Kadınlar, Tarih, Feminizm

Gösteriş

Carol Dyhouse
7.7/10
14 Kişi
58
Okunma
9
Beğeni
1.765
Görüntülenme
“Görünmeyen kadını görünür kılma çabası” ya da Gerda Lerner’ in ifadesiyle “Kadınların tarihöncesinden kadın tarihine geçiş” aşaması... İyi kötü bir erkek tarihi yazılmış yazılmış olmasına da, kadının tarihi hâlâ emekleme safhasında. Her zaman “meçhul askerden daha meçhul birisi vardır: meçhul askerin karısı”. Britanyalı sosyal tarihçi Carol Dyhouse çalışmalarını özellikle toplumsal cinsiyet alanında yoğunlaştıran önemli bir araştırmacı. Dyhouse, Gösteriş başlıklı bu kitabında dikkatini kadınlığın, kadın bedeninin kamusal alanda sergilenmesine çeviriyor. Bazen biraz öncesine, bazen biraz sonrasına atıfta bulunsa da objektifini 20.yüzyıla, tüketim çağı kültürüne odaklayarak kadın kimliğinin tarihsel gelişiminin incelenmesine katkıda bulunuyor. Bunu yaparken klasik tarihçinin pek de gönül indirmeyeceği kaynaklara yöneliyor Dyhouse: Alışılagelmiş literatürü değerlendirmenin yanında, tekstil müzelerine dalıyor, dönemin moda dergilerini karıştırıyor, Hollywood filmlerinde iz sürüyor, öne çıkan kimi isimlerin hayat hikâyelerini merak ediyor, parfüm adlarındaki sembolleri anlamlandırıyor... Bir yanıyla kadın vurgulu alternatif bir 20.yüzyıl tarihi sunuyor bize; öte yandan, şu kışkırtıcı soruyu da gündeme getiriyor: “Gösteriş” kadınların ataerkil düzene sakince boyun eğmesi midir, yoksa tam tersine bu düzeni kendi silahıyla vurarak erkek egemen sisteme bir meydan okuması mıdır?
Yazar:
Carol Dyhouse
Carol Dyhouse
Çevirmen:
Duygu Akın
Duygu Akın
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: 18 Ağustos 2015İlk Yayın Tarihi: Ağustos 2015Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750726200Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Birileri Tarafından Şekillendirilmiş benlik "GÖSTERİŞ"
Gösteriş nedir gerçekten? Kadınların ataerkil düzene sakince boyun eğmesi mi yoksa tam tersine bu düzeni kendi silahıyla vurarak erkek egemen sisteme bir meydan okuması mıdır? Yazar özellikle tüketim çağının korkunç derecelere ulaşmaya başladığı 20. Yüzyılı baz alarak kadınlığın, kadın bedeninin sergilenmesine dikkat çekiyor. kaynak olarak tekstil müzelerini dönemin moda dergilerini, Hollywood filmlerini araştırıyor. Biraz magazin vari olsa da güzel incelemeler var. Kişisel görünüme ölçüsüz değer vermeyi sürdürdüğümüz ve bu değer üstüne ticaret yapan dev endüstrileri, yani tüketici odaklı kozmetik, moda ve tedavi endüstrilerini ayakta tuttuğumuz sürece hakiki olmayan yapmacık bir insan karakteri doğurmuş olacağız hem bedenen hemde ruhen. Birileri kadınların hassas noktalarını güzellik algılarını çok iyi biliyor ve onları kullanarak maalesef kendilerine yabancı birer meta yapıyor. günümüz feminizminin tam da bu konuda sesini yükseltmesi gerekirken sonu olmayan erkek düşmanlığına sürükleniyor olması üzücü açıkçası. Hemcinslerinize de belli bir oranda güvenmemeniz gerektiğini anladığınızda umarım geç olmaz.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Gösteriş, İngilizce karşılığıyla "Glamour" kelimesi etrafında şekillenmiş bir tarihçe. 1900'lerden başlayarak günümüze kadar uzanan moda hareketleri ve kadınlar özelinde hayatı, medyayı, sinemayı, devrimleri, pazarlamayı ve feminizmi anlatan kitap şaşırtıcı bilgiler veriyor. Güzellik algısının şekillenişi, Hollywood, makyaj malzemeleri, parfümler, kürkler ve diğer kıyafetlerin etkileriyle anlatılıyor. Yedi bölüm var eserde. Bunlar: "Gösteriş'in Ortaya Çıkışı: Demimonde, Modernlik, 'İşte O'", "Hollywood Gösterişi", "Hayaller, Arzular ve Harcama", "Prensesler, Hafifmeşrepler ve 'Cheesecake'", "Devrimler", "Glamazon'lar, Grunge ve Bling", "Perspektifler ve Düşünceler: Herkes İçin Gösteriş mi?" isimlerini taşıyor. Kitapta en beğendiğim özellik, ilgili zamanda satışı yapılan ürünlerin reklam ilan ve afişleri oldu. Her şeyin tarihinin reklam ilan ve afişlerle de anlatabileceğinin bir örneğini oluşturuyor bu eser. Hatrı sayılır düzeyde kitap ve dergi alıntısı içeren eser iyi çalışılmış bir araştırmanın ürünü. "Gösteriş" kelimesinin anlamı bugün farklı olsa da geçmişten bugüne geçirdiği anlam değişim ve modadaki karşılıklarını görmekten zevk aldım.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
GLAMOUR ; Women, History, Feminism
“Gösteriş” Sözcüğün orijinal adı “Glamour”, eseri böyle isimlendirerek “Kadın, Tarih, Feminizm” diye bir de alt başlık atıyor Carol Dyhouse. Kendisi İngiltere’deki Sussex Üniversitesinde görev yapan bir sosyal tarihçi. Genelde feminizm ve kadın tarihi üzerine çalışıyor. “Girl Trouble” isimli, okumayı düşündüğüm henüz Türkçeye çevrilmemiş bir eseri
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yeni özgürlükler çevre­sinde pek çok huzursuzluk yaşanıyordu. Edebiyatta sine­mada da bu özgürlüğün tadını çıkardığı resmedilen kadın kahramanlar genelde kendilerini ortaya koymanın bedelini ödüyorlardı.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
GÖSTERİŞ: KADINLAR, TARİH, FEMİNİZM / CAROL DYHOUSE İndirimde görüp, adı ve kapağı ilgimi çektiği için almıştım, uzun süredir okunmayı bekliyordu. Mart ayı gelince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için okunacak en uygun kitaplardan biri diyerek okudum. Carol Dyhouse, sosyal tarihçi, Sussex Üniversitesi'nde tarih profesörüdür. Dyhouse
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Gösteriş, tarih boyunca ticari bir meta olmasının yanında, kadın kimliğinin daha görünür kılınmasında da etkili sofistike bir araç olarak tanımlanıyordu. Oldukça ilginç bir tarihi var. 19. y.y'da bu kelime ilk olarak büyücülüğe ya da sihirli bir cazibeye benzer bir anlamda kullanılıyordu. Sadece kadınlara özgü bir kelime de değil üstelik erkekler de bu terimi eşyalar, mekanlar ya da yaşam tarzları üzerinden ifade edebiliyorlar. Kadın dişiliğinin bir tür çekicilikle özdeşleştirilen tarafına yatkın olan tarihi geçmişi, günümüzde de güncelliğini korumaktadır bence. Ataerkil düzenin karşısında olan bakış açılarıyla, feminist bir pencereden farklı şekillerde ele alınan bir kavram aynı zamanda. Tüketim kültürünün içinde de yer bulan gösteriş kavramını özellikle kadınlara yönelik satış yapan firmalar bunu bir araç olarak kullandılar. Özellikle ürünlerinin satışında etkili olan reklamlarında bu kavramı yerleştirdiler. Günümüzde de hâlen bu çok önemli bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu kavram üzerinden giderken kadının tarihsel yerini de görmekteyiz. Aynı zamanda özgürleşme kavramına da aynı güzergahta rastlıyoruz. Dünyadaki büyük ekonomik krizlerden, sinemaya kadar gösteriş kavramının toplum içerisindeki gidişatının özellikle kadınların merkez alındığı oldukça detaylı bir inceleme olmuş. Gösteriş günümüz dünyasında maalesef popüler bir kavram.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Önemli olan dış güzellik
Eğer erkek iseniz sokağa çıkınca ilk olarak dikkatinizi çekecek olan şey kadındır. Artık evrimsel süreç mi yoksa sosyal bir gerçek mi bilinmez. Zıtlıkların bir olması. Siyah beyaz. Elmanın diğer yarısı. Kitap 1800’lerden itibaren kadın olgusunun Avrupa ve ABD’de nasıl değiştiğini anlatıyor. Daha çok Sinema, magazin, moda kozmetik gibi sektörlerin kadın figürünü nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. En basit örnek ile geçmiş yıllarda kilolu kadın gösteriş ve çekicilik sembolü iken zamanla nasıl değişti. Kadınların yıllarca kendilerinin hem bedensel hem de fikirsel olarak ifade edememesi sorunu dünyanın her yerinde en büyük sorun. Bu sorun nasıl şu anki hale geldiğinin kısaca özeti olarak okunabilir. Döneme uygun filmlere, parfümlere, resimlere yer verilmiş ama sanki okuyucuların hepsi bunları biliyormuş gibi yazılmış. Bir de hızlıca yazıp bitirilmesi hedeflenmiş gibi geldi bana.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.