Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Divan Edebiyatı

İskender Pala

Divan Edebiyatı Gönderileri

Divan Edebiyatı kitaplarını, Divan Edebiyatı sözleri ve alıntılarını, Divan Edebiyatı yazarlarını, Divan Edebiyatı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Aşk afet-i cân olduğu malum" u iken âh Bilmem ne ümîd etti ne sandı yine kalbim
Tahir Olgun
Çok sevdiğim beyitlerden..
Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen
Şeyh Gâlib
Reklam
Yandırdı şevkin cânımı ey derde dermân kandesin Cânıma cân sensin velî ister seni cân kandesin * Arzun canımı yandırdı ey derde derman, neredesin Canımda can sensin ama yine de seni ister can, neredesin
Nesîmî
Ezelden şâh-ı aşkın bende-i fermânıyız cânâ Muhabbet mülkünün sultân-ı âli-şânıyız cânâ * Ezelden beri aşk sultanının ferman kuluyuz sevgili Sevgi ülkesinin yüce şanlı sultanlarıyız sevgili
Bâki
Divan Edebiyatında Sevgili Tasviri..
Sevilen ay parçasıdır, zaman zaman güneştir. Boyu Tuba ağacı, yahut servi, saçları sünbül veya misktir. Yanakları gül ya da lâleyi andırır. Gözleri nergis gibi baygın bakar. Kaşları yay, kirpikleri oktur. Gamzesi kılıç veya hançer olup âşığın bağrına saplanır. Dudaklar hokka yahut mücevher kutusudur. Dişler ise bu kutu içindeki incilerdir. Yine dudak bir nokta kadar küçük, bazen hiç yoktur. Bu dudak âb-ı hayât bağışlar. Ondan bir kere içen bir daha ölmez; ama içebilen olmamıştır. Çünkü o daima nazlanır. Vâd eder, ama sözünde durmaz.
Son günüme kadar..
Her şeyiyle bizim olan eski Türk şiirini tanımak, bizim öz kültürümüzü bilmek, her Türk çocuğunun da görevidir.
Reklam
Edebiyatsız millet, dilsiz insana benzer. Altı asırlık Osmanlı çınarının asude bir gölgesi olan Divân edebiyatı da atalarımızı bize gösteren bir ayna, onları bizimle konuşturan bir ilham ve aradaki tanışıklık bağlarını sağlamlaştıran bir vasıtadır. Gelecek nesillerin bu edebiyattan mahrum yetişmeleri düşünülemez. Hepimiz, üzerimize düşen kültür taşıyıcılık görevini yapmakla yükümlüyüz.
Manzume, manzum eser;
Nazım, "dizmek, ipliğe inci dizmek" demektir. Edebiyatta ölçülü ve kafiyeli mısra kümeleriyle kurulan söz ve yazıya denir. Nazımla ortaya konmuş kısa eserler manzume, uzun olanları da manzum eser adını alır.
Bir kişinin yalnızca şair olması yetmez. Kültür ve birikim de gereklidir. Sadece ilham ile söylenen şiir ayrı, ilhamın kültür ve birikim ile zenginleştirildiği şiir ayrıdır, işin içine sanatkâranelik de girerse şiir, en asil kılığına bürünür.
İşte bu yüzden çok seviyorum..
Bir beyit, çeşitli anlamlarla yüklü olabilir. "Manasız bir şiir, içi olmayan badem gibidir." Bu edebiyatta mananın daha önce söylenmemiş olmasına özen gösterilirdi. Bu amaca erişmenin yolu kıvrak bir zekâya sahip olmak, dilin inceliklerini bilmek ve birçok şairi okumuş olmaktan geçerdi.
448 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.