Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Günümüzde en çok Yöntem Üzerine Konuşma ve Meditasyonlar adlı eserleriyle ilgi gören Fransız filozof ve matematikçi René Descartes (1596-1650), felsefesinde ve dünya görüşünde, Rönesans'tan itibaren oluşmaya başlayan yeni bilim anlayışı ile yeni kültürün temel ilkelerini senteze ulaştıran düşünürdür. En çok Düşünüyorum, öyleyse varım sözüyle hatırlansa da düşünce tarihine yaptığı esas katkı, kendinden sonraki dönemin yeni sorularının da çıkış noktası olan bu sentezdir. Descartes, Cizvit okulu ve Poitiers Üniversitesi'nde felsefe ve matematik dahil mükemmel bir eğitim almıştır. Doğru ve güvenilir sonuçlar getiren matematiğin kazandığı sarsılmazlığı ve hızı, bilgiyi bilme yolu olarak en sistemli biçimde model alan on yedinci yüzyıl felsefecisidir. Böylece matematik dehasıyla Kartezyen koordinat sistemini ve analitik geometriyi kurarken felsefede de on yedinci yüzyıl rasyonalizminin temelini atmıştır. Çekişmeci bir karaktere sahip olan ve fikirleri nedeniyle kendisini eleştirenlerle sık sık polemiklere giren Descartes, Kilise tarafından cezalandırılmamak için yazdıklarını otuz yıl süreyle ortaya çıkarmamıştır. Ömrünün büyük kısmını anayurdundan uzakta, kendini daha özgür hissettiği ve adreslerini sıkı sıkıya gizlediği otuz yedi ayrı yerde geçirmiştir. Çok az kitap okumuş, Avrupa'nın bilim ve felsefe camiasıyla ilişkisini mektuplar vasıtasıyla sürdürmüştür. Bir-iki yakın arkadaşı dışında yalnız, coğrafi olarak tecrit edilmiş, çekişmelerle dolu bir yaşamın burukluğuyla dolu, matematik ve felsefe dehasını kabul ettirememiş olarak ölmüştür. Dehası ve önemi ölümünden yıllar sonra anlaşılmış, bir yandan takipçileri Kartezyenler adıyla bir tür tarikat oluştururken öte yandan Kilise kitaplarını yasaklamıştır. Aynı kaderi paylaşan naaşı, İsveç'teki ölümünün ardından yıllar sonra, nihayet altıncı kabrinde Paris'teki ebedi istirahatgâhını bulmuştur. Descartes'ın teolojiye, felsefeye ve bilime yönelik geniş kapsamlı ilgisini ele alarak kariyeri boyunca entelektüel gelişmesinin izini süren elinizdeki kitabın yazarı Desmond M. Clarke, İrlanda Ulusal Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Sonuncusu Descartes' Theory of Mind olmak üzere, Descartes ve on yedinci yüzyıl felsefesi üzerine çok sayıda kitabın yazarıdır.
Yazar:
Desmond M. Clarke
Desmond M. Clarke
Çevirmen:
Berkay Ersöz
Berkay Ersöz
Çevirmen:
Nur Nirven
Nur Nirven
Tahmini Okuma Süresi: 16 sa. 6 dk.Sayfa Sayısı: 568Basım Tarihi: Temmuz 2016Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786053327752Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
568 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitabı biraz araştırdınız ise her yerde "Descartes hakkında yazılmış en kapsamlı kitap" ibaresini göreceksiniz muhtemelen. Doğrudur. Belli bir beyin kapasitesinin ilerisine geçen insanlarda genelde görülen "maraz"lı hallere sahip birisi ve okuma süresince dikkati diri tutan özelliklerden birisi oluyor bu. Felsefe kitabından ziyade biyografi kitabı yanı daha baskın.
Descartes
DescartesDesmond M. Clarke · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201636 okunma
Reklam
568 syf.
3/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Maybe Descartes' life was boring or we don't have enough detail about his life/personality or maybe the author had a dull style; whatever the reason, this book was very uninspiring, superficial. I could not manage to get into Descartes' head, grasp his personality, understand his main views, achievements. If you still want to read this book, I recommend you to skim it, not read it line by line.
Descartes
DescartesDesmond M. Clarke · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201636 okunma
568 syf.
9/10 puan verdi
açıkçası söz konusu kitabı okuyan bir insanın kitabın sonuna kadar gelip de descartes'ten tiksinmemesi çok zor. adam korkak, iki yüzlü, kaypak, içten pazarlıklı, huysuz vb sıfatlarla haşrolmuş durumda. ben yazarın descartes abiyi içten içe gerçekten sevmediğini hissettim. kitapta beden ve ruh ilişkisi, optik ilmi, hayvanlar hakkındaki araştırmalar gibi birçok konudaki tartışmaları ve fikirlerine değinilmiş. yine çeşitli insanlarla yapmış olduğu mektuplaşmalardan kesitler yer alıyor. burada en dikkat çekici yer olarak bohemya prensesi elizabeth ile yapmış olduğu mektuplaşmalar gösterilebilir. açıkçası elizabeth denen hatun kitapta mektuplaşılan tüm rektörlerden ve ilim adamlarından descartes felsefesine karşı çok daha kaliteli eleştiriler getirmekte. bi de demeden edemeyeceğim. descartes'in kitap okumadığını o kadar çok tekrar ediyor ki gına geliyor. anladık adam okumuyor. son söz olarak, ben kitabı sevmedim. ancak gene de okunması gereken bir eser.
Descartes
DescartesDesmond M. Clarke · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201636 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.