Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çin Nasıl Kapitalist Oldu?

Ronald Coase

Çin Nasıl Kapitalist Oldu? Sözleri ve Alıntıları

Çin Nasıl Kapitalist Oldu? sözleri ve alıntılarını, Çin Nasıl Kapitalist Oldu? kitap alıntılarını, Çin Nasıl Kapitalist Oldu? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mao'nun heybetli ancak felaketle sonuçlanan sosyalizm denemesinin yol açtığı derin hayal kırıklığı, herhangi bir büyük reform projesi konusunda Çinlilere temkinli olmayı öğretmişti.
Sayfa 288Kitabı okudu
Çin'deki devlet tekeli, düşünce üretimini ciddi şekilde etkilemiştir.
Sayfa 353Kitabı okudu
Reklam
Medya üzerindeki sıkı kontrol ve dışa kapanma politikası nedeniyle, Çin halkının ve hatta Çinli liderlerin kapitalizmin gerçekleriyle ilgili bilgiye ulaşabilme imkânları son derece sınırlıydı. Kapitalist ekonomilere gerçekleştirilen bu ziyaretler, Çinli liderleri ilk defa kapitalizme açtı ve Deng Xiaoping'in de kabul ettiği gibi "modernizasyonun ne demek olduğunu” ortaya koydu. Japonya'da işçilerin ve çiftçilerin kendilerininkinden daha yüksek bir hayat standardına sahip olduğunu gören Çinli ziyaretçilerin kapitalizm karşıtı eski resmi propagandaya inanmaya devam ederek Çin'e dönmeleri mümkün değildi. Kapitalizmin yaratıcılığı ve enerjisi karşısında şoka uğrayan Çinli ziyaretçiler, Çin'in ekonomik durgunluğu ve iç karartıcı teknolojik geriliği nedeniyle utanç duyuyorlardı. Aradaki uçurum ve karşıtlık, ziyaretçilerin geçmişte hata yaptıklarını reddetmelerine imkân veremeyecek derecede büyüktü.
Milton Friedman:
Bir endüstriyi yok etmenin en kesin yolu onu devlet tekeline almaktır.
Sayfa 353Kitabı okudu
Sosyalizm altında fiyatların çoğu devlet tarafından emirlerle belirlenir. Piyasa ekonomisinde ise fiyatlar rekabet sonucu belirlenir.
Sayfa 170Kitabı okudu
Mao, piyasanın işleyiş ilkelerine çok daha fazla karşıydı ve hukukun üstünlüğü ilkesinden hiç hoşlanmıyordu.
Reklam
Mao:
Herşeyi merkezi otoritenin eline bırakan, yerel otoritenin elini, kolunu bağlayan ve bağımsız hareket hakkından yerel otoriteyi mahrum eden Sovyetler Birliği örneğini izlememeliyiz.
Mao, her şeye gücü yeten ve kusursuz olarak düşünülen sosyalist düzen altında aydınların sınırlı bir role sahip olacağını düşünüyordu.
Bu arada ortodoks sosyalizmi izleme adına uygulanan ideolojik tekelcilik, entelektüel gelişimi boğmuştu. Marksizm bile gelişmekte olan bir düşünce akımı olarak değil, tamamlanmış bir teori olarak görülüyordu. Sonuç olarak Çin'de piyasanın temel işleyiş kuralları konusunda hemen hemen hiçbir şey bilinmiyor, bilindiği sanılan şeyler ise yanlış biliniyordu. 1980'de Milton Friedman Çin'i ziyaret etti ve fiyat teorisi konusunda Çin'in en parlak bürokratlarına bir haftalık yoğun bir kurs verdi. Bir gün, ders sonrası öğle yemeği sırasında, Amerika'ya ziyaret gerçekleştirecek Çin delegasyonundaki Materyal Dağıtım Bakanlığından bir üst düzey bürokrat ve bakan, ABD'de kimlerle görüşmeleri gerektiğini konusunu gündeme getirdiler. İlk sordukları soru şuydu: "Bize söyleyin, ABD'de materyallerin dağıtımından kim sorumlu?"
Stalin'in uzun ve kanlı kolektivizasyon kampanyasından farklı olarak Çin'in kısa bir sürede sosyalizme geçmesinin ardından, Mao Çin'in komünizme giden "şanlı yol'da ilerlemeye başladığını düşünüyordu. Yerel yetkililerin, merkezin emirlerine şevkle uymaları bekleniyordu. Komünist ütopya gerçekleşmediğinde ve felâket yaşandığında bunun bedelini ödeyenler, Çinli köylüler oldu.
84 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.