Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bizans Sanatında Kadın

Dilek Maktal Canko

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bizans Sanatında dişi figürler içinde özellikle Meryem'in ve bazı azizelerin tasvirleri başta ikonlar olmak üzere fildişi, maden, objeler, sikkeler, mühürler gibi küçük el sanatları üzerinde sıklıkla kullanılmıştır."
"Şehrin refahını kişileştirmesinin sembolü olarak, en önemli erken Bizans kadınlarından biri Tykhe idi."
Reklam
"Hıristiyanlığın ilk yıllarında, dinin yayılması sürecinde etkili olmuş; ölümü ve işkenceyi göze alarak inançlarına sahip çıkmış kadınlar azizelik mertebesine yükselmişlerdir."
…. “….. nüfusun neredeyse yarısını oluşturan ve tamamını doğuran kadınların sosyal yaşamları ataerkil düzenin belirlediği şekilde mi gelişmişti ? Bir toplumun, yarısını oluşturan ve diğer yarısını da doğuran bir kısmını dışlaması doğru değildir.”
"Şehirlerin kişileştirmesi olarak kadın imgesinin kullanılması, şehrin refah ve bolluk içinde olmasını dinlemenin bir sembolü idi."
Eleusa Meryem İkonası
"Çocuğun yüzü anneye sevgi ile bastırlırken inanç ve güven hissedilebilmektedir. Bu tasvir daha erken yüzyıllardaki Meryem ve Çocuk İsa tasvirlerinden tamamıyla farklı bir bakış açısı sunmaktadır."
Reklam
"Tüm bu tiplemelerde Meryem, Tanrı anası olarak koruyucu, yol gösterici olarak dinsel bir kimliğiyle karşımıza çıkmaktadır. Kadının bereketin sembolü cinselliği kullanarak ataerkil düzen tarafından ikinci plana itilmesi sonucunda Havva miti ile ötekileştirilmesi sonucunda Tanrıça kültünün devamı niteliğinde Tanrı anası Meryem miti ile kutsallaştırılarak itibarını geri alması gene ataerkil düzen tarafından sağlanmıştır."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.