Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din İşleri Yüksek Kurulu

Fetvalar

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
" Umulur ki, hoşlanmadığınız bir şey sizin için hayırlıdır . Ve yine umulur ki , sevdiğiniz bir şey de sizin için şerdir . Siz bilemezsiniz, Allah bilir ." ( Bakara suresi 216)
Soru: İki bayram arasında evlenmek caiz midir? Cevap: Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramları kast edilerek “İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikâh kıyılmaz.” denilmektedir. Bu sözün dinî yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Reklam
" İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır ." ( Necm 53/39)
Soru: Cenazede alkış tutulması, slogan atılması ve ıslık çalınması caiz midir? Cevap: Cenazenin ardından kabre kadar gitmek sünnettir. Hz. Peygamber, Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarını sayarken cenazeyle alakalı görevleri de saymıştır. Cenaze merasimlerinin ölen bir Müslümana yapılması gereken son bir vazife olması yanında, yaşayanlara ölümü hatırlatmak, ahireti düşünerek ibret almalarını sağlamak gibi amaçları vardır. Bu nedenle cenaze törenlerinde bağırıp çağırmak, yüksek sesle ağlamak, alkışlamak, slogan atmak, ıslık çalmak, zılgıt çekmek, tezahürat yapmak caiz değildir. İslam âlimleri, bu tür davranışlar bir yana, cenaze merasimlerinde yüksek sesle tekbir getirmeyi dahi mekruh kabul etmişlerdir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 178). Bu itibarla cenaze merasiminde hazır bulunanların cenazeyi sükûnet ve vakarla takip etmeleri gerekir. Bu, ölen kimseye gösterilecek saygının da bir gereğidir.
Dua,kişinin kulluğunu göstermesi ,aczini ve ihtiyacını Allah'a arz etmesidir .
Gözdeki lens abdest ve gusle engel midir ? Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir . Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır . Ayrıca bu durum gözlere zarar verebilir. Dolayısıyla gözdeki lens ,gusle ve abdeste engel değildir.
Reklam
Soru: Cenazenin yıkanması ve defni konusunda yapılan vasiyet bağlayıcı mıdır? Cevap: Sağlığında kendisini belirli bir kimsenin yıkamasını, cenaze namazını kıldırmasını ve defnetmesini yahut da belirli bir yere defnedilmesini vasiyet eden kişinin, bu vasiyeti bağlayıcı değildir. Ancak, ölünün yakınları, dilerlerse bu vasiyeti yerine getirebilirler (el-Fetâva’l-Hindiye, I, 179).
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.