Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilgi Bilinci

Ekrem Sağıroğlu

Bilgi Bilinci Gönderileri

Bilgi Bilinci kitaplarını, Bilgi Bilinci sözleri ve alıntılarını, Bilgi Bilinci yazarlarını, Bilgi Bilinci yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Okumak bir "aksiyon"dur, eylemdir ve faaliyettir, gerçeği bulma ve geliştirme yolunda bir yürüyüştür, kutsal bir çabadır. Gevşeklikle, dağınıklıkla, tembellikle bağdaşmaz.
Okumakla insanda "tefekkür" hassası doğar ve kanın vücuda hayat vermesi gibi, fikir de ruha, kalbe hayat veren, dirilten manevi bir gıda haline gelir.
Reklam
Kur'an'a göre "cahil": Gerçeği aramadan, hak söze kulak vermeden heva ve hevesine uyan, inandığı "yanlışı" da hiçbir surette terketmeyen, tutucu, bağnaz, inat insan tipidir.(Kur'an 2/67, 8/199, 11/46)
Meşhur sözdür: "Alimlerin hatası, cahillerin cüretini artırır." Mesela bazı doktorların sigara içmesini, kendi tiryakilikleri için bir bahane, bir dayanak sayabilirler.
Roger Garaudy'nin belirttiği gibi, bu bilim hikmetten yoksun bir bilimdir; diğer bir ifadeyle imandan yoksun bir bilimdir. Bu bilim, bir araçlar dini haline gelmiştir. "Bilime beslenen inanç,Tanrıya olan inancın yerini almıştır bugün."
Öyle bir hâl oldu ki ,Abdullah İbni Mes'ud (r.a.)'nın dediği gibi , "Kur'an, kendisiyle amel edilmek için indi. Fakat insanlar yalnızca onun okunmasını amel saydılar. "
Sayfa 164Kitabı okudu
Reklam
Her Müslümanım diyene hitaben;
Her meslek,her sanat ve herhangi bir bilim dalı için eğitim - öğretim, hatta bazen ihtisas gerektiğini biliyor da , mensubu olduğunuzu iddia ettiğiniz Müslümanlığınız için öğrenimi ve bilgiyi niçin zaruri görmüyorsunuz?.. Müslümanlığın, herhangi bir meslek kadar da mı önemi ve ciddiyeti yoktur ki Islâm'ı öğrenmeye kendinizi mecbur ve yükümlü saymıyorsunuz!
Sayfa 60 - Düşün YayıncılıkKitabı okudu
"Bilime beslenen inanç, Tanrıya olan inancın yerini almıştır bugün. "
Sayfa 17 - Düşün yayıncılıkKitabı okudu
Müslümanlar olarak bizler "müsbet bilgi"ye karşı mıyız? Elbette hayır! Bilgiye ve bilime karşı değiliz. Fakat biz bu çarpık "bilim zihniyeti "ne ,bilimi putlaştıran anlayışa karşıyız. Çünkü bugün "bilimsel bilgi" ideolojiktir, saf ve yansız değildir. Ayrıca bu zihniyet, ilahi-manevi olanı dışlamakta, imanî gerçekleri bilimsel saymamaktadır. Bu bakımdan ve bilim ahlakı açısından, bilimin olgularına kayıtsız kalmak, onlara sırtımızı dönmek nasıl yanlış ise ; hiç tereddüt etmeden "bilim doğrudur", "doğru olan budur " demek de o derece yanlıştır. Bilmeliyiz ki ; ona "soğuk" davranak bir çözüme varılamaz. Onunla hesaplaşmak, onu eleştirmek ve sorgulamak gerekir. Çünkü Roger Garaudy'nin de belirttiği gibi, bu bilim hikmetten yoksun bir bilimdir ;diğer bir ifadeyle imandan yoksun bir bilimdir. Bu bilim , bir araçlar dini haline gelmiştir.
Sayfa 17 - Düşün yayıncılıkKitabı okudu
144 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Niçin, kimin için vs sorularıyla kitap okumanın mantığına değinmiş. İçinde kullanılan kelimelere bakınca çoğunun artık kullanılmadığını ve dilin giderek ya zayıfladığını yada şekil değiştirmiş olduğunu anlıyoruz. Herkese keyifli okumalar... mmtfyz
Bilgi Bilinci
Bilgi BilinciEkrem Sağıroğlu · Denge Yayınları · 200550 okunma
96 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.