Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rasyonalizm ve Modernite Eleştirileri

Dünyevi Aklın Buhranı

Alper Gürkan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Geleneğini kültürleştiremeyen toplumların kültürlerini gele­nekleştirdikleri açıktır. Çünkü toplumun yeniden üretimi için her nesil bir aktarım yapmak zorundadır.
Sayfa 82 - PdfKitabı okudu
İlerleme fikri etrafında oluşturulan yeni değerler, Avrupa'nın kendi sanayileşme modelini "uygar dünya'' etiketi al­tında idealize ederek sosyolojinin inceleme alanına sokarken bu dünyanın dışında kalanların geri/gelişmemiş halleri antropolo­jiye bırakılmıştır. Böylece icat edilen bir Doğu-Batı ikiliği de de­şelenerek ekonomik ve siyasal tahakkümün her boyutu meşrulaştı­rılmış ve modernliğin alamet-i farikası saydığımız rasyonalizm bir buhranla dünyayı paramparça etmiştir.
Reklam
Rasyonalizm, bilgiyi akla atfetmekle gerçeğin bi­linemez bir hale getirilmesine sebep olmuştur demek yanlış ol­mayacaktır.
Ne söylediğinin bir önemi olmamasına rağmen her ideo­loji, desteğini almayı amaçladığı bir grup ya da kitleyi hassasiyet­lerinden yakalamak durumundadır.
Kültür, benliktir oysa. Bir toplumun, hangi zihinsel süreçler içinden geçerse geçsin bilincinin derinlerinden damıttığı kişiliği, ruhunun yoğunlaşmasında vücut bulan özgün olma halidir.
Sayfa 62 - PdfKitabı okudu
Reklam
Bilgi, edinilen, üretilen bir nesnellik değil; bizatihi tecrübe edilen, eyleme neden ve kaynak olan bir ilkedir. Bilgi, en temelde dün­yayı anlama ve kavrama faaliyetleri için bir anahtar ve model ola­rak, modern dönemle birlikte kişisel/vehmi akla indirgenmiş, böy­lece değer olgusunun da bireyle ilişkilendirilmesinin yolu açılmıştır.
Sayfa 104 - PdfKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.