Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

El-İhtiyar Tercümesi (4 Cilt Takım)

Abdullah b. Mahmûd Mevsıli

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz.Peygamber (sav) abdest alırken, suyu dirseklerinin üzerine akıtmıştır. Abdest alırken suyu topuklarına ulaştırmayan bir adamı gördüğünde Hz.Peygamber (sav); “Topukların ateşte vay haline!” buyurmuş ve adama topuklarını yıkamasını emretmiştir.14[4]
Sayfa 14 - Muallim Neşriyat
Taharet (Temizlenme) Abdest...
Lügatte mutlak temizlik demektir. Şer'î mânası ise; pis olan şeylerden temizlenmektir. Abdest (vudû) lügatte; güzellik ve parlaklık demektir. Şer'î ıstılahda ise, belli organları yıkamak ve meshetmektir. Bunda lügat mânası da bulunmaktadır; çünkü yıkanan ve meshedilen organlar abdestte güzelleşir. Gasl (yıkamak) lügatte su akıtmaktır. Mesh ise, isabet demektir.
Sayfa 12 - Muallim Neşriyat
Reklam
Hz.muhammed (Sav)
"Cemaatle namaz, sünen-i hûda yani İslam'ın şiarı olan mühim sünnetlerdendir." "İstedim ki; bir adama emir vereyim de, insanlara namaz kıldırsın. Sonra ( o namaz kıldırırken) ben, cemâate gelmeyenlerin evlerini ateşe verip üzerlerine yakayım."
Abdestin Farziyatı...
Abdestin farz olmasının sebebi; pis ve abdestsiz bulunulduğunda, namaz kılınmak istenmesidir. Zira Yüce Allâh (cc) bu hususda şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman .yıkayınız.”11[1] İbni Abbas dedi ki; Âyette geçen; “Namaz kılmaya kalktığınız zaman” sözüyle; “Abdestsiz olduğunuz halde namaz kılmak istediğinizde” mânası kastedilmiştir.
Sayfa 12 - Muallim Neşriyat
Abdesti Bozan Şeyler...
1 ve 2- Ön ve arka yollardan çıkan her şeyle, ön ve arka yollardan başka vücudun her hangi bir yerinden çıkan pis şeyin, yaranın bulunduğu yerden akması abdesti bozar (İmâm Şâfıî): Bu hususda Allâh (cc) şöyle buyurur: “Yahut sizden biriniz ayak yolundan gelirse”22[12] Burada ayak yolu diye tercüme ettiğimiz (ğâit) kelimesi aslında abdest bozma yeri mânasında kullanılır. Yoksa, bununla def-i hacet mânası kastedilmez; ama bu âyette (ğâit) kelimesiyle, abdest bozma yeri olan heladaki def-i hacet kasdedilmiştir. Hela, o işin yapılışı esnasında insanlara bir örtü vazifesi görür. Şu halde bir kimse def-i hacette bulunmaksızın helaya girip çıkarsa, abdesti bozulmaz. Peygamber (sav) buyurur ki: “Vücuttan akan her kandan dolayı abdest almak gerekir.” Bir başka hadîs-i şerîfde de şöyle buyurur: “Bir kimse namaz kılarken kusar veya burnu kanarsa; namazı bırakıp gitsin abdest alsın; konuşmadığı takdirde namazına kaldığı yerden devam etsin.” Yine bir başka hadîsde; “Yedi şeyden ötürü abdest yeniden alınır.” buyurmuş ve böyle derken; ağız dolusu kusmayı, akan kanı, kahkahayı ve uykuyu bu yedi şey arasında saymıştır. Ön ve arka yollardan başka, vücudun her hangi bir yerinden çıkan şeyin abdest bozucu olması için akması şarttır; zira her derinin altında rutubet ve kan vardır. Dışarıya çıkan şey ise, akmadıkça sadece görünmüş olur ama çıkmış sayılmaz. Fakat ön ve arka yollardan çıkan şeyin abdest bozucu oluşunda böyle bir şey aranmaz. Çünkü buralardan çıkan şey çıkar çıkmaz yer değiştirmiş ve dışarı çıkmış sayılır.
Sayfa 19 - 20 — Muallim Neşriyat
Abdestin Sünnetleri...
3- Misvak kullanmak: Bu da sünnettir; Çünkü Hz.Peygamber (sav) buna devam etmiş ve bu hususda şöyle buyurmuştur; “Dostum Cebrail bana misvak kullanmayı tavsiye etti.” Sahih kavle göre misvak kullanmak müstehabdır diyenler de vardır.17[7]
Sayfa 15 - Muallim Neşriyat
Reklam
Abdest ve Farzları...
Abdestin farzları şunlardır: Yüzü yıkamak, dirseklerlerle beraber elleri yıkamak (İmam Züfer), başın dörtte (İmam Şâfıî) birini meshetmek ve topuklarla birlikte ayakları yıkamak (İmam Züfer).
Sayfa 12 - Muallim Neşriyat
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.