Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Oğuz Atay'ın Biyografik ve Kurmaca Dünyası

Ben Buradayım...

Yıldız Ecevit

Ben Buradayım... Gönderileri

Ben Buradayım... kitaplarını, Ben Buradayım... sözleri ve alıntılarını, Ben Buradayım... yazarlarını, Ben Buradayım... yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Modern estetiğin bilincinde olan ve bu yeni dünyanın içinde özgürce yol alarak ve onun koşullarına göre üretmeye çalışan Oğuz Atay'ın en büyük endişesidir anlaşılmamak, yanlış değerlendirilmek."
Sayfa 248Kitabı okudu
"Edebiyatı tanımak, bu yolda kendini geliştirmek isteyen kişinin ilk okuması gereken yazar Dostoyevski olmalıdır Atay’a göre."
Sayfa 206Kitabı okudu
Reklam
"Sevdiğim yazarlann başında Kafka ve Dostoyevski'yi sayarsak, 'Tutunamayanlar'ı okuyanlar için şaşırtıcı olmaz her halde. İnsanı, bu arada Selim Işık'ı yalnız bırakanların dünyasında böyle yazarlara da tutunamazsak sonumuz ne olur?" Böyle diyordur Oğuz Atay kendisiyle yapılan bir söyleşide.
Sayfa 205Kitabı okudu
"Oğuz Atay'ın Dostoyevski ile olan yakınlığı yıllar İçinde bir romancı ile okuru arasındaki ilişkinin sınırların ötesine taşar, gerçek anlamda bir ruh dostluğuna dönüşür. Dostoyevski ve onun iç dünyalarındaki çelişkiler ortamında diplerde bunalımlar yaşayan, kendilerini acımasızca sorgulayan kahramanları; genç Oğuz Atay'ın ruhsal çalkantıları, ergen Oğuz Atay'ın varoluşsal iç hesaplaşmaları ve yazar Oğuz Atay'ın kurmaca dünyadaki arayışları sırasında en güçlü tutamak olurlar."
Sayfa 203Kitabı okudu
Yetmiş sonrası yıllarda yakın çevresindeki Bülent Korman, "Kimi kitabı okur, kimisini 'karıştırırdı'. 'Dün filanca kitabı karıştırdım,' derdi. Bir tür meditasyondu bu onun için." diye anlatır.
Sayfa 144Kitabı okudu
"Atay'ın Vüs'at Bener'in edebiyatla ilgili düşüncelerine çok önem verdiği ortadadır. Yazarlığı adım attığı yıllarda da kendi yazdığı metinleri vererek düşüncesini öğrenmek istediğim ilk kişi Vüs'at Bener olur."
Reklam
"Oğuz Atay'ın çocukluğundan başlamak üzere zamanının çoğunu kitapların, kurmaca dünyasında geçirmesi ; onun öğrenmeye ve edebiyat estetiğine olan düşkünlüğü kadar, insanların dünyasından bir kaçış denemesi olarak da nitelendirilebilir."
"İnsanın kişilik sorunsalı Oğuz Atay’ı yaşamının her döneminde ilgilendirir; Marksist ülküleri dorukta yaşadığı gençlik yıllarında bile, olaya bireysel ontolojik bir renk katarak yaklaşır."
"Dostoyevski, kendisiyle ilk tanıştığı lise yıllarından başlamak üzere, yaşamının her döneminde Oğuz Atay'ın en sadık kaldığı yazardır."
"Edebiyat, kitapların dünyasını tanıma­ya başladığından bu yana Oğuz Atay'ın en güçlü yaşam tutama­ğı olmuştur."
Reklam
Annesi Muazzez Hanım:
"Oğuz o kadar iyi ve dürüst bir insandır ki, eğer bir nedenden ötürü biriyle arası açılmışsa, kesinlikle bilirim ki Oğuz haklıdır."
"İyi bir hayat hikayesi yazmak, bir hayat yaşamak kadar zordur." - Bir Bilim Adamının Romanı, s. 44
"Ca­mus'nün 'Ontolojik mesele yüzünden ölen kimseye rastlamadım' sözünü okuyunca: 'Biri bu yüzden ölmeli, intihar etmeli,' diye bağırır " Selim romanda.
Eleştirmenlerin, birbirinin öteki beni diye tanımladıkları Se­lim ve Turgut, edebiyatta doruk örneğini Faust-Mephistophe­les ikilisinde gördüğümüz ruh-madde/idealizm-realizm karşıt­lığının Oğuz Atay kurmacasındaki izdüşümüdür.
Böylesine katıksız bir idealizmle bütünleşmiş bir yaşam biçi­minin toplumsal cangılda varlığını sürdürebilmesi ise olanak­sızdır. Oğuz Atay, Selim lşık'ı romanında kendisine öldürtür.
1.315 öğeden 1.291 ile 1.305 arasındakiler gösteriliyor.