Çok Tanrılılıktan Tek Tanrılığa Kutsal ve Kurbanlık Mekanizmaları

Ebedi Kutsal Ezeli Kurban

Saime Tuğrul
Hepimizin dilinde, medyanın sürekli farklı biçimlerde, reality show'larda ya da haberler adı altında bize sunduğu "kurbanlar" silsilesi, neden bu kadar el eriminde, hayatlarımızın içindedirler? Televizyonlarda gördüğümüz, dünyanın öteki ucundaki felaketzedeler, doğal afet ve savaş kurbanlarıyla özdeşleşerek, ölümün şiddetine maruz kalmış bu insanlar için neden bu denli kolaylıkla hep birlikte ağlanır, hatta toplumsal dayanışmaya dönüşerek, yardımlar toplanır? Öte yandan, aynı insanlar, vatanın bütünlüğünü korumak, iç ve dış düşmanların -olası- saldırılarına karşı savaşmaya, "hayatlarını vermeye" hazırdırlar. Babalar ve hatta anneler, Türkiye'de olduğu gibi, "kutsal vatan görevi" için, devletin yasalarının üstünlüğüne inanarak, erkek çocuklarını askerliğe davul-zurna ve bayraklar eşliğinde gönderirlerken, aynı ebeveynler, devlet yasalarını hiçe sayarak, kız çocuklarını, töreler adına nasıl kurban edebilirler? Kutsallığın işlevselliğinin yok olduğu modern toplumlarda, nasıl olur da "Kurban" yeni bir sosyal kategori gibi ortaya çıkabilir? Elinizdeki kitap, bu soruların peşine düşüp antropolojiden din tarihine, sosyal teoriye ve siyaset felsefesine uzanıyor... Düşünceyi derinleştiren, kışkırtan, yeni pencereler açan bir çalışma... (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Saime Tuğrul
Saime Tuğrul
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 207Basım Tarihi: Ocak 2009Yayınevi: İletişim Yayınevi
ISBN: 9789750507267 Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
207 syf.
·
Puan vermedi
Şöyle kitaplar yazın işte ya! Yazın, çevirin ve okuyalım. O kadar güzel bir düzende işlenmiş ki konular, herhangi bir genel başlığa ihtiyaç olmadan da bu tür kitapların yazılacağını görüyoruz. Kutsalın (sacer) ve Kurbanın "Ve Tanrı ışık olsun dedi." cümlesinden, yani tektanrıcılığa henüz geçmeden çok önce mitlerde, efsanelerde ya da ilkel kabile yaşamlarında da var olduğunu, bunların kullanış biçimlerinin günümüz ulus, modern devletlerine kadar tektanrılı dinlerle beraber yok olup yerine yenisi geçirilmeden, değişime uğrayarak geldiğini çok şaşırtıcı bilgilerle anlatıyor yazar. Adem ile Havva'nın burunlarına üflenen nefesle beraber yeryüzüne düşüp ilk cinayetin işlenmesi, insanların çoğalması, dillerin bozulması, toplulukların kurulması, devletlerin ortaya çıkışı, devrimlerin, savaşların olması vb. sırasında neyin kutsal edildiği, neyin kurban edilmesi gerektiği ve kurbanın insandan evcil hayvana, evcil hayvandan şehadete kadar değişimi inceleniyor. Kutsal olan ayrıca kurban da edilebiliniyor. Evet Tanrı da kutsallığından kurbanlığa geçişi yaşıyor. Bunların yanı sıra kadın erkek egemenliğinin dönüşümü ve tektanrılı dinlerin çoktanrılı dinlerle bağlantısı üzerinde de duruluyor. Özellikle erkek egemen sisteme geçişte hem edebiyattan hem tarihten hem mitten yararlanılırken ilginç ortak noktalar sergileniyor.
Ebedi Kutsal Ezeli Kurban
Ebedi Kutsal Ezeli KurbanSaime Tuğrul · İletişim Yayınevi · 200923 okunma
Reklam
207 syf.
9/10 puan verdi
Araştırma ve inceleme kitabı alanında,sosyoloji öğrencisiyken,polisiye kitapları ve dizileri izlerken uzmanlaşmış bilgilerle izlemek kadar daha güzel bir duygu yok
Ebedi Kutsal Ezeli Kurban
Ebedi Kutsal Ezeli KurbanSaime Tuğrul · İletişim Yayınevi · 200923 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.