Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Behice Boran ile Söyleşi

Bir Uzun Yürüyüş

Uğur Mumcu

Bir Uzun Yürüyüş Sözleri ve Alıntıları

Bir Uzun Yürüyüş sözleri ve alıntılarını, Bir Uzun Yürüyüş kitap alıntılarını, Bir Uzun Yürüyüş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye İşçi Partisi ilk kurulduğu günlerde, "Aranızda ajan var mı?" sorusuna bir deneyli sosyalist şaka ile karışık şu yanıtı vermişti: -Ajan olabilir. Vardır. Önemli olan ajanların çoğunluk oluşturmamalarıdır.
Sayfa 108Kitabı okudu
Bütün kapitalist ülkelerde işçi sınıfının sermaye sınıfı karşısında konumu ve temel çıkarları da aynıdır: Sömürüden ve sömürü düzeninin ürünü olan sosyal eşitsizlikten ve adaletsizlikten ve diğer olumsuzluklardan kurtulmak. İşçi sınıfının bu çıkarlarına cevap veren, kurtuluş yolunu gösteren ideoloji ise, sosyalist ideolojidir.
Sayfa 76 - Behice BoranKitabı okudu
Reklam
Kapitalizmden sosyalizme geçiş reformist anlamda bir düzen değişikliği değildir. Feodalizmden kapitalizme geçiş gibi de değildir; çünkü o bir tür sınıfsal toplumdan başka tür bir sınıfsal topluma geçiştir. Kapitalizmden sosyalizme geçiş ise, binlerce yıldır sürüp gelen çeşitli sınıflı, yani sömürüye dayanan toplumlar çağını kapatıp, sınıfsız ve sömürüsüz toplumlar çağını aşan dev bir tarihsel sıçramadır evrimde.
Amerika'nın sağdığı günler
Turkiye'yi NATO ya sokan, yurt topraklarini Amerikan üslerine açan, ikili anlaşmalarla Amerika'ya akil almaz ayricaliklar taniyan, silahli kuvvetlerin herşeyini NATO emrine veren, orduya ilişkin her seyi Amerikan usullerine ve NATO stratejisine gore düzenleyen DP iktidari ulusal bagimsizlik diye bir kavrama sahip degildi. Böyle olunca da yabanci sermaye ve petrol şirketlerine kapilari açması da doğaldı.
Ne var ki cumhuriyetin ilanından sonraki gelişmeler devrimin demokratikliğinin bunlarla sınırlı kaldığını gösterdi. İşçi, emekçi halk kitleleri, aydınlar, düşün ve sanat yaşamı, tam ve sert bir baskı altında tutuldu. Demokratik hak ve özgürlüklerin hiçbiri tanınmadı, uygulanmadı. Kısacası, Batılılaşma, "muasır medeniyet”e ulaşma, yani Batılı kapitalist ülkelerin düzeyine ulaşma sözde amaç olduğu halde, Türkiye Batı demokrasileri türünde bir demokratik rejime bilinçli olarak sokulmadı.
Sayfa 40 - Behice BoranKitabı okudu
Bağımsızlık bir kişilik sorunudur. Kişi kendi akli ile düşünemezse, kişi akiI yerine dogmalarla düşünmeye alişmişsa, dünyada olup bitenleri nasil anlar, nasil kavrar? "Yobazlik" ve "bagnazlik" bir cesit degil ki ... Bin çeşit! ...
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Müteahhit ve işadamları ile aynı partide çalışan sosyal demokratların bu "ittifak" nedeniyle "kompleks" sahibi olmalarına hiç gerek yoktur. Çünkü sosyal demokrasinin doğasında "uzlaşmacılık" vardır ve sosyal demokrat partiler "sınıf" değil "kitle" partileridir. İşadamları ve müteahhitlerle aynı partide bulunmaktan tedirginlik duyanların yerleri sosyalist partilerdir.
Sayfa 105Kitabı okudu
Leninist göruş oportunizmi, "emekçi siniflari burjuvazinin buyruğuna sokmak" biciminde yorumlar.
...kabul edilen parti programı ile TİP "Marksist bir kimlik" kazandi. TİP, o zamanin Türkiye koşullarinda Marksizm'in yasal bir parti olarak somutlanişi idi. Parti bu kimligini geliştirme surecine girdi, bir başka deyişle, bilimsel sosyalistleşme sürecine.
Fikirler ancak pratige, eyleme yansirsa önemlidir. Eger insanin yasayisinda hiçbir etki gostermiyorsa, o fikre sahip olmuşsun ne, olmamişsin ne? Marksizm'i öğrenmeye devam edince anladim ki, bireylerin inandiklari fikirleri yaşamlarina geçirmelerine evet, ama toplumu degistirmek ve gelistirmek tek basina bireyin yapacagi bir iş degil, örgut isidir, yani parti işidir.
Reklam
... sosyalizmi yok etmek, kökünü kazımak ve büsbütün yok etmek olası değildir. Buna kimsenin gücü yetmez. Üzerinden devlet buldozeri de geçirseniz, sosyalizm yarın kır çiçekleri gibi fabrika bahçelerinde ve tarlalarda açacaktır!
Her şeye karşın sosyal demokrasi toplumda önemli bir olgudur.
Ne var ki, İnönü'nün ve CHP'nin ve egemen sınıfların baş korkusu komünizmdi. Savaşın kazanılmasında Sovyetler Birliği'nin belirleyici etmen olması, bundan ötürü itibarının çok yükselmesi ve gücünün artması bu korkuyu arttırıyordu. Türkiye şöyle veya böyle çok partili, genel seçimli, parlamentolu bir rejime geçerse, batılı devletler, hele ABD daha ötesini kurcalamazdı. Nitekim de öyle oldu, komünist partisi hatta 1960'lara kadar herhangi bir sol partisi olmayan birçok partili parlamenter rejime geçildi. Batılı demokrat ülkelerden hiçbir ses çıkmadı.
Sayfa 42 - Behice BoranKitabı okudu
"Bu Zihniyet..."
"Bu zihniyet ve buna dayanan olaylar bugün de bütünüyle ortadan kalkmış değildir.
Boran'ın «TİP olayı» üzerine konuşma isteğimizi kabul ettikten sonra, soruları yazılı olarak istedi. Saptadığımız soruları gönderdik. Daha sonra Federal Almanya'nın Düsseldorf kentinde buluştuk.
112 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.