Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Demokrasi Gerçek ve Hayal

Noam Chomsky

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bugün almakta olduğumuz borçları ya vatandaş yiyor, veya da devlet; alınan borçlar yatırıma gitmiyor. Bunun anlamı, ilerde yaşam standartlarımızın düşeceğinin kesin olmasıdır.”
Problem ekonomi problemi değildir; problem, güç ve imtiyaz meselesidir, bunların kurumsallaştırılması meselesidir. Değişim taraftarları bu temel problemlere çare üretemedikleri sürece yeldeğirmenlerine saldıran Ortaçağ şövalyelerinin düştüğü komik duruma düşmekten kurtulamayacaklardır.
Reklam
Ekmek, aç insanları itaatkâr kılmak amacıyla kullanıldı.
...Dünyanın yönetimi, sahip olduklarından gayrisini istemeyen tatmin olmuş milletlerin eline emanet edilmelidir.Dünyanın yönetiminin aç Uluslararasının elinde olması durumunda daima tehlikeler mevcut olacaktır. Oysa biz zenginlerin, kendimiz için isteyeceğimiz bir şey yoktur. Barış, kendi yolunda ve ihtiraslarından arınmış olarak yürekte olan insanlar tarafından korunacaktır. Bizim gücümüz; bizi diğerlerinin tepesinde yer almaya zorlamaktadır. Bizler, beraberindekileri ile barış içerisinde yaşayıp giden zengin insanlar gibiyiz. VVINSTON CHURCHILL
"Çok zayıf düşmanlarla karşılaştığımız durumlarda işimizi en kısa zamanda ve kesin sonuca ulaşmamızı sağlayacak tarzda tamamlamalıyız.”
New York Times’da Çıkan Bir Makaleden
Çoğu ABD şirketleri, Sovyetler Birliği’ni ve Doğu Avrupa’nın kapılarını bizlere açan ülkelerini kendileri için pazar veya ucuz işgücü te­min edebilecekleri bir kaynak olarak görmektedir. Bir sonraki aşamada beyin göçü olgusunu başlatmak niye­tindedir. Böylece bedelini Üçüncü Dünya ülkelerinin ödediği, ışığının Batı’yı aydınlattığı bir kaynağa ulaşmış olacaktır.
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Yayın organları da milliyetçilikten gelecek olan tehlikeden haberdardır. İran’da muhafazakâr milliyetçi parlementer rejimin CIA tarafından desteklenen başarılı bir darbe sonucu yıkılıp Musaddıkin iş başından uzaklaştırılmasından sonra Şah dönemi tekrar başlatıldı, daha önce İngiltere’ye ait bulunan İran’ın petrol gelirlerinin %40’lık kesimi ABD’ne devredildi. New York Times, gelişmeleri “iyi haber doğrusu” başlığı ile değerlendirdi. Bu ders, İran’a pek pahalıya mal oldu. Buna rağmen aklını başına toplamış olması durumunda gene de kârlı çıkmasının olası olabileceği iddia edildi. İran’ın ve benzeri konumda olan geri kalmış ülkelerin bu gelişmelerden almaları gereken ilk ders basın tarafından şu cümlelerle ifade edildi: “Doğal kaynakları zengin geri kalmış ülkeler, fanatik milliyetçiliğin gereklerini yerine getirmeye, zengin Batı’ya kafa tutmaya kalkışırlarsa ödeyecekleri bedelin ne denli büyük olabileceğini İran örneğine bakarak kestirebilirler. İran’da olanların başka geri kalmış ülkelerde başka Musaddıklarm ortaya çıkmasını engelleyeceğini umarız. Bu deneyim hiç değilse, mutedil ve uzak görüşlü liderlerin konumunu güçlendirecektir. Bu liderlerin bizim önceliklerimizi açıkça görüp kabul edeceklerini umuyoruz.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.