Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fenomenoloji

Michael Lewis

Fenomenoloji Sözleri ve Alıntıları

Fenomenoloji sözleri ve alıntılarını, Fenomenoloji kitap alıntılarını, Fenomenoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
… “Biz değerlendirmeye, 'doğal tavır içinde tabii olarak yaşayan, nesneleştiren (yani şeyleri kendisine nesne kılan), yargıda bulunan, hisseden ve isteyen insanlar olarak başlarız" (Ide- as I, 51/56). Doğal tavrın analizi, iki temel özelliğe sahip ol- duğunu gösterir. Birincisi, nesnelerine doğrudan bir tarzda yöneliyor olması; ikincisi, o nesnelerin yalnızca biz onlara doğru döndüğümüzde değil, bizim dikkatimizden bağımsız olarak var olduklarına kani olmasıdır. …
… Husserl'in ilk probleme yanıtı, transandantal özneler-ara sılık nosyonuyladır. Esasen dünya transandantal öznellik tarafından değil, transandantal özneler-arasılık tarafından kurulur; daha açıkçası transandantal öznelliğin, transandantal özneler-arasılık olduğu ortaya çıkar. Husserl'in Beşinci Kartezyen Meditasyon'da aydınlatmaya çalıştığı dünyanın nesnelliği, transandantal özneler-arasılık'ın bir ürünüdür. Aynı zamanda benim transandantal bilincim, özneler-arasılık ve özneler-arası dünyanın tezahür ettiği yerdir. Transandantal ego, kendi içinde ve kendisinden başlayarak [...] transandantal özneler arasılık'ı kurar, sonra da ayrıcalıklı bir üye olarak kendisini ekler (Crisis, 188/185). …
Reklam
… Husserl, bilincin nasıl her defasında bir şeyin bilinci olduğunu tanımlamak ve neyin bilincinde olduğunu (fenome- nolojik epokhe öncesi bir aşamaya geri düşmeksizin ve nesnenin kendinde varlığını varsayarak) tayin etmek amacıyla yönelimsel bilincin iki unsuru arasında bir ayrım yapar: noema ve noesis. 'Noema', bilinç tarafından yönelinen nesnedir ya da yönelimselliğin nesne tarafıdır; algılanan, yönelinen ya da idrak edilendir (Grekçe noein, algılamak, yönelmek, idrak etmek). 'Noesis', yönelimselliğin edim tarafı, yani yönelimsel yönelme sürecidir; algılama, yönelme ya da idrak etmeyi ifade eder. …
… 1. Yönelimsellik (intentionality) 'Yönelimsellik', bilincin asla boş olmadığının, her zaman bir şeyin bilinci olduğunun fark edilmesini ifade eder. Ayrıca bilinç nesnesine dinamik bir şekilde yönelmiştir; şöyle ki bilinç, bu nesneyi daha da yakından idrak etmek ister ('nesne', burada geniş anlamda kullanılmıştır) Husserl, yönelimselliğin karakterini şu şekilde tanımlar: Yönelim, yönünü nesnesine doğrultur; bu, ona doğru sade- ce boş bir yönelim olmak istemez; nesnenin kendisine git- mek ister; nesnenin kendisine yani nesnenin kendisini veren bir görüye, haddizatında nesnenin kendisine sahip olmanın bilinci olan bir görüye. (ACPAS, 83/126) …
54 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.