Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk ve Sumerliler

Muazzez İlmiye Çığ

Atatürk ve Sumerliler Sözleri ve Alıntıları

Atatürk ve Sumerliler sözleri ve alıntılarını, Atatürk ve Sumerliler kitap alıntılarını, Atatürk ve Sumerliler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslamiyetten önce Türklerde kadının yeri önemliydi. Siyasal hayatta söz sahibi idi onlar. Kadın erkek eşitliği vardı. Hakanların yaninda daima eşleri hatunlar bulunur, anlaşmaları birlikte yaparlardı. Kızlara çocuk bakmak, ev işi yapmak yerine ata binmek, silah kullanmak öğretilirdi. İslamiyet girince Türkler arasına, iş değişti. Önce çokeşlilik başladı. Arkasından örtünme bilmezken İslamiyetle sımsıkı örtünme geldi. Böylece kadınlar eve kapatılmış, erkeğin malı haline getirilmiştir. Onların bütün işi çocuk doğurmak, onlara bakmak, ev işi yapmak ve kocasının keyfini aramak olmuş. Erkek her istediğini yapar. İsterse dört kadına kadar evlenebilir. İstediği zaman kadına boşsun der, kadın o zaman pılısını pırtısını toplayıp evden gitmek zorunda. Nereye gidecek?
Sayfa 96 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk
"Kış sıcak soğuk demeden çocuğunu bile feda ederek cepheye gerekli olanları taşımış, büyük ruhlu ve duygulu bu kadınlarımızı şükran ve minnetle takdir ve takdis edelim: Hiçbir milletin kadını onların yaptığı gibi yapmamıştır. Bu acı çeken ülkeye büyük yardımda bulunan bu kadınlarımız özgür olmalı, eğitim görmeli, erkekle eşit olmalıdır"
Sayfa 101 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Atatürk, "Savaşı kazandık. Fakat asıl bundan sonra milli ve vatani görevimiz; en uygar, en mutlu ve huzurlu millet olarak varlığımızı yükseltmektir. Yüksek uygarlığa karşı, ortaçağ kurumları ve hurafeleriyle yaşamaya çalışan milletler er geç yok olmaya veya başkalarınin esirliği altında yaşamaya mahkûmdur" diyor.
Sayfa 100Kitabı okudu
Türkiye'de Atatürk Devrimi'yle birlikte tam üç devrim birden yaptık. 1- Rönesans, 2- Sanayi Devrimi, 3- Fransız Devrimi.
Sayfa 66 - Kaynak Yayınları, 7.Basım, M.İlmiye Çığ'ın Eserleri - 16Kitabı okudu
Laiklik ve demokrasi
"Laiklik, demokrasinin anasıdır; laik olmayan bir ülkede demokrasi yok demektir. Demokrasi, her bireyin kendi sınırı içinde özgür olmasıdır. Bu insan haklarını da içine alır. Ben, başkasının zararına olmadan istediğimi yapmakta özgürüm. Başkası da benim bu özgürlüğüme karışamaz. Din ve inanç her şahsın kendi isteği ve sorumluluğudur. O, Allah ile kul arasındadır. Onu insanlar kendi çıkarları için kullanamaz."
Sayfa 111
Bir mısırlı kadın, Mısırlı kadınların 1923'ten itibaren peçelerini atarak şapka giydiklerini, erkeklerle beraber gezebildiklerini, tiyatrolarda kadınları ayırtan kafeslerin kaldırıldığını anlattıktan sonra, "Siz Mustafa Kemal'e Türk'ün babası diyorsunuz, biz ise onu bütün doğunun babası olarak kabul ediyoruz" demiştir.
Reklam
Nokta atışı tespit
Atatürk devrimlerinin tek karşıdevrimi olan dincilik çıktı. Bunun da en önemli maşası kadınların başını örttürmek.
Sayfa 14 - Kaynak Yayınları
Emanettir bize. Sahip çıkacağız.!
Cumhuriyet'in o 15 yılı içinde yapılanları düşününce şaşıyor insan. Hiç fabrikamız yoktu. Şeker, çimento, dokuma, hatta uçak fabrikası yapıldı! Ama buralarda çalışacak teknisyenimiz yoktu. Rusya' ya, fabrikalarda eğitim görmek üzere 200 kişi gönderildi. O zamanlar Avrupa yenileniyor, eski fabrikalarını gelişmemiş ülkelere ucuz fiyatla ve taksitle satıyordu. Atatürk, "Asla kullanılmış mal almayız; eskiyi almak yine geri kalmışlıktır" diyordu. Daha sonra gelenler, ne yazık ki bunu hiç duymamış oldu.
Yazarımızla bilim üzerine söyleşi;
Bilim üzerine çalışılacaksa dini bir tarafa bırakmak gerekir. Çünkü ikisinin bağdaşması olanaksız. Bir bilim kurumunda bilimle ilgili her bilgide yayınlanmalı. Bu durumdan rahatsız olanlar inançları bozulacağı için korkar, düşünmek zahmetine girmek istemeyen insanlardır.
Sayfa 72 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Yok artık!..
... şimd RTÜK'te (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) başkanlığa seçilmiş Davut Dursun'un, "Laiklik sapkın bir ideoloji..." demesi o kadar şaşılacak şey mi!
Sayfa 122 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
446 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.