Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto

Fikret Başkaya

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kafanızı kaldırıp etrafa şöyle bir bakın, herkesin ortak kullanımına sunulmuş bir tek şey kaldı mı? Yine de haksızlık etmeyelim, havayı henüz özelleştirmeyi başaramadılar.Velhasıl sıra havada... Topraklar, tohumlar, sular, nehirler, göller, koylar, denizler, okyanuslar, ormanlar, bitki örtüsü (flora), biyolojik çeşitlilik, canlı türleri, "kamuya" ait olduğu varsayılan işletmeler, kamu hizmeti denilenler, yollar, köprüler, "kentsel dönüşüm" adı altında talan edilen kentler...Velhasıl akla gelen ne kadar yaşam aracı varsa özel mülk kategorisine dahil ediliyor, birer özel kar ve kazanç aracına dönüştürülüyor.Bunun anlamı dünya nüfusunun ezici çoğunluğunun dar bir küresel oligarşinin oyuncağı haline getirilmesi,çaresizleştirilmesi, aşağılanması, yaşam için gerekli asgari araçlardan mahrum edilmesidir...
Sayfa 27 - Yordam kitapKitabı okudu
Bir ülkenin, bir topluluğun kendi topraklarında yetişen besin maddelerini ve başka şeyleri ithal etmesinin bir mantığı,bir rasyonalitesi olabilir mi?
Sayfa 94 - Yordam kitapKitabı okudu
Reklam
Eğer insan , kendi macerasına anlam katan bir ufuktan yoksunsa, temel insani ve evrensel değerleri önemsemiyorsa, zaten "eksik insandır"!
Sayfa 236 - Yordam kitapKitabı okudu
“(...) Şimdilerde devasa bir üretim düzeyine rağmen her yedi insandan birinin (yaklaşık bir milyar insan) açlık belasıyla cebelleşiyor olması, yaklaşık bir o kadarının da işsizliğe ve iğretiliğe (prekarya) mahkum edilmesi, gündelik yaşamını sürdürmekte zorlanması, doğrudan sistemin bu irrasyonelliğinin, akıl-dışılığının, etik değerlere ve insani kaygılara yabancılaşmanın sonucudur.”
Sayfa 37 - Yordam Kitap, ikinci baskı, Temmuz 2016Kitabı okudu
Artık, üretim aracını kullanan işçi değil, işçiyi kullanan üretim araçlarıdır. Bu yüzden ölü, caniıyı zapt ve gasp ediyor. Velhasıl işçi üretim araçlarının denetimi altına girip, onun bir uzantısına dönüşüyor. İşçinin emeğinin ürünü olan şeyler ondan bağımsızlaşıp ona yabancılaşıyor, mal (meta) para, sermaye şeklini alıp özerk bir varlık haline geliyor. Sadece doğrudan üreticiden bağımsızlaşıp ona yabancılaşmıyor, aynı zamanda onu ezen, ona tahakküm eden nesnelere dönüşüyor. Velhasıl işçi kendi emeğinin ürünü olan şeylerin oyuncağı haline geliyor.
“Eğer bir mal ve/veya hizmet (servis) bir insan ihtiyacını karşılıyorsa, insan ve toplum yaşamı için bir anlam ifade ediyorsa, o malın veya hizmetin bir kullanım değerinden söz edilir. Ve eğer bir mal ve/veya hizmet bir ticaret, bir alım-satım konusuysa onun bir değişim değerinden söz edilecektir.(...) tam bir meta toplumu olan kapitalizm koşullarında öncelikli ve belirleyici olan değişim değeridir. O kadar ki, ileri düzeyde gelişmiş bir kapitalist toplumda, meta yegâne değer sayılır... Metaya dönüştürülebilir, tahvil edilebilir olmayan hiçbir insan etkinliği, hiçbir şey, hiçbir nesne, hiçbir mal ve hizmet, muteber sayılmaz!”
Sayfa 63 - Yordam Kitap, ikinci basım, Temmuz 2016Kitabı okudu
Reklam
-Düşmanın yok mu? Nasıl olmaz? Yoksa sen hiçbir zaman doğruyu söylemedin mi? Sen hiçbir zaman adaleti tercih etmedin mi?
Sayfa 116 - EPUBKitabı okuyacak
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.