Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gelişimsel Basamaklara Göre Din Eğitimi

Mustafa Köylü

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çocuklara Allah anlatılırken doğrudan zatına yönelik değil O'nun isimleri, sıfatları gibi daha ziyade yaratmalarına yönelik vurgular yapılmalıdır. Çünkü küçük çocuklar sözcük, düşünce, imge ya da herhangi başka bir araç ile doğrudan bir tanımlama kapasitesinden ve Allah'ın doğası ile ilgili tanımlamalardan yoksun oldukları için çeşitli isim ve sıfatlar Allah'ı anlatmak için kullanılır. Ancak bu isimlendirmeler Allah'ın yüceliğini ifade eden rehber ve kılavuzdur.
Sayfa 20
Erken çocukluk din eğitiminde en önemli problemlerden biri yetişkinlerin çocuğa araçsal yaklaşımıdır. Yani çocuğun yetişkinin küçük bir modeli olarak düşünülmesi veya çocuğun yetişkinler tarafından doldurulması gereken boş bir sayfa olarak ele alınmasıdır.
Reklam
Aile bireyleri çocuk için iyi bir model olmalı, çocuğun dini sorularından yararlanmalı, doğru bir Allah inancı vermeli, baskıyla değil sevgi ve hoşgörüyle yaklaşmalı arkadaş seçimine dikkat etmeli ve dini bayramlar kutsal gün ve gecelerin çocuğun inanç dünyasında önemli yer teşkil ettiğini bilerek hareket etmelidir.
"Gençlerimizi nasıl eğitmeliyiz ki şöyle davransınlar?" düşüncesinden ziyade "Biz yetişkinler nasıl olmalıyız ki onlar da öyle olsunlar" üzerinde kafa yormalı ve bu doğrultuda çaba göstermelidirler. Eğer yetişkinler önce kendileri daha adil, daha güvenli, daha merhametli, daha sevecen, daha aydınlık bir dünya kurmak için çaba gösterirlerse gençlerin de onlarla birlikte canla başla çalıştıkları ve hatta onlarla yarıştıkları görülecektir.
Peygamber Efendimizin; "İnsanlara akıllarının alacağı kadar konuşunuz." buyurması, Mevlana'nın da (k.s); "Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşıdakinin anladıkları kadardır." sözü insanların anlama ve kavrama düzeylerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Çocuk sevilmeye ihtiyaç duyduğu gibi sevmeye de ihtiyaç duyar.
Reklam
Fırtınalı geçen bir dönem olarak bilinen ergenlik yılları bireyin pek çok psikolojik, sosyal, ekonomik ve ahlaki sorunlarla baş etmek zorunda olduğu bir dönemdir. Bu nedenle gençlik çağı din eğitimi; gencin içinde bulunduğu dönemin özellikleri bilinerek aynı paralelde sürdürüldüğü takdirde istenen başarı elde edilebilir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.