısı, bu kentte bir Müslüman olarak doğan Mustafa Kemal’i derinden etkilemiştir. Doğduğu kentin çok dinli ve çok kültürlü bir kent olması Mustafa Kemal’in dinler ve kültürler arası diyaloğu, etkileşimi, benzerlikleri, farkları ve çatışmaları görerek büyümesine yol açmıştır. Farklı dinlere inanan etnik unsurların Osmanlı Devleti’nden nasıl kopup ayrılmak istediklerine ilk kez Selanik’te tanık olmuştur. Böylece dinin milliyetçiliği keskinleştirdiğini fark etmiştir. Bu farkındalık onun daha sonra Kurtuluş Savaşı’nda dinden yararlanmasında etkili olacaktır.
“Bir Ömrün Öteki Hikâyesi” - SANSÜRSÜZ - 11. BASKI
Nakiplik Nedir?
Hz. Muhammed'in soyundan gelenler Müslümanlarının gözünde 'müstesna' bir yere sahip olduklarından bunları sevip saymanın dini bir görev olduğu düşünülmüştür. Bu nedenle onların bazı hizmetlerini yerine getirmek için görevliler tayin edilmiştir. Bu görevlilere Nakip, bu kuruma da Nakiplik adı verilmiştir.
Sayfa 55 - İnkılapKitabı okuyacak
Atatürk devriminin üç önemli özelliği vardır: Bunlardan birincisi, emperyalist Batı'ya karşı verilen bir ulusal bağımsızlık savaşı; ikincisi, Batı' dan alınan çağdaş değerler ve kurumlar; üçüncüsü de İslam'la birlikte (İslam kimliğini koruyarak) modernleşmedir.
Sayfa 24 - İnkılapKitabı okuyacak
Atatürk'ün,İslam Tarihi içinde en çok eleştirdiği nokta Müslümanlığın en başından beri politik bir araç olarak kullanılmış olmasıdır.
Reklam
Ziya Gökalp Etkisi
Gökalp’in düşünce yapısının oluşmaya başladığı dönemlerde, saltanat makamına yönelik eleştirileri ve millet kavramına yaptığı vurgular dikkat çekicidir. Daha 1891 yılında yazdığı bir manzumede, “Ey sultan sen çekil, hükümran biziz,” diyen Ziya Gökalp, 1894 yılında da “Padişahım çok yaşa” yerine, “Millet çok yaşa” diye bağıranlar arasında bulunduğundan ahlak notu 10’dan 7’ye düşürülmüştür.
Sayfa 227
663 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.