Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enerji ve Eşitlik

Ivan Illich

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bisikletle, motorlar arasındaki sinirli mücadelenin artık sonu geldi. Vietnam'da, aşırı sanayileşmiş bir ordu, bisiklet hızına göre örgütlenmiş bir halkı ele geçirmek istediyse de başarılı olamadı. Alınacak ders çok açık olsa gerek. Yüksek enerjili ordular savundukları ve saldırdıkları insanları yok edebilir, ancak kendilerini savunan bir insan topluluğuna karşı son derece sınırlı bir etkiye sahiptir. Vietnamlıların savaşta öğrendiklerini, barışta ekonomide uygulayıp uygulayamayacakları: onlara zaferi getiren değerleri koruyup koruyamayacakları beklenip görülmeye değer. Ürkütücü ihtimal şudur ki; sınai ilerleme ve artan enerji tüketimi uğruna, Amerikan bombardıman uçaklarının Vietnamlıları yakıt, motor ve yollardan mahrum bırakmasıyla yönelinen eşitlik, rasyonellik ve özerklik yapısının bozulmasıyla, kazanılan zaferler mağlubiyete yüz tutacak.
Ulaşımın tekelinde bir dünyada yaşamayı kabullenen bir yolcu, uzunluk ve şeklini artık kontrol edemediği mesafelerin taciz edilen ve taşıyabileceğinden fazlasını yüklenmiş bir tüketicisi haline gelir.
Reklam
Katılımcı demokrasi düşük enerjili bir teknolojiyi getektirir ve özgür insanlar verimli toplumsal ilişkiler yolunda ancak bir bisiklet hızıyla ilerlemelidirler.
Bisiklet, insanın kendiliğinden hareketini teorik olarak daha fazla ilerlemenin mümkün olmadığı yeni bir düzene yükseltmiştir. Bunun aksine gittikçe hızlanan araba, toplumları gittikçe felce uğratan bir hız ayiniyle meşgul etmiştir.
Tipik bir Amerikan erkeği yılda 1600 saatten fazla zamanını arabasına ayırır. Arabası yürürken ve aylak aylak dururken, onun içindedir. Onu park eder ve arar. Onu süslemek ve aylık taksitlerini karşılamak için para kazanır. Petrolünü, geçiş ücretini, sigortasını, vergisini ve bandrolünü ödemek için çalışır. Uyanık geçirdiği 16 saatten dördünü yolda ve yola hazırlık için harcar. Bu hesaplamaya ulaşımın hükmettiği diğer faaliyetler için harcanan zaman; yani hastanelerde, trafik mahkemelerinde ve garajlarda, otomobili reklamlarını izlemede veya bir sonraki otomobil alımının kalitesini artırmak üzere düzenlenen tüketici eğitim ile ilgili toplantılarda harcanan zaman dahil değildir. Örnek Amerikalı 7500 mili kat etmek için 1600 saatini verir; yani saatte 5 milden daha az hız. Ulaştırma sanayinden mahrum ülkelerde de insanlar aynı şeyleri yapabiliyorlar: istedikleri yere yürüyorlar ve toplumlarının zaman bütçesinin %28'i yerine yalnızca %3 ila 8'ini trafiğe ayırıyorlar. Zengin ülkelerdeki trafik ile fakir ülkelerdeki trafiği ayıran, çoğunluk için ömür boyunca bir saatte kat edilen ortalama milin fazlalığı değil, ulaştırma sanayince paketlenen ve eşitsiz olarak dağıtılan yüksek dozda enerjinin zoraki olarak daha fazla tüketilmesidir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.