Devrimci Halk Hareketleri Tarihi 2. Cilt

Fransız Devriminden İkinci Enternasyonale

Murray Bookchin
Yirminci yüzyılın en önemli "aykırı" düşünürlerinden biri olan Murray Bookchin'in, devrimci geleneğin zayıflaması, devrimler çağının eski ve yeni kuşakların bilincinden/belleğinden silinmeye yüz tutması karşısında duyduğu derin kaygı sonucu kaleme aldığı bu dört ciltlik anıtsal eser, o büyük devrimlerin özneleri olan halkların/kitlelerin/"taban" oluşumlarının kurumsal ve örgütsel yapılarına ışık tutmakta, her bir devrimin arka planındaki toplumsal, ekonomik, kültürel ve politik gelişmelere odaklanmaktadır.  Üçüncü Devrim'in bu ikinci cildinde genelde modern tarihin özeldeyse Fransız tarihinin bir anlamda en fırtınalı halk ayaklanmaları olan 1830 Devrimi, 1848 Devrimi ve 1871 Paris Komünü ele alınıyor. Ayrıca, uluslararası emekçi örgütleri olarak Birinci Enternasyonal ile İkinci Enternasyonal'in tarihçesi ve dayandığı kökenler inceleniyor. On dokuzuncu yüzyıl işçi hareketlerinin giderek nasıl ideolojik bir boyut kazandığı, radikal cumhuriyetçi bir ideoloji ve hareket olan Jakobenizmden işçi sınıfı odaklı çeşitli sosyalizmlere doğru nasıl bir geçiş yaşandığı, zamanın federalizm/konfederalizm tartışmalarının günümüz için ne anlam ifade ettiği somut olaylar ve örnekler üzerinden tartışılıyor. Murray Bookchin'un son yayınlanmış çalışması olan ve dört ciltten oluşan, Devrimci Halk Hareketleri Tarihi farklı bir dünya tarihi anlatıyor.
Yazar:
Murray Bookchin
Murray Bookchin
Çevirmen:
Deniz Keskin
Deniz Keskin
Editör:
İbrahim Yıldız
İbrahim Yıldız
Tasarımcı:
Sinan Demirkaya
Sinan Demirkaya
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 43 dk.Sayfa Sayısı: 378Basım Tarihi: 10 Haziran 2017Yayınevi: Dipnot YayınlarıOrijinal Adı: The Third Revolution (Wolume Two)
ISBN: 9786054412679Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
380 syf.
·
Puan vermedi
Paris Komünü, Marx ve komünistler tarafından yanlış yorumlanarak ilk işçi direnişi olarak görülmüştür. Oysa ki Paris halkı açlığın pençesinde ve Almanların saldırı altında yalnızca hayata tutunmaya çalışmıştır. Paris sokaklarında günlerce yaklaşık 20 bin kadar Parislinin kanının aktığı söylenir.... Bu kadar komünizmden bahsedince Thomas More'a da atıf yapmadan geçmek istemem. "Hiçbir şey kimsenin öz malı olamayacak, her şey herkesin malı olacak.". Peki 19. ve 20.yy da bu denli ünlü olan, devrimlere imza artıran komünizm 21.yy da öldü mü? Ya da sizce komünizmin temelleri Platon'un Devlet'ine kadar dayandırılabilir mi? Hepsinden öte bu kitap komünizm hareketi gibi görülen Komün döneminin acı yansımaları ile dolu.
Fransız Devriminden İkinci Enternasyonale
Fransız Devriminden İkinci EnternasyonaleMurray Bookchin · Dipnot Yayınları · 201712 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.