Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fizik Yasaları Üzerine

Richard P. Feynman

Fizik Yasaları Üzerine Gönderileri

Fizik Yasaları Üzerine kitaplarını, Fizik Yasaları Üzerine sözleri ve alıntılarını, Fizik Yasaları Üzerine yazarlarını, Fizik Yasaları Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğada buna izin veren, yani bir bölümünde olan bitenden yola çıkarak tümünde gelişecek olan şeyleri tahmin etmemize izin veren nedir? Bu, bilimsel olmayan bir sorudur, onu nasıl yanıtlayacağımı bilmiyorum bu nedenle de bilimsel olmayan bir yanıt vereceğim. Bu özellik, kanımca doğanın yalınlığından ve bunun yol açtığı güzellikten kaynaklanmaktadır.
Sayfa 207 - TÜBİTAKKitabı okudu
Gelecek konusunda şunu öngörüyorum: En sonunda her şey bilindiğinde veya çok sıkıcı bir hâle geldiğinde, şu ana kadar üzerinde konuştuğumuz konulara yönelen dikkat ve etkin felsefe yavaş yavaş yok olacaktır. Hep dışarılarda durup aptalca laflar eden filozoflar çevremizi saracaktır. O zaman, "Haklı olsaydınız geriye kalan bütün yasaları bulurduk." diyemeyeceğiz çünkü yasaların hepsi ortada olunca, onlara uygun açıklamalar da bulunacaktır.
Sayfa 206 - TÜBİTAKKitabı okudu
Reklam
Henüz keşifler yapabildiğimiz bir çağda yaşadığımız için şanslıyız. Bu iş Amerika'nın keşfine benzer, yalnız bir kere yapılabilir. Yaşadığımız çağ doğanın yasalarını keşfettiğimiz bir çağdır ve bu günler asla bir daha gelmeyecektir. Son derece heyecan verici, harikulade bir şey ama bu heyecan yok olmak zorunda.
Sayfa 205 - TÜBİTAKKitabı okudu
Bize gerekli olan hayal gücüdür ama korkunç bir deli gömleği giydirilmiş hayal gücü. Dünyaya yepyeni bir bakış açısı bulmamız gerek ve bu bakış açısı bilinen her şeyle uyumlu olmalı. Ancak tahminler bir yerde bir şeylere ters düşmeli yoksa ilginç olmaz. Bununla beraber ters düştüğü konuda da doğa ile uyum içinde olmalıdır.
Sayfa 204 - TÜBİTAKKitabı okudu
Temel şeyle hiçbir ilgisi olmayan, bazı kurallardan ibaret matematik formüller kullanarak ne olacağının tahmin edilebilmesini gerçekten çok hayrete değer buluyorum.
Sayfa 203 - TÜBİTAKKitabı okudu
Bazı kimseler Maxwell denklemleri gibi durumlar için doğru olan şu savı ileri sürdüler: "Felsefeye aldırma, sadece denklemleri tahmin et. Sorun, yanıtları deneylerle uyumlu olacak şekilde hesaplamaktır. Denklem hakkında herhangi bir felsefe, tartışma veya sözcüğe gerek yoktur."
Sayfa 201 - TÜBİTAKKitabı okudu
Reklam
Teoride yapılan çok küçük değişiklikler, o teorinin çevresindeki felsefe ve düşüncelerde çok büyük değişikliklere yol açar.
Sayfa 200 - TÜBİTAKKitabı okudu
Biyolojinin gelişmesine belki de en büyük katkıyı yapmış olan varsayım şudur: Hayvanların yaptığı her şeyi atomlar da yapabilir ve biyoloji dünyasında görülen her şey, hiçbir "ekstra bir şey" olmaksızın, fiziksel ve kimyasal olayların sonucudur.
Sayfa 196 - TÜBİTAKKitabı okudu
Bugün artık hiçbir paradoksumuz yok, en azından öyle sanıyoruz. Bütün yasaları birlikte ele aldığımızda ortaya çıkan şu sonsuzluk sorunu var. Ancak çöpleri halının altına süpüren kişiler öyle akıllılar ki insan bazen bunun önemli bir paradoks olmadığını düşünüyor.
Sayfa 193 - TÜBİTAKKitabı okudu
Çok derin ve gizemli olan başka teorilerde de gördüğümüz gibi doğanın hayal gücü bizimkinden çok çok daha üstün. Böyle derin ve gizemli bir tahmin yapmak kolay bir şey değil. Tahmin yapmak için çok zeki olmak gerekir, bu bir makine ile gözü kapalı olarak yapılamaz.
Sayfa 191 - TÜBİTAKKitabı okudu
624 öğeden 411 ile 420 arasındakiler gösteriliyor.