Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Buyurun yorumlara :)
İnsanlar yanlız yaşasalar mı daha çok felsefe yaparlardı? Yoksa toplu halde yaşadıklarından mi daha filozofdurlar?
Sayfa 12 - Dergah yayınlarıKitabı okudu
İlimle felsefe arasında esaslı başkalık vardır.
Felsefe, ilimlerin birleştirilmesi, yani ilimlerin ilmi değildir. Madde üzerinde araştırma yapan ve her sahadaki araştırmalarına, maddeyi tanımak hususunda kullandığı metotları tatbik eden ilim, zekânın eseridir. Felsefenin esaslı konusu ruhtur. Maddeyi tanıtabilen zekâ, ruhu tanıtmaya kabiliyetsizdir. Her an evrimlenmekte olan ruhu, sezgi ile tanıyabiliyoruz.
Sayfa 79 - Dergah yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aklın ilkelerine dayanarak düşünüş, yalnız madde dünyasını tanıtmaya kabiliyetlidir; ruh ve Allah'ı bunlarla tanıyamayız.
Sayfa 35 - Dergah yayınlarıKitabı okudu
Biz, eşyanın bir uzayın içerisinde olduğunu, içsel hallerimizin bir zaman içinde geçtiklerini zannederiz. Hakikatta böyle değildir. Bizim düşünen bilincimizde eşya ve olayları uzay ve zaman içinde imişler gibi tasarlama yetisi vardır. Bu yetiye sahip olan duyarlığın içine, dışımızdan ve iç hallerimizden gelen ve bilginin maddesini teşkil eden seziler ve izlenimler girerek orada bulunan uzay ve zaman şekillerini alırlar ve böylelikle tasavvurlar haline gelirler.
Sayfa 59 - Dergah yayınlarıKitabı okudu
Olaylar karşısında insanların sahip oldukları görüş ayrılıkları menfaattan doğmaktadır.
Kant Akılcılığı
Kant'a gelinceye kadar felsefede, zihnimizin, eşyanın kanunlarına uymak suretiyle onların bilgisini elde ettiğimize inanılıyordu. Kant, bu düşünceyi tersine çevirerek, eşyanın zihnimizin kanunlarına uymak suretiyle bize bilgiler verdiğini iddia etti.
Sayfa 57 - Dergah yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kitap okudukça yalnızlığı sevmeye başlamam normal mi peki?
Yalnızlıkta insan kendi iç dünyasına kapanıyor; tabiatın tesirleri de buna yardım ediyor.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.