Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kalp, gafletten uyanması ve manevi kirlerden arınması sonucu yakîne ulaşır. Yakîn, kalbin Allah Teâlâ’yı görüyor gibi bir şuur ve hassasiyete sahip olması demektir. Bu hal, her mümin için hedeftir ve hedef olmalıdır.
'Zararın defedilmesi, faydalı şeyin elde edilmesinden daha önceliklidir.'
Sayfa 284 - Semerkand yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Herkes rabıta yapar.
Esasen herkes, adına rabıta demese de farklı şekillerde bütün rabıta çeşitlerini yapmaktadır. Kalpteki sevgi nereye akmış ve hangi noktada toplanmış ise insan o anda o şeyin rabıtasını yapmaktadır. Kendisini bir kahraman ya da sanatkâra benzetmeye çalışan, onun hayaliyle yatıp kalkan, ona ait her şeye ilgi duyan, her haberinden heyecanlanan bir insanın yaptığı da şekil olarak rabıta ile aynıdır. Farklılık, rabıtaya konu olan kişide ve neticededir. Geçici ve mecazi de olsa, bir derece aşka düşenler bunu bilirler. Kalp bir kimseyi samimi olarak sevince öyle bir kabiliyet kazanır, hayal gücü öyle gelişir ki göz nereye baksa gönül orada sevgilinin hayalini bulur, âdeta uzaklık ortadan kalkar; insan her vesileyle sevdiğini hatırlar. Bu samimi sevgi bir Allah dostuna olunca sonuç rahmet olur. Ete kemiğe veya geçici şeylere olunca, kalbe ağırlık ve zahmet verir. Çünkü ilâhî sevgi ziyan olmaz. Kalbi perişan, seveni pişman etmez. Oysa fâni şeylerin zevki ise yarımdır, hemen zeval bulur, insana asla yetmez.
Sayfa 299 - Semerkand yayınlarıKitabı okudu
“Ey Aişe! Göze önemsiz gibi görünen günahlardan sakın! Çünkü bu günahlar için, Allah tarafından görevlendirilmiş bir görevli vardır.” Hadîs-i Şerif İbn Mâce, Zühd, 29 ; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 6/70
Sayfa 173Kitabı okudu
Büyük Veli Ahmed ez-Zerrûk hazretlerinin de buyurduğu gibi, itikad ilmiyle iman bilgileri öğrenilir. Fıkıh ilmiyle dinin emir ve yasakları öğrenilir. Tasavvuf ilmiyle kalbi kötü düşüncelerden temizleyerek ihsan mertebesine kavuşulur.
...büyükler, sadece kusur ve günahtan sonra değil kılınan her namaz, okunan Kur'ân-ı Kerîm, çekilen zikir ve yapılan her hayırdan sonra tövbe ve istiğfar ederler.
Sayfa 152 - Semerkand yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Resûlullah (s.a.v) cenaze namazı kıldırdığında şöyle dua ederdi:
' Allah'ım, içimizden yaşattığın kimseleri islâm üzere yaşat! Aramızdan vefat ettirdiklerini ise iman üzere vefat ettir.' ( Tirmizî, Cenâiz, 38 (nr. 1024); ayrıca bk. Ebû Davud, Cenâiz, 56 (nr.3201) ).
Sayfa 33
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.