Cenâze Ahkâmı , Iskât ve Devir

Heyet

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir kimsenin kendisi için kabir kazdırıp hazırlaması, bir kavle göre mekruhtur. Çünkü hiç bir kimse, kendisinin nerede öleceğini bilemez. Fakat kefen hazırlamakta kerahet yoktur, zira buna çok defa ihtiyaç görülmüştür.
Peygamber Efendimizden Mektup...
En güzel ta'ziye şekli, Resûlullâh Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellemin Muâz bin Cebel radıyallâhü anh'a -oğlu vefât ettiği zaman- yazdırdığı mektuptur. Mektub şöyledir: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Bu mektup, Allâhü Teâlâ'nın Resûlü Muhammed'den (a.s.) Muâz bin Cebel'e yazılmıştır. Selâmün aleyke, Muhakkak mallarımız, çocuklarımız, ailemiz Allâhü Teâlâ'nın, bize bahşettiği nimetlerdir. Bunlar Allâhü Teâlâ'nın bize emanet olarak verdiği şeylerdir. Onlardan belli bir vakit faydalanırız. Sonra vakti gelince Allahü Teâlâ, onları alır. Onun hakkı, bize verdiği zaman şükretmemiz, geri aldığı zaman da sabretmemizdir. Senin oğlun da Allâhü Teâlâ'nın sana bahşettiği nimetlerden ve faydalanman için sana verdiği emanetlerden biri idi. Sevinç ve iyi bir halde oğlunla seni faydalandırdı. Sonra da bir ecir ve sevab karşılığında onu senden geri aldı. Sakın feryad ve figan etme. Zira bu, senin alacağın sevabı yok eder. Eğer bu musibetin sevabı sana gösterilse, başına gelen musibet elbette ona nisbetle çok küçük kalır. Allâh'ın va'dini sabırla bekle. Vesselam..." İmamzade, İslâm Ahlakı ve Adabı-Şir'atü'l-İslâm, s.245.
Reklam
Hayatın sonu muhakkak ölümdür.
Hayatın sonu muhakkak ölümdür. Böyle olunca insan gaflet etmemeli, üzerinde bir borç olan hukûkullâhı (Allâh'ın haklarını) ve hukûk-i ibâ- di (kul haklarını) hayatında iken gücü yettiğince ödemeli ve ödeyemez ise vasiyet etmeli; yazdı- rip şâhit ile tesbit ettirmelidir. Zîrâ üzerinde hak- lar olan kimsenin, ölümünden sonra bıraktığı malı yeterli olsa da vârislerinin ve başkalarının bu hakları lâyıkı ile yerine getirmeleri güç olur.
Kabir, insanın dünya ile âhiret arasında meskeni, kıyâmete kadar durağıdır. Bu bakımdan kabirleri ve kabristanları güzelce muhafaza etmek, temiz tutmak, ağaçlar ile süslemek hayatta olanlar için birer vazifedir
Cenâze kabre götürülüp omuzlardan indirilince cemâat, bir mahzur yok ise otururlar, bundan önce oturmaları mekruh olduğu gibi bundan sonra ayakta durmaları da mekruhtur.
Şehid Hükmünde Olan Kimseler
Suda boğulan, ateşte yanan, binâ enkâzi altinda kalan, vebâ, tâun, ishal, sıtma, zâtülcenb, verem gibi bir hastalık sebebiyle veya akrep sokmasıyla ölen, nifas halinde veya gurbette iken veya ilim yolunda veya cuma gecesinde vefât eden bir Müslüman da sevab bakımından şehîd hükmündedir.
Reklam
Nefsin için kabir hazırlama
Ebubekr-i Sıddîk (radıyallâhü anh) kendisine kabir kazıp hazırlamak isteyen bir kimseye: "Nefsin için kabir hazırlama, kabir için nefsini hazırla." buyurmuştur.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.